Connect with us

Magazin

Očaravajući predjeli u Krajini: Znate li za fenomen ‘boginjavi krš’? (VIDEO)

Published

on

Zbog nekoliko stotina gusto zbijenih, neobičnih vrtača različitih dubina koje su razbacane po cijelom području, za ovo nevjerovatno mjesto u našoj državi često kažu kao da je ispalo iz neke druge galaksije.

Kako navodi Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona, ovo čarobno mjesto se još uvijek nije našlo na turističkoj ponudi i o njemu se veoma malo zna, a prizor prirodnih udubljenja koja podsjećaju na pčelinje saće ostavlja bez daha.

 

 

 

Ovaj prirodni fenomen se nalazi u blizini Bosanskog Petrovca, a krase ga kraške vrtače, koje su gusto raspoređene jedna uz drugu. Prema riječima geologa, vrtače su ljevkasta, okrugla ili duguljasta udubljenja nastala otapanjem vapnenca i dolomita u tektonski razlomljenim područjima.

Radi se o veoma malo istraženom području pa tako za ove vrtače ne postoje naučni zapisi, a u pitanju je jedan od morfoloških oblika koji može biti veličine do preko stotinu metara, a njihova dubina često iznosi čak desetak metara.

 

 

 

Obzirom na tektonske procese, ova prirodna udubljenja se najčešće nalaze u grupama i često se za njih upotrebljava termin “boginjavi krš”.

Međutim, vrtače nisu jedina morfološka pojava koja krasi ove predjele. Podzemni reljef je zastupljen brojnim špiljama i pećinama, a samo na području Bosanskog Petrovca registrovano je 17 većih pećina, od čega je istraženo samo njih šest, piše eKapija.

Na snimku pogledajte kako izgleda ovaj fenomen iz zraka:

Magazin

Kako jednostavno i ekološki odbiti puževe iz vrta: Isprobajte ovaj trik i bježat će kao bez glave

Published

on

By

U posljednje vrijeme zadesilo nas je pravo proljetno vrijeme: nestabilno, s puno toplih pa kišnih dana. To je idealna prognoza za puževe, a kako u vrtovima u ovo doba sve buja i cvjeta, samo hrle ka trpezi.

Kako ne bi pojeli oni što ste mukotrpno uzgajali postoji jednostavan, ekološki način kako ih odbiti od vrta, a da pritom ozbiljno ne nastradaju.

Evo što trebate napraviti.

Oko cijele vrtne gredice ili samo određene biljke omotajte bakrenu traku širine najmanje 2-3 cm. U trgovinama koje prodaju materijal za vrt imaju i samoljepljive bakrene trake koje možete zalijepiti na površine poput tegle za biljke.

Što se dogodi kad puž dođe u kontakt s bakrenom trakom? Nastaje blaga elektroliza između bakra i puževe sluzi te dolazi do slabog električnog naboja. Ovo je vrlo neugodno za puževe, koji će nakon tog lošeg iskustva izbjegavati to mjesto u širokom luku, piše Dom i dizajn.

Nastavi čitati

Magazin

Severina odgovorila Karleuši: Jedi taj SNS sendvič i ne spominji mi sina više nikad

Published

on

By

Jelena Karleuša je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavila šta joj je Severina odgovorila nakon što ju je napala jer je podržala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.
“Velika muka natjera čovjeka na tugu i beščašće. Jedi taj SNS sendvič i ne spominji mi sina više nikad”, navela je. Također se može vidjeti da joj je poslala screenshotove poruka koji joj je slao jedan muškarac, a mnogi smatraju da je riječ o Dušku Tošiću.

“Kako si?”, naveo je, na šta je ona odgovorila: “Jako dobro, što i vama želim.” Zatim ju je upitao radi li se. “Kakvo zanimljivo pitanje… To vi uvijek tako ili…?”, odgovorila je Severina.

“Ha ha pa moram početi od nečeg. Nisam baš kreativan, je l’?”, napisao je, a ona mu je poručila: “Nisu svi za sve.”

Podsjećamo, Karleuši je zasmetalo to što je Severina 2022. tokom gostovanja kod Maje Čengić kazala da je u Srebrenici bio genocid i da bi Srbija trebala platiti odštetu.

“Genocid ne mogu učiniti pojedinci koji su za to odavno osuđeni. Za genocid se krivi čitav narod. Ko ti kaže da se Srbija u toj rezoluciji ne pominje, zašto bi onda Srbija platila odštetu?! Hmmm? Malo logike, lutko, koristi glavicu i za razmišljanje, ne samo za botox. A Srbi, narod koji je najviše stradao u 20. vijeku, mogu samo da budu veliki, ponosni, časni narod. Ne genocidan narod. Jer taj žig neću da nosim ni ja ni moja djeca ni moji unuci jer u moje ime niko nije ubijao nevine ljude u građanskom ratu u Bosni s kojim ja nemam ama baš nikakve veze!”, između ostalog je navela.

Na kraju je spomenula i Severininog sina Aleksanda.

P. S. A i tvoj sin, koji je Srbin, nosit će taj žig, ako se ta historijski nepravda desi! Pokušaj da se ne trudiš više da budeš ovoliko ‘pametna'”, objavila je.

Nastavi čitati

Magazin

Sramni snimak srbijanske influenserice: Pjeva pjesmu “Moj je tata zločinac iz rata” Baje Malog Knindže

Published

on

By

Srbijanska influenserica Vanja Veljić objavila je sramni snimak na TikToku na kojem pjeva pjesmu Baje Malog Knindže.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija sinoć je usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom se 11. juli uspostavlja kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Međutim, ovu odluku ne podržava Srbija te su je komentirale mnoge srpske javne ličnosti, a brojni su to uradili na neprikladan način, među njima i influenserica Veljić.

Ona je objavila sramotni snimak na kojem pjeva pjesmu “Tata” Baje Malog Knindže koja glasi: “Moj je tata zločinac iz rata, vi se potrudite pa ga osudite”.

Njen videosnimak privukao je pažnju, a mnogi njeni pratitelji su je podržali u komentarima. Međutim, mnogi bh. influenseri su je kritikovali i osudili ovaj sramni snimak, a među njima su Adi Bebanić, Naida Bojnak i drugi.

Podsjećamo, sinoć je Generalna skupština Ujedinjenih nacija napravila historijsku odluku koja će prvenstveno biti od velikog značaja za sve porodice žrtava genocida u Srebrenici.

Nastavi čitati

Najčitanije