Connect with us

Magazin

FOTO Omiljena TV voditeljica Maja Munda nakon napuštanja OBN-a: ‘Evo kako izgleda moj novi život…’

Published

on

Danas lijepa Maja uživa u majčinstvu sa svojim sinom i kćerkom, a na društvenim mrežama često dijeli sadržaje svoje svakodnevice. Kako je Maja provela ljeto, na kojim projektima trenutno radi, da li planira da se vrati na TV ekrane i kako izgleda njen novi život…

 

 

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost prošle godina viješću da je nakon 17 godina napustila OBN televiziju. Munda je karijeru započela vodeći i uređujući emisiju “Hej Music” na OBN-u, potom je radila i u produkciji kviza “Super milijunaš”, a svojevremeno se okušala i u “Plesu sa zvijezdama”. Međutim, njenu karijeru obilježila je emisija “Stol za 4” s kojom je stekla veliki broj fanova u cijeloj BiH.

 

Danas lijepa Maja uživa u majčinstvu sa svojim sinom i kćerkom, a na društvenim mrežama često dijeli sadržaje svoje svakodnevice. Kako je Maja provela ljeto, na kojim projektima trenutno radi, da li planira da se vrati na TV ekrane i kako izgleda njen novi život, otkrila je u razgovoru za Azru.

– Ove godine smo se odlučili prvo za Hurgadu, gdje smo istinski uživali. Zovu je biserom egipatske obale sa više od 350 sunčanih dana u godini. Hurgada je veliki turistički centar Egipta na zapadnoj obali Crvenog mora, 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kaira, koji sam jako željela posjetiti, ali djeca su mala da bi na visokim temperaturama putovali na jednodnevni izlet. Orange bay je jedini izlet koji mi se učinio praktičnim kada ste sa malom djecom, plovidba brodom, kupanje, ronjenje, ručak na brodu i nekoliko sati na rajskom otoku, upotpunio je naš boravak. Kasnije smo proveli i nekoliko dana u Crnoj Gori u Luštici bay koja me potpuno oduševila, privatni apartmani, uređena plaža, odlična hrana, aktivnosti za djecu, odmor u pravom smislu te riječi – istakla je Maja na početku razgovora.

 

 

Da li je na odmoru malo zahtjevnije biti s dvoje djece, ili se braco i seka super slažu?

– Mislim da je puno toga do nas samih, kada ne očekujete mnogo, kada planirate kako ćete se zabavljati na plaži, u moru, u parkiću ili kids klubu sve bude dobro i roditeljima i djeci.  Iskreno ja se svako ljeto i kupam i igram i šetam s djecom i nikako ne mogu reći da mi je zahtjevnije na moru nego kući.

Povukli ste se s TV ekrana, bili ste jedna od omiljenih voditeljica u BiH. Da li Vam nedostaje rad pred kamerama?

– Nedavno u jednom shoping centru mi kaže gospođa, vratite se, vrijeme vam je da vas gledamo. Jeste, zaista i ja mislim da je vrijeme, pa radim na tome, kada se dogodi, saznat ćete gdje sam.

Otkrijte nam na kojim projektima ste sada angažirani?

– Projekt zvani Mama 24h, često i tata kada je suprug na putu. Šalu na stranu, moj dan je toliko ispunjen obavezama da se ja konstantno osjećam kao da radim osam sati i više.
Počela sam snimati svoje kulinarske vještine, no ipak ne mogu pustiti u javnost, jer nemam dovoljno vremena da održim tempo, snimanje, montaža pa i jedno reela na društvenoj mreži Instagram iziskuje cijeli jedan dan. Podrška koju imam je velika i toliko sam zahvalna na tome što će mi sigurno biti vjetar u leđa da ne odustanem. Za sada ponekad objavim neki recept na društvenim mrežama i to je to.

Da li je teško uskladiti poslovne obaveze s dvoje djece?

-Organizacija je uvijek pola odrađenog posla, vjerujem da je teško, ali sve se može lijepo posložiti.

Na društvenim mrežama ste veoma aktivni i često dijelite recepte. S kakvim komentarima se susrećete i kakva pitanja Vam najčešće postavljaju?

– Komentari su uglavnom zapravo pitanja ili kada se vraćam na TV ekran ili kada ću početi sa YouTube kanalom, kulinarski recepti itd . Mnoge zanima i majčinstvo, odgoj, djeca generalno pa se trudim svima odgovoriti i popričati na takve teme.

Od koga ste naslijedili ljubav prema kuhanju?

– Prvo sam gledala svoje bake, a onda mamu, tatu pa i sestru. Mi svi porodično kuhamo, volimo to i još sam radeći kulinarsku emisiju naučila dosta toga. Volim kreativnost u kuhinji, na prvom mjestu ukus pa izgled, jako se trudim da i od običnog  jela napravim prezentaciju lijepu za oko.

Poznati ste po tome da veoma pazite na svoj izgled, u čemu je Majina tajna?

– Nema je, vjerujte. Mislim da sam mladoliki izgled naslijedila, bez mnogo truda i ulaganja, nažalost, nisam jako posvećena ni treninzima što mi je žao, ali vjerujem da ću na tom polju opet biti angažirana, isključivo zbog sebe.

Važno mi je i šta jedem i pijem, danas smo okruženi mnogim toksičnim stvarima, a treba znati i htjeti brinuti o tome šta unosite u svoj organizam, jer će vam on pokazati vrlo brzo da li radite ispravno ili griješite.

Koji savjet biste dali mamama, kako da misle i na sebe?

– Moraju misliti na sebe, ako su one sretne, zadovoljne i ispunjene, to će sigurno osjetiti djeca, suprug i okolina.

Ako same ne pronađemo vrijeme za sebe, niko drugi neće. Rad na sebi je najvažniji i nije uvijek lako, znam to jako dobro, ali kada shvatimo šta želimo, šta nas ispunjava i kako se ophodimo prema drugima, puno je sve lakše.

 

Magazin

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida

Published

on

By

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.

Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.

“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.

Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.

“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.

“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.

Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.

“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.

A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.

“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.

Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.

Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.

Nastavi čitati

Magazin

Nevjerovatan trik koji je ‘osvojio’ internet: Samo 3 kašike ove namirnice mogu vratiti odjeći boju?

Published

on

By

Vjerovatno se pitate šta bi trebale da urade tri kašike šećera koje ste ubacili u veš. Ispostavilo se da ovaj tipični kuhinjski proizvod dobro funkcioniše i u kupatilu. A sigurno će vam se dopasti njegov efekat.

U zavisnosti od željenog efekta, potopite odjeću u vodu sa šećerom ili je dodajte u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili omekšivač.

Ne znaju svi, ali šećer, osim slatkog ukusa i visoke kalorijske vrijednosti, ima još nekoliko prednosti. Tri supene kašike su dovoljne da se vidi razlika. O čemu se radi?

Pa, šećer djeluje kao osvježivač boje. Samo umočite svoju odjeću u rastvor šećerne vode i sačekajte nekoliko sati. Nakon toga operite kao i obično. Ova metoda sprječava da tkanine izblijede i poboljšava njihovu prirodnu boju.

To znači da će dobro funkcionisati za bijelu, crnu ili obojenu odeću. Univerzalnost je njegova neupitna prednost.

Ako nemate toliko vremena ili želje da se igrate namakanjem odeće, možete to učiniti brže. Samo stavite šećer u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili direktno u bubanj. To je dovoljno da produži lijep izgled odjeće, javlja Krstarica.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Pokušali ukrasti sportske aute, ispali potpuni idoti pa pobjegli

Published

on

By

EPILOG pljačke uvelike podsjeća na filmski serijal Glup i gluplji.

Policija je objavila snimku provale u autosalon Thornton automotive u Doveru u Pennsylvaniji. Dva provalnika u salon su ušla zabivši se sportskim Camarom u staklo izloga. Međutim, tu kreću problemi jer se Camaro zaglavio pa ulov nisu mogli izvući van.

Osim što je Dodge Challenger Hellcat ostao zarobljen u salonu, provalnici su napravili popriličnu štetu zabivši se u golferski autić, koji se pak odbio u Dodge. Uvidjevši da su Camaro oštetili i da je automobil ostao zaglavljen na stepenicama, provalnici su se dali u bijeg i nestali u nepoznatom smjeru. Materijalna šteta je poprilična, a za nespretnim kradljivcima još se traga.

Index.hr

Nastavi čitati

Najčitanije