Connect with us

BiH

Optužnica protiv uposlenika IDDEEA: Bahrija dvije godine službeno vozilo koristio u privatne svrhe

Published

on

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Bahrije Čikarića, rođenog 1974. godine u Zvorniku, nastanjen u Tuzli, uposlen u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA BiH), državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu dužem od dvije godine, kao uposlenik IDDEEA BiH, na poziciji načelnika Centra za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata, postupao protivno odredbama pravilnika i interenih dokumenta ove agencije, te počinio koruptivno kazneno djelo.

U optužnici se navodi da je optuženi, luksuzno terensko vozilo VW AMAROK u vlasništvu IDDEA BiH, koristio u privatne svrhe i za svoje potrebe, u periodu dužem od dvije godine, protivno pravilima i propisima i uz unošenje neistinih podataka o putovanjima i korištenju vozila, čime je sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavio sebi korist, čime je počinio kazneno djelo -Zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

BiH

Dodik i Vučić se sastali pa najavili: “23. maja zajednički ćemo se boriti za istinu, ponos i dostojanstvo”

Published

on

By

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta 23. maja – Otvaranje Pandorine kutije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cejelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

– Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja.

Nastavi čitati

BiH

Dijelovi miša pronađeni u konzervama graha koje su isporučene na bh. tržište

Published

on

By

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na bh. tržište isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Riječ je o smeđem sterilizovanom pasulju čiji je proizvođač/izvoznik “Fijama Vezuvijana” iz italijanskog grada Otavijano.

Radi se o lotovima L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije napominju da se ova obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Nastavi čitati

BiH

Cvijanović optužila Konakovića da urušava odnose s Mađarskom: “Ministarstvo nije njegova ćaćevina”

Published

on

By

Članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović se nije dopao potez i pismo ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića upućeno evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju.
Tako je poručila da to nije državni stav, već “isfrustriranog pojedinca koji u kontinuitetu zloupotrebljava svoju poziciju”.”To je problem sa bošnjačkim kadrom. Sve što je zajedničko oni bi uzurpirali, odlučivali bi u svoje ime, a onda prodavali maglu da je to u ime svih”, navela je Cvijanović za Srnu.

Poručila je kako Ministarstvo vanjskih poslova “nije ćaćevina Еlmedina Konakovića, pa da on sam, autonomno odlučuje šta hoće a šta neće, iako se on ponaša kao da to jeste tako”.

“Umjesto da kao ministar vanjskih poslova gradi, on uporno urušava odnose sa prijateljskim zemljama. Konaković uzima sebi pravo da dijeli lekcije svakome ko ne misli kao on, kako izvan, tako i unutar BiH. To nije politika, niti diplomatija. To ne priliči jednom šefu diplomatije, ali priliči nekome ko nas sve redom i to u kontinuitetu gnjavi svojim nervoznim reakcijama”, konstatovala je Cvijanović.

Podsjetimo da je Mađarska odlučila da će glasati protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Konaković je danas u otvorenom pismu Varhelyiju naveo kako BiH neće nastaviti obuku diplomata sa Mađarskom, te je između ostalog, poručio:

“Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića. Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju sa teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije”.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije