Connect with us

BiH

Stevandić: MUP RS-a će braniti Schmidta od naroda, moraju braniti i one koje narod ne voli

Published

on

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt do sada učinio najviše na širenju antinjemačkog raspoloženja i da je najveću štetu nanio svojoj zemlji, dok je “RS pokazao političku superiornost”.

“Mislim da se Schmidt upecao na udicu iz Republike Srpske i da smo mi pokazali političku superiornost, jer ćemo natjerati sve da analiziraju njegovo imenovanje i da svi budu upoznati s tim da on nije legalan. On će svojim pokušajima da uvede jednu vrstu nasilja dovesti do toga da ga policija neće izbacivati, njega će policija braniti od naroda. Tako da bi on trebalo da bude zahvalan policiji Republike Srpske koja ima obavezu da svakoga brani i one koje narod voli i koje ne voli, a njega očigledno narod u Republici Srpskoj ne voli”, rekao je Stevandić novinarima u Stanarima komentarišući najavu visokog predstavnika da će doći u ovaj bh. entitet.

On je istakao da je Schmidt do sada učinio najviše na širenju antinjemačkog raspoloženja i najveću štetu je nanio svojoj zemlji.

Stevandić je poručio da će Republika Srpska preživjeti i Schmidta, kao i sve druge.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je za FAZ da će sljedeće sedmice doći u Republiku Srpsku, a predsjedniku ovog bh. entiteta Miloradu Dodiku je zaprijetio da se “spremi na neke neugodne trenutke” jer, kako je naveo, on uživa imunitet.

On je naveo da u narednih nekoliko dana i sedmica ima dogovorene sastanke širom RS-a, posebno u Banjaluci, a planove je najavio ubrzo nakon što je Dodik rekao da je entitetska “policija dobila instrukcije o postupanju u slučaju Schmidta”.

BiH

Teška nesreća: Više osoba povrijeđeno u sudaru kombija i automobila

Published

on

By

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Više osoba povrijeđeno je u saobraćajnoj nezgodi koja se u poslijepodnevnim satima dogodila na magistralnom putu M-17, Mostar-Sarajevo.

U nesreći su učestvovali putničko vozilo peugeot i kombi mercedes, u kome su bili državljani Turske, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Ističu da je saobraćaj obistavljen u oba smjera, vrši se uviđaj i još se ne zna stepen povreda povrijeđenih osoba.

Nastavi čitati

BiH

Čović: Sutra ćemo imenovati Vukoju u Ustavni sud BiH, ali i upravljačke strukture u FTV

Published

on

By

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke da će Parlament FBiH sutra imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere.Ne vidim kakvog smisla ima privremena mjera od bilo koga za odlučivanje Parlamenta o izboru suca Ustavnog suda zato što se nekoga sviđa ili ne sviđa”, rekao je Čović.

No, najavio je i imenovanje upravljačke strukture u Federalnoj televiziji, koja već deset godina ima nelegalnu upravu.

Govoreći o BHRT-u Čović je podsjetio da su BHRT dali određenu novčanu pomoć, ali da ta pomoć na nivou FBiH nije završena.

“Dio tog transfera nije ni realiziran trebao je biti realiziran kroz Vladu FBiH što se tiče FBiH i sad je opet tu neko nadmudrivanje kod nas jer smo i to trebali završiti. Ključno pitanje je što bi sutra trebalo na dnevnom redu trebalo biti imenovanja i kada je u pitanju FTV, Nazdorni odbor, Upravni odbor, uredništvo i sve ono što ide sukladno zakonu”, najavio je lider HDZ-a.

Komentirao je i aktuelnu politički situaciju kazavši da je HDZ faktor koji drži na okupu koaliciju pa da će to i sad činiti.

Čović izjavio je kako je budžet BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

“Ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer ništa bez toga ne može proći. Davno smo na neki način usuglasili razinu proračuna na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem. Što prije ga donesemo bit će nam svima malo relaksiranija situacija, jer bojim se da bez proračuna nećemo moći doći do sredstava EU”, kazao je Čović.

Najavio je i kako idućeg ponedjeljka povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhely zajedno s drugim dužnosnicima EU dolazi u Sarajevo gdje će ponovo biti organiziran sastanak lidera.

“Evidentno je da postoji jedna kriza u kontinuitetu, a naše je dalje nastavimo pokušavati i ohrabrivati. Stalno sam govorio da smo mi to vezivno tkivo, govorim uime HNS-a BiH i hrvatske strane, u tim pregovaračkim procesima”, kazao je Čović.

Nastavi čitati

BiH

Republici Srpskoj nedostaje novca: “Pitanje je dana kada će sistem pući kao balon”

Published

on

By

“Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći”

Vlada Republike Srpske ovih dana je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka.

Republika Srpska je, hvali se premijer Višković, za četiri mjeseca otplatila 317 miliona maraka duga, a zadužila se 155 miliona. Pred prvomajske praznike obradovala je penzionere sa prijevremenom isplatom aprilske penzije.

O stotinama miliona maraka dugova privredi, dobavljačima i izvođačima javnih radova, kako je glasilo poslaničko pitanje, kaže:

“Rupa” u budžetu”

-Dugovanja prema svim kategorijama, od privrednika do poljoprivrednika, na današnji dan su oko 72 miliona KM. Izvođači izmireni u potpunosti. Možda nisu zadnje fakture u zadnjih 15 dana, i nikome drugom se ništa ne duguje.

Odgovor pred parlamentom izazvao je sugestivna pitanja poslanika o konkretnim projektima.

-To znači da su izvođačima radova isplaćeni dugovi koji kasne i da radovi koji su obustavljeni mogu da budu nastavljeni? I izvođač koji pravi garažu na UKC-u, tvrdi Tanja Vukomanović, zastupnica PDP-a u NSRS.

Na potencijalnu „rupu“ u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom, javlja BHRT.

-Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Što pokazuje, kada to podijelimo na 12 mjeseci, da već sada je budžet kratak za nekih 400 miliona KM, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Povećanjem minimalne plate rastao je dio javnih prihoda i između ostalog popravio saldo javnih fondova, ali to je jedna strana medalje. Nedavna analiza Ministarstva finansija ukazuje na pad udjela Republike Srpske u krajnjoj potrošnji Bosne i Hercegovine. To bi moglo da umanji procenat raspodjele prihoda od PDV-a. Vladajući ipak ne pokazuju zabrinutost.

Negativni ekonomski trendovi

-Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza. S tim da u nekoj dinamici je moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

-Pitanje je samo dana kada će prenapregnuti sistem da pukne kao jedan balon i kada ćemo svi osjetiti na svojoj koži posljedice godina koje su pojeli skakavci kriminala, zloupotreba, korupcije, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Nisu ohrabrujući ni najnoviji podaci o padu proizvodnje i zaposlenosti u industriji u prva četiri mjeseca.

Pad izvoza i rast uvoza također spadaju u negativan ekonomski trend koji može da ima uticaja na sposobnost ekonomije. Privrednici strahuju da bi Vlada mogla pribjeći krajnjoj mjeri – povećanju poreza.

Nastavi čitati

Najčitanije