Connect with us

BiH

Dodik je nekada aplaudirao korištenju bonskih ovlasti i zagovarao smjenu zvaničnika Republike Srpske

Published

on

Visoki predstavnik Carlos Westendorp je prije 23 godine smijenio Nikolu Poplašena sa funkcije predsjednika Republike Srpske. Tih nekoliko martovskih dana 1999. godine je pokazalo čvrstu vezu Milorada Dodika i Zapada te njegovo zagovaranje upotrebe bonskih ovlasti i poštivanja odluka visokog predstavnika.

Westendorp je donio ovu odluku nakon što je primio pismo Nikole Poplašena u kojem on odbija zahtjeve visokog predstavnika u vezi sa njegovim nezakonitim nastojanjima da smijeni premijera Vlade Republike Srpske – Milorada Dodika.

“Predsjednik Nikola Poplašen je zloupotrijebio svoja ovlaštenja i blokirao volju naroda Republike Srpske time što je kočio implementaciju izbornih rezultata, odbijao da poštuje odluke Narodne skupštine, kao i time što je konstantno djelovao s ciljem ometanja formiranja zakonite vlade koju bi podržala Narodna skupština. Predsjednik Poplašen je vršio opstrukciju implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir i djelovao u pravcu stvaranja nestabilne situacije u Republici Srpskoj, čime je doveo u opasnost mir kako u Republici Srpskoj, tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini … “, navedeno je, između ostalog, u odluci visokog predstavnika koju kompletnu možete pročitati ovdje.

Prije 23 godine Dodik je bio “svježi povjetarac na Balkanu” i miljenik predstavnika međunarodne zajednice, a simpatisanje je bilo dvosmjerna jer im je Dodik davao punu podršku. Današnji član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a lobirao je za uvođenje sankcija i smjenu vladajućeg režima kako bi njegova stranka dobila te poluge, a on započeo svoj put ka vrhu političke moći.

Nikola Poplašen je u jednom intervju prije nekoliko godina izjavio kako je Milorad Dodik molio visokog predstavnika da ga smjeni te da je lider SNSD-a prenio najveći broj nadležnosti s nivoa entiteta na nivo BiH.

To potvrđuje i Dodikova izjava nakon smjene Poplašena odlukom visokog predstavnika i primjene bonskih ovlasti.

Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Westendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet mjeseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj Republike Srpske, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao“, izjavio je.

No, vratimo se na 1999. godinu i tih nekoliko martovskih dana.

Vlada koju je tada predvodio Milorad Dodik, bila je poslije izbora i dalje na dužnosti do izbora nove Vlade, a Nikola Poplašen je htio razriješiti premijera i pozvao se na član 94. Ustava Republike Srpske.

No onda je na scenu stupio visoki predstavnik Carlos Westendorp koji je prvo 4. marta zaprijetio predsjedniku RS-a da će ga smijeniti ukoliko ne odustane od svoje namjere. Mediji su tada izvještavali kako je Milorad Dodik smatrao da narušavanju Poplašenovog ugleda doprinijelo njegovo konfrontiranje sa međunarodnim predstavnicima.

Dodik je zato zatražio od Poplašena da inicijativu odbaci. Republika Srpska je tih dana očekivala donošenje konačne arbitražne odluke o statusu Brčkog. Nakon pisma koje mu je poslao predsjednik RS-a, Westendorp 5. marta saopštavajući da je iskoristio svoja ovlaštenja i smijenio Nikolu Poplašena, a da odluka treba da stupi na snagu odmah. Poplašen izjavljuje da je smjena “nedemokratska i nedejtonska”, te da je ne može prihvatiti.

Dodik nije reagovao odmah, ali kasnije je izjavio da “instituciju predsjednika Republike Srpske ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

Istog dana, 5. marta 1999. godine, saopćena je odluka o Brčkom kao distriktu. Dodik tada načelno podnosi ostavku jer je godinu prije toga javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko ne pripadne RS-u.

Westendorp moli Dodika da preispita svoju, kako je nazvao, “preuranjenu odluku” međutim, već 7. marta, Dodik je nagovijestio da bi ostavku mogao da povuče pošto ga ostali političari Republike Srpske nisu slijedili.

Demonstracija zbog smjene Nikole Poplašena (Foto: EPA-EFE)

Na vanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 7. marta skupštinska većina podržava Poplašena i glasa protiv Westendorpove odluke. Protiv glasaju i Dodikovi koalicioni partneri socijalisti i poslanici iz stranke Biljane Plavšić, dok su poslanici SNSD bili suzdržani.

U ponedeljak 8. marta Westendorp proglašava smjenu Nikole Poplašena konačnom, a Dodik izjavljuje kako je pravo visokog predstavnika bilo da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta”.

Zahvaljujući visokom predstavniku i bonskim ovlastima, Milorad Dodik je ostao entitetski premijer sve do 2001. godine. Danas se protivi odlukama visokog predstavnika i korištenju bonskih ovlasti, kao i prisustvu OHR-a.

Podsjetit ćemo da je Christian Schmidt 12. aprila ove godine poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a i poručio da će sankcije snositi svi oni koji ne budu sprovodili njegovu odluku. Lider SNSD-a je odmah najavio kako će se oglušiti o Schmidtovu naredbu pa je za očekivati da visoki predstavnik nastavi politički kažnjavati sve koji ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum i rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

“Ukoliko se povuku potezi protivno mojoj odluci svi oni koji su u to uključeni moraju snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama”, rekao je Schmidt.

No, Schmidt bi mogao poslužiti Westendorpovim objašnjenjem od prije 23 godine koje je, podsjetimo, glasilo:

“Predsjednik Poplašen je vršio opstrukciju implementacije Općeg okvirnog sporazuma za mir i djelovao u pravcu stvaranja nestabilne situacije u Republici Srpskoj, čime je doveo u opasnost mir kako u Republici Srpskoj, tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini …”

Reklo bi se, ova rečenica je univerzalna i primjenjiva na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i najviše zvaničnike RS-a – u prvom redu predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, rukovodstvo Narodne skupštine RS-a pa sve do člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

Koliko je Dodik uplašen i pogubljen u svojoj politici jasno se vidi iz njegovih svakodnevnih sumanutih izjava, od navodno pripreme njegove otmice pa sve do podstrekivanja demonstracija koje su zakazane u srijedu kojima se želi sakriti iza naroda i njih žrtvovati kako bi sačuvao svu svoju moć.

klix

BiH

Crni dan na bh. cestama: U jednoj nesreći poginuo dječak, u drugoj žena

Published

on

By

Ovo je druga nesreća danas na cestama u BiH sa smrtnim ishodom

Jedna žena je poginula, a druga je teško povrijeđena u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se danas dogodila kod Kotor Varoša, javljaju Nezavisne novine.

Tragedija se dogodila kada je pežo, u kojem su se vozile, sletio sa puta oko 13 sati na putu Banja Luka – Teslić, u mjestu Rujevica, opština Kotor Varoš.

Kako Nezavisne novine nezvanično saznaju, Kotorvarošanka koja je vozila automobil je teško povrijeđena i prevezena je na Univerzitetski klinički centar RS, a na mjestu suvozača bila je njena sugrađanka koja je usljed povreda preminula.

Poginuo dječak

Ovo je druga nesreća danas na cestama u BiH sa smrtnim ishodom.

Podsjetimo, u sudaru automobila i teretnjaka u mjestu Živinice kod Dervente poginuo je maloljetnik. Nesreća se dogodila jutros na putu Derventa – Doboj, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Maloljetno lice bilo je saputnik u automobilu Fiat kojim je upravljalo lice sa područja Dervente čiji su inicijali S. Đ, a o čijem se stepenu povreda ljekari Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju još nisu izjasnili.

Kako javlja ATV, poginuo je dječak, dok je njegov otac S.Đ. povrijeđen.

Teretnim vozilom VW upravljao je M.T. iz Modriče. Sudar se dogodio u 8.15 sati na magistralnom putu Doboj-Derventa.

Ilustracija (fotografija nije s mjesta nesreće navedene u tekstu)

Nastavi čitati

BiH

U ovom bh. gradu ste bogati tek ako imate 100 miliona KM

Published

on

By

Poznato je da u BiH postoje sredine koje su mnogo razvijenije od ostalih, te u kojima je skoncentrisana većina bogatstva.
Jedno od takvih mjesta je Široki Brijeg, jedan od najbogatijih gradova u BiH.
Prema podacima BiznisInfo.ba, u ovom gradu ima 129 kompanija čiji su godišnji prihodi u 2023. bili veći od milion KM. No, zanimljivo je da je čak 6 kompanija čiji su prihodi bili veći od 100 miliona maraka.
Poređenja radi, u Tešnju, gradu koji se uzima kao primjer malog ali veoma razvijenog mjesta pa se po tome može porediti sa Širokim Brijegom, lani je bilo 146 kompanija s prihodima u iznosu većem od milion KM, ali “samo” četiri s prihodima većim od 100 miliona.
Tešanj, dakle, ima više kompanija sa prihodima većim od milion KM, a Široki Brijeg više onih prihodima većim od 100 miliona.
Nastavi čitati

BiH

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Published

on

By

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević najavio je da će do kraja godine građani BiH imati digitalni novčanik i da će naša zemlja biti lider u ovoj oblasti.

Naime, objavljena je nova eIDAS 2.0. regulativa koja se odnosi na koncept digitalnog novčanika (Digital ID wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta.

Badnjević objašnjava da će ovaj novčanik omogućiti građanima, ne samo dokazivanje identiteta, već i dijeljenje dokumenata, provjeru identiteta drugih građana i kompanija, uz visok nivo privatnosti i kibernetičke sigurnosti.

“EU parlament potiče sve države da digitalni novčanik bude dobrovoljan i besplatan, s mogućnostima kao što su transparentnost transakcija i opcije zaštite privatnosti, a koncept digitalnog novčanika uključuje i kvalificirane elektroničke potpise za korisnike istog i naravno sve bez diskriminacije onih koji odluče ne koristiti se ovim novčanikom. Promatrano s tehničkog aspekta, eIDAS 2.0 predviđa korištenje samostalnog suverenog identiteta, koji stavlja potpunu kontrolu nad svim identifikacijskim informacijama (podacima) u ruke krajnjih korisnika (vlasnika podataka)”, ističe Badnjević.

SSI (Self-Sovereign Identity) omogućava korisnicima kontrolu nad vlastitim podacima kroz decentralizirane digitalne identifikatore (DID), koji donose prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.

“Ovaj pristup rješava probleme privatnosti i sigurnosti u digitalnom okruženju. Države članice EU imaju 24 mjeseca za usklađivanje s ovom regulativom i implementaciju digitalnog novčanika na nacionalnom nivou. Zvuči nevjerovatno, ali Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno biti jedan od lidera u oblasti digitalnog novčanika, a IDDEEA BiH će već do kraja ove godine implementirati digitalni novčanik za sve građane Bosne i Hercegovine. Nadam se da će i Vijeće ministara pratiti dinamiku, te usvojiti novi zakon o elektronskom potpisu u skladu sa tek objavljenom eIDAS 2.0 regulativom”, zaključio je.

Digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije