Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ovo je djevojka sa šokantne snimke: Zvjerski je udarala mladog rukometaša dok je ležao na pločniku

Published

on

Divljačko premlaćivanje Denisa Tota još uvijek čeka odgovor na glavno pitanje – što je tačno bio povod da mladi hrvatski rukometaš bude Skoplju u pretučen do smrti?

Za njegovu smrt osumnjičene su tri osobe, a policija je potvrdila da su se on i Klementina Letkovska, 19-godišnjakinja koja je jedna od osumnjičenih, poznavali. Jesu li se upoznali te kobne noći ili ranije, policija Sjeverne Makedonije još uvijek istražuje, piše Slobodna Dalmacija.

Ona se već ranije spominjala u medijima, i to nakon što je objavljena uznemirujuća videosnimka trenutka kad su napali Denisa i nemilosrdno ga tukli dok je bespomoćno ležao. Prema onome što se može vidjeti na toj snimci, Letkovska je bila najžešća, a priseban je bio tek muškarac u bijelim hlačama, koji je sve odmaknuo i pokušavao pomoću nesretnom 27-godišnjaku.

Poslije se pojavila informacija kako su Denisu ona i još jedan od napadača pokušali pomoći, ali kad su vidjeli da je bez svijesti i kad su shvatili šta su učinili, pobjegli su s mjesta događaja.

Svijet / Zanimljivosti

Bosanka optužena za svirepi pokušaj ubistva bivšeg partnera: “Kunem se, izbošću ga, ubit ću ga”

Published

on

By

U optužnici, koja je napisana na 13 strana, navodi se da je riječ o ženi koja već ima šest ranijih osuđujućih presuda

Javno tužilaštvo Salzburga u utorak je podiglo optužnicu protiv državljanke Bosne i Hercegovine (43) koja je pokušala da ubije bivšeg partnera, izbovši ga nožem.

Drama se dogodila u oktobru 2023. godine u stanu pored salzburške Centralne stanice.

Kako prenose austrijski mediji, državljanka BiH pojavit će se pred sudom 2. jula, a optužena je za pokušaj ubistva. Optužnica je objavljena danas, a do ovog krivičnog djela je došlo nakon svađe sa bivšim partnerom.

U optužnici, koja je napisana na 13 strana, navodi se da je riječ o ženi koja već ima šest ranijih osuđujućih presuda.

Ona je sa žrtvom bila u turbulentnoj vezi posljednjih 15 godina. Žrtva je, nakon tri uboda, uspjela da pobjegne iz stana, a prvog prolaznika je zamolio da pozove  policiju. U prvi mah, žrtva je rekla da ga je napao stranac, kojeg ne poznaje.

Međutim, detaljnom istragom inspektori su otkrili da je pozadina svega zločin iz strasti. Nakon što je optužena privedena, ona je priznala da se posvađala sa bivšim. Kasnije se ispostavilo da je cijeloj ovoj drami prisustvovala i prijateljica optužene.

Pored svjedoka, inspektori su pronašli i glasovne poruke, koje razotkrivaju optuženu, a koje su nabijene nevjerovatnom mržnjom:

– Kunem se, izbošću ga, ubit ću ga, sadržaj je jedne glasovne poruke koju je poslala nekoliko sedmica prije pokušaja ubistva. Sličnu poruku je poslala i dan nakon izbadanja.

Austrijski mediji prenose da, ukoliko optužena bude osuđena, čeka je do 20 godina kazne, a možda čak i doživotna robija, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

AstraZeneca povlači cjepivo protiv covida: “Spasio je milione života i to se ne smije zaboraviti”

Published

on

By

AstraZeneca je započela povlačenje svog cjepiva protiv Covid-19 diljem svijeta zbog “viška dostupnih ažuriranih cjepiva” koja su usmjerena na nove varijante virusa, javlja britanski Guardian. Objava je uslijedila nakon što je ta farmaceutska tvrtka u ožujku dobrovoljno povukla svoje odobrenje za stavljanje lijeka u promet u Europskoj uniji.

Jučer je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da cjepivo više nije odobreno za uporabu. U priopćenju za javnost AstraZeneca je rekla da je odluka donesena jer sada postoji niz novih dostupnih cjepiva koja su prilagođena novim varijantama koronavirusa. To je dovelo do pada potražnje za cjepivom AstraZeneca, koje se više ne proizvodi niti isporučuje.

“Prema neovisnim procjenama, više od 6,5 milijuna života spašeno je samo u prvoj godini korištenja, a diljem svijeta isporučeno je preko 3 milijarde doza”, stoji u priopćenju AStrazenece.

“Naše napore prepoznale su vlade diljem svijeta i naširoko se smatraju ključnom komponentom okončanja pandemije. Sada ćemo raditi s regulatorima i našim partnerima kako bismo se uskladili na jasnom putu naprijed te zaključili ovo poglavlje i značajan doprinos borbi protiv pandemije Covid-19”, navodi farmaceutska kompanija.

Druge zemlje već su prestale isporučivati cjepivo. Ono nije dostupno za upotrebu u Australiji od ožujka 2023., iako je njegova upotreba već bila ukinuta od lipnja 2021. zbog široke dostupnosti novijih cjepiva.

AstraZeneca je 2021. godine promijenila naziv svog cjepiva protiv Covida u Vaxzevria. Cjepivo je odobreno za upotrebu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih, a daje se kao dvije injekcije, obično u mišić nadlaktice, u razmaku od otprilike tri mjeseca. Neke su ga zemlje također koristile kao dopunu.

Vaxzevria se sastoji od drugog virusa iz obitelji adenovirusa modificiranog da sadrži gen za stvaranje proteina iz SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid-19. Cjepivo ne sadrži sam virus i ne može izazvati zarazu.

Iako se cjepivo općenito pokazalo sigurnim i učinkovitim, nosilo je rizik od rijetke, ali ozbiljne nuspojave, poznate kao tromboza s trombocitopenijom ili TTS. Rijedak sindrom javio se kod otprilike dvije do tri osobe na 100.000 koji su bili cijepljeni cjepivom Vaxzevria.

Katedra za epidemiologiju na Sveučilištu Deakin u Australiji, prof. Catherine Bennett, rekla je da je cjepivo odigralo ključnu ulogu u svjetskoj borbi protiv virusa, osobito u ranim danima pandemije kada je bilo dostupno ograničeno cjepivo.

“Spasio je milijune života i to se ne smije zaboraviti”, rekla je.

“Bio je to stvarno važan dio početnog globalnog odgovora. Međutim, ciljao je na početne varijante. Sada smo prešli u lanac cjepiva gdje imamo dostupne proizvode koji “hvataju” nove varijante koje se pojavljuju. Došlo je i do promjene u računici rizika, s obzirom na to da je populacija mnogo zaštićenija i, iako naravno covid i dalje uzrokuje smrt, općenito smo manje osjetljivi na bolest”, dodala je.

Najnoviji savjet o cjepivu protiv Covid-19 koji je izdala Svjetska zdravstvena organizacija u travnju savjetuje da cjepiva protiv Covid-19 trebaju biti usmjerene na JN.1 varijantu virusa, koja istiskuje postojeće varijante loze XBB.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Ovaj podli trik koriste razbojnici na cestama: Banalan je, ali jako opasan

Published

on

By

PUNO je raznih trikova koje koriste razbojnici diljem svijeta, a policija stalno upozorava vozače na oprez. Cilj razbojnika je da zaustave automobil kako ga opljačkali.

Iako su takvi slučajevi u Hrvatskoj rijetki i Hrvatska spada među najsigurnije zemlje u EU i svijetu, nije zgorega znati kakve to trikove koriste razbojnici diljem svijeta.

Jedan od trikova je onaj s pobacanim voćem po cesti. Vozač ispred sebe na cesti vidi voće kao što su naranče, limuni i ostalo sitno voće, koje neće nanijeti štetu automobilu ako ga se pregazi. Upravo to i jest ideja kojom se vode lopovi, piše Index.

Oni unutra tako znaju sakriti jako oštre predmete koji će rezultirati bušenjem gume i posljedično zaustavljanjem automobila. Onda vozač na samotnoj cesti postaje lak plijen za pljačku, piše španjolski El Pais. Valja još jednom naglasiti da su ovakve pljačke u Hrvatskoj rijetke, ako ih uopće ima. No, ovo vrijedi kao podsjetnik s čime se sve susreću vozači diljem svijeta i koliko je opasnosti na cestama.

Nastavi čitati

Najčitanije