Connect with us

USK

Prvi put više migranata odlazi iz USK nego što ih dolazi

Published

on

Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona je pod kontrolom, a prema podacima MUP-a USK, u prihvatnim centrima smješteno je oko 850 migranata, od čega njih oko 500 u centrima Lipa i Borići u Bihaću, a ostatak u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši.

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.880 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća, 530 u Velikoj Kladuši te oko 50 na prostoru Cazina.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima, koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

“Policija i dalje nastavlja da provodi raniju naredbu policijskog komesara USK kojom se onemogućava ulazak migranata na prostor Unsko-sanskog kantona i oni se nastoje odvratiti od toga. Tokom 2021. godine policija je na polazna odredišta vratila više od 17.000 migranata”, kazao je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, priliv migranata na područje USK je značajno smanjen, a time i broj krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani. Tako je tokom protekle godine zabilježeno 45 krivičnih djela od strane migranata, što je za gotovo 50 odsto manje u odnosu na 2020. godinu.

Među pomenutim krivičnim djelima zabilježen je i jedan pokušaj ubistva, nekoliko slučajeva preprodaje i uživanja narkotičkih sredstava, a najviše je slučajeva fizičkih napada i otuđenja imovine.

“U ovome trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanskog kantona nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju da pređu preko hrvatske granice, vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoevropske zemlje, jer im ova naša jednostavno nije više isplativa”, kaže Beganović.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je situacija s migrantima neuporedivo povoljnija u odnosu na ranije godine.

“Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše mnogo ih je manji broj i građani se sada osjećaju mnogo komotnije i sigurnije”, kazao je Ružnić.

NN

USK

Stanić želi potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom, već ponudio kupovinu preostalih dionica

Published

on

By

Iz Sarajevske berze (SASE) su obavijestili da Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik uprave grupacije “Stanić”, namjerava preuzeti potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom.
Stanić je ovo učinio nakon što je sredinom jula ove godine kupio 50 posto dionica, tj. kontrolni paket dionica Bihaćke pivovare. Sada je ponudio kupovinu više od 1,2 miliona dionica ili 49,8 posto osnovnog kapitala, a ponuđena cijena iznosi 0,86 KM po dionici.Ukoliko svi dioničari prihvate ponudu, Stanić će za preostale dionice ukupno platiti skoro 1,1 milion KM, što je skoro jednako koliko je platio kontrolni paket dionica. Osim Stanića, među deset najvećih dioničara je nekoliko pravnih i fizičkih lica.

Bihaćka pivovara je prošle godine imala prihod od 6,1 milion KM, što je za dva miliona KM manje nego godinu ranije. Prošlogodišnji gubitak joj je iznosio 1,7 miliona KM, a godinu ranije je bio manji za 100.000 KM.

Grupacija “Stanić” je zastupnik nekoliko svjetskih brendova, a dio grupacije je i “Stanić Beverages” koji se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića.

Nastavi čitati

USK

USK – Komunalci stavili kandžu na automobil 79-godišnjaka, on skinuo točak, stavio rezervni i otišao

Published

on

By

U neobičnom incidentu koji se odigrao u ulici Ibrahima Mržljaka u Velikoj Kladuši, 79-godišnjak je uspio izvesti iznenađujući manever nakon što su komunalni radnici stavili lisice na točkove njegovog automobila marke VW Golf zbog nepropisnog parkiranja.

Prema informacijama, komunalni radnici su primijetili nepropisno parkirani automobil i stavili lisice na točkove kako bi onemogućili vozača da ga pomjeri. Međutim, kada su se vratili da provjere situaciju, ostali su u šoku – vozač je uspio skinuti “zaključani točak, postaviti rezervni i napustiti parking.

Ova neobična situacija odmah je prijavljena policiji, koja je pokrenula istragu kako bi utvrdila sve okolnosti događaja. Policijski službenici će provjeriti da li je vozač imao neku vrstu dozvole za ovakvo ponašanje ili je bio pod uticajem nečega.

Incident je izazvao pažnju prolaznika i pokazao koliko nepredvidive situacije mogu nastati u svakodnevnom životu. Policija podsjeća sve vozače na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i pravila parkiranja kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.

Nastavi čitati

Smrtovnice

Sutra će u mezare, jedno pored drugog, biti spušteni Almedina i Esad Hajderević: Dječak Liam ostao bez oba roditelja

Published

on

By

Sutra će biti klanjana dženaza i obavljen ukop tragično stradalog bračnog para Alemdine i Esada Hajdarević, koji su izgubili živote u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Austriji.

Nesreća je potresla cijelu BiH, ostavljajući za sobom neizmjernu tugu, a najveći teret nosi njihov dvogodišnji sin Liam, koji je ostao bez roditelja.

Dženaza će se održati sutra, gdje će se porodica, prijatelji i sugrađani oprostiti od ovog mladog para.

Nastavi čitati

Najčitanije