Connect with us

Magazin

Snimak vašara u Krajini nasmijao mnoge: Neka Boro ugasi ringišpil, već 20 minuta vrti

Published

on

Na kanalu Krajiša Vevo posvećenom krajiškoj muzici, objavljen je snimak vašara koji je nasmijao brojne korisnike društvenih mreža.

“Ako je neko vidio Boru Majstorovića, neka ide da ugasi ringišpil. Ne znaju ga ugasiti, već 20 minuta vrti”, rekao je pjevač.

Uslijedili su komentari gledatelja kojima je ovaj snimak popravio raspoloženje, piše Klix.”Boro, majstore”, “Zamisli ostaneš zaglavljen na ringišpilu, a on te vrti 20 minuta”, “Infinity nagradna vožnja”, “Najgore je što nije montaža, vidi se iza poludjeli ringišpil”, neki su od komentara na Twitteru.

Iako mnogi imaju predrasude prema ovakvim događajima, činjenica je da su oni izuzetno dobro posjećeni, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Zabave, očigledno, ne nedostaje.

Magazin

Covid-auti su počeli raditi nered na tržištu rabljenih automobila

Published

on

By

ČETIRI godine nakon pandemije covid-19, trgovci automobilima i kupci suočavaju se s zabrinjavajućim problemom: automobili registrirani u to vrijeme čija razina opreme ne odgovara službenim specifikacijama sada ulaze na tržište rabljenih automobila, često neprimijećeni i pogrešno cijenjeni.

Ti automobili, koje Autocar naziva covid-automobili, žrtve su globalnog nedostatka dijelova uzrokovanog pandemijom u 2020. i 2021. godini. Poluvodiči, mozak iza svih tehnologija, od grijanih sjedala do bežičnih punjača za telefone, bili su najteže dostupni dijelovi jer su proizvođači telefona, igraćih konzola i računala požurili zadovoljiti porast potražnje za svojim proizvodima kod ljudi koji su u to vrijeme bili zatvoreni u svoje domove.

Suočeni s mogućnošću ograničenih zaliha ili čak njihovim potpunim nedostatkom, neki proizvođači automobila uklonili su mnoge funkcije koje su ovisile o poluvodičima.

Kao rezultat toga, značajan dio novih automobila isporučenih u 2022. godini nije imao funkcije iz svoje specifikacije, uključujući bežične punjače za telefone, zaslone infotainment sustava, head-up displaye, navigacijske sustave, rasvjetu za stvaranje atmosfere i električno podešavanje sjedala.

Rizik se pokazao stvarnim

Stručnjaci u industriji su tada upozorili na rizik da takvi automobili uđu na tržište rabljenih automobila unutar dvije godine. Njihova predviđanja su se pokazala točnima, piše Autocar, koji naglašava da je primijećeno da, kako su automobili počeli pristizati u većem obujmu, trgovci rabljenim automobilima otkrivaju da nedostaju ključne stavke prisutne na službenim specifikacijama.

“To može uključivati grijana sjedala, head-up displaye, električna vrata ogledala, električna sjedala i duplikate ključeva”, rekao je Marcus Blakemore iz Udruge za remarketing vozila, koja je osnovala dvije radne skupine za istraživanje ovog problema. “Neki automobili su čak bili izrađeni s analognim instrument tablama i satovima te opremljeni manjim kotačima”, dodao je.

“Imali smo razgovore s franšiznim trgovcima koji su pregledali svoje baze podataka i tvrdili da modeli s određenim specifikacijama jednostavno ne mogu postojati, dok smo mi imali taj automobil pred sobom.”

Nedostatak podataka

Nedostatak podataka proizvođača o automobilima otežava trgovcima automobila točno vrednovanje vozila, prema Blakemoreu. Rekao je: “Ako čak ni proizvođači automobila ne znaju što su slali, to otežava posao trgovcima.”

Drugi pak tvrde da su podaci dostupni, barem za neke automobile. Poseban je problem s nekim vozilima koja su bila dostupna samo kratko vrijeme. Čini se da proizvođači možda nisu sačuvali detaljne zapise o specifikacijama takvih vozila.

Autocar u svojem članku upzorava da bi kupci trebali biti posebno oprezni kod situacija kad su proizvođači uveli više verzija istog modela sa suptilnim varijacijama u imenu poput Trim Edition i Trim Nav, gdje je Trim originalna verzija jer vozila koja zvuče vrlo slično mogu imati prilično različite specifikacije.

Nabavljeno je toliko zaliha da trgovci nisu ni svjesni da su kupili covid-automobile

U međuvremenu, Blakemore je istaknuo problem trgovaca koji nenamjerno pogrešno opisuju automobilsku prodaju. Kupci u Britaniji u takvim slučajveima imaju pravo vratiti automobil.

“Toliko je zaliha kupljeno naslijepo od strane trgovaca da mnogi ne shvaćaju da su kupili covid-automobil”, rekao je Blakemore. “Nitko ne želi dramu zbog pogrešnog opisa automobila jer to znači raskidanje ugovora. Želimo samo jasne informacije”, rekao je.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Mazda teško stradala nakon namjernog kočenja vozača ispred

Published

on

By

NA AUTOCESTI u australskom Queenslandu zabilježena je izuzetno opasna situacija u prometu, koja je rezultirala gadnom nesrećom.

Do nesreće je došlo kada je vozač Subarua Outbacka namjerno naglo zakočio ispred Mazde3 u desnoj traci. Incident je snimila kamera postavljena na kamionu, što je omogućilo detaljan uvid u dinamiku događaja.

Ovaj opasni manevar izazvao je kaos na cesti, a Mazda3 je udarila u kamion koji je vozio u lijevoj traci, kamion koji je bio u srednjoj traci i potom u zaštitnu ogradu. Vozač Subarua se samo odvezao dalje.

Unatoč potencijalno katastrofalnim posljedicama, srećom, nitko od sudionika nije teže ozlijeđen. No zato je teško nastradala – Mazda.

Snimka pokazuje da je vozač Subarua namjerno kočio i ranije, valjda iziritiran što Mazda vozi bizu iza njega. Još snažnije namjerno kočenje, takozvani break check, izveo je kada ga je Mazda krenula pretjecati.

Ovaj incident još jednom potvrđuje rizike koje nosi nepredvidivo i agresivno ponašanje na cestama, naglašavajući važnost poštivanja prometnih pravila, brige o sigurnosti u prometu i, prije svega, zdravog razuma.

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Porodična idila Šejle Zonić u Sanskom Mostu: Njena majka nije krila suze (VIDEO)

Published

on

By

Pobjednica show programa Zvezde Granda Šejla Zonić za Grand je otvorila vrata svog doma u Sanskom Mostu.

-Dobro nam došli. Stigli ste u Sanski Most, tačnije Gornji Kamengrad, u dom mojih roditelja u kojem sam provela svoje djetinjstvo do 14. godine. Možete da vidite kako je meni ovde bilo lijepo, okolo je zelenilo, priroda, a tu je i pogled na budućnost. Sve mi je tu na dohvat ruke- istakla je Šejla na početku razgovora za Grand, a zatim ponosno pokazala svoje raskošno dvorište.

Prelijep vrt sa cvijećem, posebno sa crvenim ružama djelo je njene majke koje održava domaćinstvo, a tu je i voćnjak za koji je zadužen Šejlin otac.

Upravo rajska bašta u njenom dvorištu predstavlja njenu oazu mira i bijeg iz svakodnevnog brzog života.

-Ovdje se čovek najljepše odmori. Tišina je, mirno je, nema nekih obaveza, samo rad u prirodi, u bašti, to je nešto što čovjeka opusti. Desetak minuta pješke odavde je kupalište gdje sam naučila da plivam. I sad kad dođem ovde obavezno odem da prošetam sa Arminom, a i porodično znamo da prošetamo. Poslije vas vodim i tamo– rekla je pobjednica „Zvezda Granda“.

Kako kažu Šejlini roditelji, najsrećniji su kada im sve tri kćerke dođu u posjetu.

-Stvarno smo ponosni na svoje kćerke, preponosni- rekla je Šejlina majka, nakon čega je pustila suze pred našim kamerama.

Pogledajte video na ovom LINKU.

Nastavi čitati

Najčitanije