Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Krenuo iz BiH, pa nakon 200 kilometara shvatio da je ostavio sestru na odmaralištu

Published

on

Žena je otišla na WC, a kada se vratila automobila nije bilo

Sedamdesettgodišnja žena zaboravljena je u nedjelju navečer na njemačkom odmorištu na A96 u Bavarskoj. Tek nakon više od 200 kilometara brat je primijetio da mu sestre nema u automobilu, prenosi Vecernji.ba.

Kako je saopćila policija, 73-godišnjakinja, njen 67-godišnji brat i njegova supruga su bili na putu iz BiH prema Švicarskoj te su odlučili napraviti pauzu na parkiralištu.

Žena je otišla na WC, a kada se vratila automobila nije bilo. Muškarac koji je bio na odmorištu je nazvao policiju zbog “uznemirene starije gospođe bez jakne“.

Prema informacijama, brat nije primijetio da je njegova sestra izašla iz vozila. Par je tek nešto prije Züricha primijetio da 73-godišnjakinje više nema u automobilu.

Brat se odmah odvezao natrag u okrug Unterallgäu. Nakon otprilike četiri sata ponovno su se našli u policijskoj stanici i nastavili put zajedno.

Svijet / Zanimljivosti

U Parlament Katalonije ušla i nova radikalna desnica: “Gdje vladaju muslimani, počinje barbarstvo”

Published

on

By

Katalonski regionalni izbori osim što su donijeli sa sobom pobjedu Socijalista te povratak Carlesa Puigdemonta na političku scenu Španije, doveli su i pojave nove stranke u parlamentu koja bi mogla u budućnosti izazvati veliku glavobolju.
Prema rezultatima izbora, dva mjesta u parlamentu Katalonije imat će i novoformirana Alianca Catalana koju predvodi gradonačelnica općine Ripoll Silvia Orriols.Stranka koja je nastala 2020. godine kao rezultat nezadovoljstva aktuelnom katalonskom političkom scenom, polako se pretvara u ozbiljnu političku opciju, a ono što sve zabrinjava jeste sama ideologija njene predsjednice i ostalih članova koja se može opisati krajnje desničarskom.

“Orriols je dio ksenofobične političke struje, posebno prema migrantima iz Magreba. Ona je ranije upozorila na opasnosti od ‘političko-religijske ideologije islama’ te je govorila o tome da ‘gdje su muslimani većina, prestaje civilizacija i počinje barbarstvo'”, navode španski AS.

Također, Orriols je povezivala rast kriminala u Kataloniji s imigracijom te je naglasila kako smatra da Katalonija može savladati ovdašnje kriminalce, ali da to ne mora raditi u saradnji sa strancima.

Nekoliko političkih eksperata ovu političku opciju u Kataloniji okarakterisalo je kao regionalni Vox, tj. desničarsku partiju na političkoj sceni Španije.

“To je katalonski Vox jer s njima dijeli konzervativnu viziju po pitanju imigracije. Ipak, razlikuje se po razmišljanima o teritorijalnoj usklađenosti Katalonije unutar Španije budući da je Orriols čvrsti branilac pokreta za nezavisnost i jednostranog proglašenja nezavisnosti”, objašnjava se u tekstu.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Veljko Ražnatović: Bošnjaci, Srbi, Crnogorci… Svi smo djeca jedne iste majke

Published

on

By

Veljko Ražnatović, sin ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i “pevaljke” Svetlane Ražnatović, podijelio je na društvenim mrežama objavu koja je odjeknula u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ražnatović junior, koji se u slobodno vrijeme bavi lažnim boksom, napisao je na Instagramu:

“Dijele se Srbi na komade. Jedan kaže: Ja sam Crnogorac! Drugi Bokelj ili Ercegovac. Treći opet da je Bošnjak kaže, Dalmatinac ili Vojvođanin, Srbijanac ili Staro-Srbin. Svi smo djeca jedne iste majke!”.

Raport

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Braća iz BiH osuđena zbog napada na njemačke policajce

Published

on

By

Državljani Bosne i Hercegovine S.H. (17) i M.H. (20) proglašeni su krivim danas u sudu u Kelnu zbog napada na njemačke policajce, od kojih je jedan bio teže povrijeđen.

Zbog mladosti, njih dvojica su dobila relativno blage kazne: stariji je dobio 40 sati društveno—korisnog rada, dok je mlađi dobio samo upozorenje.

A, sve se desilo još avgusta, 2023. godine kada je policija zaustavila romsku porodicu iz BiH. Kako nisu imali obavezno osiguranje za automobil, policija je počela da piše prijavu, ali su se braća usprotivila i napala policajce. U cijeli incident uključili su se i ostali članovi porodice: još jedan brat, sestra i majka. Jedan policajac je teže povrijeđen.

On je danas i svjedočio na sudu, rekavši im da mu sada ne treba njihovo izvinjenje:

“Kad se niste sjetili za ovih 10 mjeseci, ne trebate ni sada. Meni to sada više ništa ne znači”, rekao je policajac.

Inače, kuriozitet ovog slučaja jeste da je i majka trebala biti optužena, ali ona je u to vrijeme već imala jednu aktivnu presudu.

Nastavi čitati

Najčitanije