Connect with us

Magazin

(FOTO) Čarobni prizori iz Krajine: Una je na slici i u svakoj priči

Published

on

Lepezu kulturnih događaja tokom turističke sezone u Krajini zatvorile su nagrade i revija. Haljine sa motivima Krajine čekaju kupce, a djeca novac

Manifestacija Čarobna Krajina je utemeljena prošle godine i odmah je postala jako popularna, a ove je godine još veća i bolja. Pobjedničke fotografije snimljene profesionalnom opremom, uključujući i snimanje dronovima, zovu se: Kajakaš na Uni Ines Šabić, Stari i Bužimska magla Vahidina Veladžića, dok je na prvom mjestu – Boat on the frozen river Saida Mulalića.

Vahidin Veladžić uslikao je Stari i bužimsku maglu

HUMANITARNA AKCIJA

Fotografski konkurs ove godine bio je proširen za još jednu nagradnu kategoriju, za najbolje fotografije snimljene neprofesionalnom opremom, odnosno mobilnim telefonima. Treće mjesto je osvojila predivna fotografija Čuvari krajiške tradicije Emine Jonuzović, drugi je Mehmed Čaušević sa fotografijom Unska vila, a prvo mjesto pripalo je Denisu Smajiću za fotografiju Krila magle.

Oslobođenje i drugu godinu objavljuje pobjedničke fotografije manifestacije održane u Bihaću pod nazivom Čarobna Krajina

– Zaista sam zadovoljna ovim čarobnim prizorima iz Krajine, baš kao što i naziv naše manifestacije na to upućuje. Sretni smo da smo imali više od 200 telentovanih učesnika iz cijele BiH i van naše domovine koji znaju za ovu ljepotu i autorskim djelima doprinose cijelom projektu, kazala je Ilda Alibegović, autorica i voditeljica ovog projekta.

Kajakaš na Uni djelo je Ines Šabić

U toku manifestacije pokrenuta je i humanitarna akcija kroz modne kreacije, odnosno devet haljina koje su nosile djevojke – modeli iz svih osam gradova Unsko-sanskog kantona. Svaka od osam haljina na sebi nosi print znaka jednog od gradova, a organizatorica i autorica projekta nosi devetu haljinu sa printom rijeke Une.

Denis Smajkić i Krila magle

Haljine su na prodaju, a sva sredstva namijenjena su Udruženju Radost druženja, koje se bavi njegom djece sa poteškoćama u razvoju. Kupac koji ponudi najviše za bilo koju od devet haljina, od kreatorice koja je kreirala sve modne kreacije Vernese Džubur dobija na poklon divnu večernju crvenu haljinu koju je kreatorica nosila na izložbenoj večeri Čarobna Krajina.

Kao i protekle godine, održan je i literarni konkurs. Prva tri mjesta za svoje pjesme osvojili su: Edita Mulaosmanović za pjesmu “Kad bi bila Una”, Anel Majanović za pjesmu “Krajina” i Emina Selimović za pjesmu “Svjetionici”.

Unska vila Mehmeda Čauševića

Po petnaest najboljih literarnih i fotografskih radova završili su na panoima koji su poslije poklonjeni njihovim autorima, dok su prvonagrađeni dobili i po 500, 1.000 i 1.500 maraka. Kao što je kategorija fotografija proširena za sekciju onih sačinjenih mobilnim aparatima, tako je i literarni konkurs, pored pjesama, proširen kratkim pričama.

Emina Jonuzović i Čuvari krajiške tradicije

Najbolje kratke priče su “Sjenke” Emine Đelilović-Kevrić, “Klokot” Lamije Begagić i “Krajiški nomadi” Elvedina Dervića.

Sticajem okolnosti sve tri prvonagrađene kratke priče koje je žiri odabrao na neki način se dotiču imigracija s kojima se Krajina suočava. Tako je prva priča “Krajiški nomadi” splet scena iz rodnog cazinskog kraja, nostalgija za njima, za kućama sa starim krovovima gdje žive komšije, nostalgija za starom majkom koja svoju djecu i unučiće dočekuje tek za Bajram.

Druga priča “Klokot” je o mladoj Bišćanki koja u imigraciji svima priča bajkovite prizore izvora i unske pritoke Klokota, da bi se tamo u Francuskoj na kraju i udala za podvodnog biologa koji je kasnije došao i preronio preko stotinu metara ne mogavši naći kraj dobokoj izvorskoj vodi. Priča je bazirana na istini, jer se takva ekspedicija iz Francuske desila u Bihaću prije nekoliko godina.

Modne kreacije

GROF I KRUŠNICA

Ali, pogled na Krajinu, od onih koji je vole, najjači je prizor svih priča, pa tako i posljednje, gdje je glavni akter posmatra sa drugog svijeta. U priči “Sjenke” čitaoci se upoznaju sa hrvatskim plemićem Matijom Bakićem, koji je 1565. kao posljednji zapovjednik odbrane grada Krupe sa 28 junaka branio graničnu postaju koju je napadalo oko 4.000 Turaka. Matija je u herojskoj bici ranjen, utopio se u delti rijeke Krušnice. Predivna manifestacija, predivne priče i fotografije. Ne postoji razlog da se sve ovo ne nastavi i idućeg ljeta.

Magazin

Severina odgovorila Karleuši: Jedi taj SNS sendvič i ne spominji mi sina više nikad

Published

on

By

Jelena Karleuša je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavila šta joj je Severina odgovorila nakon što ju je napala jer je podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
“Velika muka natjera čovjeka na tugu i beščašće. Jedi taj SNS sendvič i ne spominji mi sina više nikad”, navela je. Također se može vidjeti da joj je poslala screenshotove poruka koji joj je slao jedan muškarac, a mnogi smatraju da je riječ o Dušku Tošiću.

“Kako si?”, naveo je, na šta je ona odgovorila: “Jako dobro, što i vama želim.” Zatim ju je upitao radi li se. “Kakvo zanimljivo pitanje… To vi uvijek tako ili…?”, odgovorila je Severina.

“Ha ha pa moram početi od nečeg. Nisam baš kreativan, je l’?”, napisao je, a ona mu je poručila: “Nisu svi za sve.”

Podsjećamo, Karleuši je zasmetalo to što je Severina 2022. tokom gostovanja kod Maje Čengić kazala da je u Srebrenici bio genocid i da bi Srbija trebala platiti odštetu.

“Genocid ne mogu učiniti pojedinci koji su za to odavno osuđeni. Za genocid se krivi čitav narod. Ko ti kaže da se Srbija u toj rezoluciji ne pominje, zašto bi onda Srbija platila odštetu?! Hmmm? Malo logike, lutko, koristi glavicu i za razmišljanje, ne samo za botox. A Srbi, narod koji je najviše stradao u 20. vijeku, mogu samo da budu veliki, ponosni, časni narod. Ne genocidan narod. Jer taj žig neću da nosim ni ja ni moja djeca ni moji unuci jer u moje ime niko nije ubijao nevine ljude u građanskom ratu u Bosni s kojim ja nemam ama baš nikakve veze!”, između ostalog je navela.

Na kraju je spomenula i Severininog sina Aleksanda.

P. S. A i tvoj sin, koji je Srbin, nosit će taj žig, ako se ta historijski nepravda desi! Pokušaj da se ne trudiš više da budeš ovoliko ‘pametna'”, objavila je.

Nastavi čitati

Magazin

Sramni snimak srbijanske influenserice: Pjeva pjesmu “Moj je tata zločinac iz rata” Baje Malog Knindže

Published

on

By

Srbijanska influenserica Vanja Veljić objavila je sramni snimak na TikToku na kojem pjeva pjesmu Baje Malog Knindže.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija sinoć je usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom se 11. juli uspostavlja kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Međutim, ovu odluku ne podržava Srbija te su je komentirale mnoge srpske javne ličnosti, a brojni su to uradili na neprikladan način, među njima i influenserica Veljić.

Ona je objavila sramotni snimak na kojem pjeva pjesmu “Tata” Baje Malog Knindže koja glasi: “Moj je tata zločinac iz rata, vi se potrudite pa ga osudite”.

Njen videosnimak privukao je pažnju, a mnogi njeni pratitelji su je podržali u komentarima. Međutim, mnogi bh. influenseri su je kritikovali i osudili ovaj sramni snimak, a među njima su Adi Bebanić, Naida Bojnak i drugi.

Podsjećamo, sinoć je Generalna skupština Ujedinjenih nacija napravila historijsku odluku koja će prvenstveno biti od velikog značaja za sve porodice žrtava genocida u Srebrenici.

Nastavi čitati

Cazin

Borba za polufinale: Krajiškinje Đula Drini i Šejla Zonić večeras nastupaju u Zvezdama Granda!

Published

on

By

U subotu, 25. maja, očekuje nas četvrtfinale popularnog muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”.

U prvom dijelu četvrtfinala, među učesnicima će se naći dvije Krajiškinje, Đula Drini iz Cazina i Šejla Zonić iz Sanskog Mosta.

Emisija će biti emitovana na programu Nove BH s početkom u 20:00 sati.

Svi navijači i ljubitelji muzike imaju priliku da podrže Đulu i Šejlu u njenom nastupu i požele joj puno sreće u četvrtfinalu takmičenja “Zvezde Granda”!

 

Nastavi čitati

Najčitanije