Connect with us

Cazin

Velika investicija: Cazin dobija fabriku vrijednu 23 milona KM, posao za 200 radnika

Published

on

Austrijska kompanija ASTA Energy Transmission Components GmbH počinje izgradnju fabrike u Cazinu koja je najavljena prije tri godine.

Svečanost povodom početka izgradnje pogona zakazana je za utorak, 12. decembra 2023. u Poslovnoj zoni Ratkovac, potvrđeno je iz gradske uprave Cazina.

 

Podsjetimo, radi se pogonu u koji firma ASTA Energy Transmission Components GmbH posredstvom svoje filijale ASTA Bosnia d.o.o. planira investirati više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Za izgradnju proizvodnih kapaciteta od Grada Cazina kupili su oko 50 dunuma zemljišta i nekretnina u Poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580.000 KM.

Na tom zemljištu grade proizvodni objektat sa administrativnim dijelom od cca 20 duluma. U proteklom periodu kompanija je bila angožavana oko pronalaska radnika, a prema dosadašnjim najavama posao bi trebalo naći i do 200 radnika. 

Kompanija koja se bavi proizvodnjom namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora i sarađuje sa svim većim kompanijama iz oblasti energetike. ASTA ima vodeću poziciju u svijetu u ovim oblastima. Okrugla žica se proizvodi na više lokacija, u Bosni, Austriji, Indiji, Kini i Brazilu u dimenziji koju odredi kupac, piše portal Akta.ba.

Cazin

Tuga u Cazinu: Preminula Emira Bećirević za koju se prikupljala pomoć za liječenje

Published

on

By

S tugom obavještavamo da je preminula Emira Bećirević, za koju se prikupljala pomoć kako bi se liječila u Turskoj od teške bolesti, piše Novosti iz Cazina.

Iako su Cazinjani uspjeli sakupiti potrebna sredstva u kratkom roku, nažalost, operacija u Turskoj nije bila uspješna. Termin dženaze bit će naknadno objavljen.

Porodici i prijateljima upućujemo iskreno saučešće u ovim teškim trenucima.

Nastavi čitati

Cazin

Saša Popović odlučio: Đula Drini iz Cazina u polufinalu “Zvezda Granda”

Published

on

By

Đula Drini iz Cazina i Andrijana Petruševska iz Skoplja, koja se pojavila ogrnuta zastavom Sjeverne Makedonije, bile su sjajne u večerašnjem izdanju “Zvezda Granda”.

 

Obje su dobile po šest glasova žirija. U napetom natpjevavanju također je bilo neriješeno i na koncu je odluku donio Saša Popovic – i poslao je našu Đulu u polufinale.

Nastavi čitati

Cazin

Muškarac pretukao djevojku na benzinskoj pumpi u Cazinu

Published

on

By

Na benzinskoj pumpi u caiznskom mjestu Ćoralići došlo je do ozbiljnog incidenta. Prema dostupnim informacijama, sukob je eskalirao između muškarca inicijala J.P. i djevojke N.N., što je rezultiralo fizičkim obračunom.

Prema svjedočenjima očevidaca, muškarac J.P. je verbalno vrijeđao djevojku N.N., što je dovelo do tenzija između njih. Situacija je kulminirala kada je djevojka prišla muškarcu i ošamarila ga.

Umjesto da se situacija smiri, muškarac J.P. je odgovorio fizičkim nasrtajem na djevojku, što je rezultiralo time da je N.N. zadobila lakše tjelesne povrede. Ona je nakon toga hitno prevezena na odjel Hitne pomoći Doma zdravlja, gdje su joj pružene medicinske intervencije.

Nakon što je prijavljen incident, na lice mjesta stigla je policijska patrola koja je preuzela kontrolu nad situacijom i poduzela odgovarajuće mjere.

Nastavi čitati

Najčitanije