Connect with us

BiH

Nešić: Spremni smo respresivno djelovati ako ima prijetnji terorizmom

Published

on

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je danas da su “spremni respresivno djelovati ako ima prijetnji terorizmom”. Komentarisao je navode talijanskih medija, ali i nove sigurnosne mjere.

Kazao je da nema razloga da građani Bosne i Hercegovine budu zabrinuti zbog pojačanih sigurnost mjera, jer radi se o normalnim mjerama, ako pogledamo situaciju u svijetu.

“Ako vidimo da Slovenija, Austrija i Italija dižu sigurnosne mjera, ne vidim razlog zašto to ne bismo i mi. Uputili smo svim agencijama da preduzmu odgovarajuće mjere u radnji kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti građana i imovine unutar BiH. To je normalna reakcija, sve u cilju mira i stabilnosti u BiH”, rekao je Nešić.

Nakon što su italijanski mediji objavili da tamošnja obavještajna služba raspolaže informacijama da je 20 terorističkih ćelija aktivno na našim prostorima, uključujući BiH, Nešić je rekao da nije čitao tekst, ali da ne donose zaključke na osnovu novinarskih pisanja, već na osnovu informacija  bezjednosnih agencija.

“Mi znamo šta imamo unutar BiH i koga moramo posebno motriti. Sutra ću uputiti bezbjednosnim agencijama zahtjev da pošalju informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH ili da bi državljani BiH to mogli uraditi u Evropi ili svijetu. Ne vjerujem u mogućnost toga, mi smo spremni da djelujemo represivnom, silom, i da spriječimo to“, poručio je Nešić.

N1

BiH

Zašto građani moraju izdvajati 1,5 KM za proviziju: Jesu li komunalna preduzeća dužna imati svoje naplatne centre?

Published

on

By

“Građani su prevareni, ali nemaju kome da se žale jer Zakon o zaštiti potrošača u BiH ima manjkavosti, ne tretira te probleme.

Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini postoji, a koliko on ne štiti potrošače pokazuje i to da jedno komunalno preduzeće može ukinuti svoje blagajne, gdje su građani mogli plaćati račune, i usmjeriti ih na plaćanje u pošte gdje kod plaćanja računa građani moraju izdvajati 1,5 KM za proviziju.

To je u Kantonu Sarajevo slučaj sa KJKP Vodovod i kanalizacija koje je prošle godine do 1. maja zatvorilo blagajne i saopćilo da građani mogu ubuduće račune plaćati u pošti bez provizije. Međutim, ove godine od 3. maja građani moraju plaćati proviziju kod plaćanja računa, jer Vodovod i kanalizacija nema para da plaća proviziju za korisnike, a s druge strane neće ponovo otvoriti svoje blagajne.

– Građani su prevareni, ali nemaju kome da se žale jer Zakon o zaštiti potrošača u BiH ima manjkavosti, ne tretira te probleme. Oni su ukinuli naplatu usluga putem svojih blagajni i preusmjerili potrošače na plaćanje u poštama, a sebi ukinuli troškove. Ne može potrošač tu ništa. Kod nas je star zakon i nemamo se kome žaliti. Sada je RS donio svoj zakon, a Federacija priprema svoj, tako da će se mnoge stvari regulisati. Komunalna preduzeća su našla svoju računicu. Jedino da građani plaćaju račune elektronskim putem gdje su provizije po računu manje, 30 ili 60 feninga – pojašnjava za Faktor Redžo Omerbašić, predsjednik Udruženja potrošača Posavskog kantona.

Nastavi čitati

BiH

Kafa 4 eura, pivo čak 7 eura… Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti “paprene”

Published

on

By

Ove cijene, koje su bile nezamislive prije samo nekoliko godina, sada su postale novi standard

Ljetovanje na jadranskoj obali, uprkos prirodnom sjaju i očaravajućoj ljepoti, posljednjih godina postaje sve skuplje, piše Večernji list BiH. Ulaskom u 2024. godinu jasno je da cijene samo nastavljaju uzlazni trend.

Ono što je nekada bila prihvatljiva cijena za osvježavajuću kafu ili opuštajuće pivo na plaži, sada već graniči s luksuzom.

Novi standardi

Postavlja se pitanje mogu li stanovnici Bosne i Hercegovine od prosječnih plata izdvojiti novac za ljetovanje. Po svemu sudeći, teško.

Cijena kafe, koja se kreće od 2,50 do čak 4 eura, postala je nova norma, dok cijene piva variraju od 4 do 7 eura, ovisno o lokaciji i prestižu bara ili restorana. Izlazak na pizzu sada je financijski izlet s cijenama od minimalno 12 do 15 eura po obroku, dok porcija svježih lignji može osiromašiti novčanik za 20 do 30 eura.

Ove cijene, koje su bile nezamislive prije samo nekoliko godina, sada su postale novi standard.

Prošle godine Hrvatska je doživjela najveći porast cijena među svim popularnim destinacijama na Mediteranu. Uprkos visokim cijenama, turizam u Hrvatskoj bilježio je rekordne brojke, a očekivanja za ovu godinu još su veća.

Predviđa se dolazak više od milion dodatnih gostiju. Kao alternativna opcija za ljetovanje u Hrvatskoj i ove godine ističu se Bugarska, Crna Gora i Albanija, kao znatno povoljnije destinacije, dok su Grčka, Turska i Kipar cijenama samo malo povoljnije od ljetovanja u Hrvatskoj, ali znaju nuditi bolje pakete u hotelima, pa tako za cijenu polupansiona u Poreču dobijete ultra all inclusive u Turskoj, što je mnogima znatno privlačnija ponuda. Kolika će biti potražnja za aranžmanima, ostaje vidjeti.

Naime, prošle godine cijene su porasle za čak 30 posto, a potražnja je ostala ista kao i godinu prije. Tad su iz turističkih agencija kazali da ne ljetuje onaj ko može već onaj ko je naučio. Naime, za nekoliko dana na Jadranu krediti su se otplaćivali cijele godine.

Nastavi čitati

BiH

Spremaju li se izmjene u Vladi FBiH, ulazi li NES; Isak: To su budalaštine; Ogrešević: Nemam definisan stav

Published

on

By

Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali, kazao je Ilija Cvitanović
O rekonstrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine se sve više spekuliše u javnosti. Može se čuti kako se sprema smjena federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, a čije je pojedine poteze kritizirala i Ambasada SAD-a u BiH kao i smjena Nediljka Rimca, kadra HDZ 1990. Rimčev navodni grijeh, između ostalog, je to što ne želi potpisati imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Navodno njih bi zamijenio kadar iz Narodnog evropskog saveza (NES).
Kako će biti, šta će biti…
Koliko ima istine u tome pitali smo Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.
– Kao i vi pratim spekulacije. Naša uloga trenutno ne postoji u tome. Nikakve uloge u ovoj fazi nemamo. Kako će biti, šta će biti, ne mogu to nagađati. Ne znam. Nekakva intimna razmišljanja treba zadržati za sebe. Nemam definisan stav – rekao nam je Ogrešević.
Upitali smo da li ga je kontaktirao neko iz stranaka koje su u Vladi FBiH.
– Ne znam šta da vam kažem. Rekao sam. Nemam komentar – kazao nam je Ogrešević.
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 u emisiji “Istraga sedmice” na Hayat TV, kazao je kako nije problem da odu u opoziciju, jer su 16 godina bili opozicija. Ipak, smatra kako neće doći do rekonstrukcije Vlade FBiH, tačnije do smjene ministra Rimca.
– Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali. Smatram da će Vlada u sastavu u kojem je počela i izgurati mandat – rekao je Cvitanović.
Poručio je da će se imenovati generalni direktor KCUS-a onda kada se ispoštuje zakon, procedure, piše Faktor.
Budalaštine i neostvarene želje 
– Da je bila kompletna dokumentacija, Rimac bi potpisao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića. Nije potpisao samo zato što se nisu pravni i formalni uvjeti stekli. Čim se steknu uvjeti koje ispuni Gavrankapteanović ili neko drugi, ta saglasnost će biti potpisana, tako je meni rečeno. Ovdje je stvar čuvanja procedure, zakona – poručio je Cvitanović.
Zatražili smo komentar i federalnog ministra Rame Isaka na sve glasnije priče o njegovoj smjeni i kako bi i na njegovo mjesto mogao biti imenovan kadar NES-a.
– To su budalaštine i neostvarene želje – kratko nam je odgovorio Isak.
Nastavi čitati

Najčitanije