Connect with us

Cazin

U Cazinu proučena hafiska dova učeniku medrese hafizu Emiru Osmanagiću

Published

on

U Cazinskom džematu Donji Grad je proučena hafiska dova hafizu Emiru Osmanagiću, učeniku IV razreda u medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. Mnogobrojni Krajišnici su pristigli na ovu dovu, a pored muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme je hafiskoj dovi je prisustvovao mr. Nevzet-ef. Porić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji i muftija ljubljanski.
Na samom početku se prisutnima obratio Suad-ef. Osmanagić, imam džemata Donji Grad i otac hafiza Emira. Zahvalio se prisutnima na dolasku, a posebno se obratio muhaffizu hafizu dr. Rifetu Šahinoviću, zahvalivši mu što je u hafizu Emiru prepoznao osobu koja ima kapacitet i mogućnost da bude hafiz i ustrajao u njegovom usmjeravanju na putu hifza. Hafiskoj dovi je prisustvovao i gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević.
Glavni imam Said-ef. Mujakić je čestitao hafizu, muhaffizu i porodici, a potom je pozvao hafiza Emira da nakon medrese upiše i završi Fakultet Islamskih nauka, s obzirom da ima sve vrijednosti koje treba da krasne uspješnog imama i da je dobrodošao u Medžlis IZ Cazin. Zatim je direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ izrazio veliko zadovoljstvo što je medresa do sada iznjedrila trideset hafiza i što je popularnost hifza u medresi u uzlaznoj putanji. Čestitao je na ovom velikom blagoslovljenom činu i poželio novom hafizu mnogo uspjeha u životu i radu.
Kako tradicija hafiske dove nalaže, hafizi u hafiskoj halki su proučili po odlomak iz Kur'ana Časnog izazivajući pozitivne emocije kod prisutnih džematlija. Hafizi u hafiskoj halki na ovoj dovi su bili: Suad Šahinović, Sulejman Hašić, Emin Grošić, Ahmed Šišić, Mirza Šiljdedić, Zejd Krkalić i Lamija Šahinović.
Prisutnima se prigodnom besjedom obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao mladom hafizu, njegovim roditeljima i medresi, a posebno je istakao doprinos njegovog muhaffiza hafiza Rifeta Šahinovića. Istakao je da Rijaset Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem mnogo energije i sredstava ulaže da bi naša omladina mogla naučiti Božiju knjigu.
„Učeči Kur'an i slušajući ove hafize, naša srca se smiruju. Kur'anu se ne može odoljeti, a dokaz tome su nevjernici u Mekki koji su se svim sredstvima borili protiv Kur'ana, ali mu nisu mogli odoliti i redovno su išli i prikrivajući se, slušali su učenje Kur'ana. Najveća vrijednost života na ovom svijetu jeste da živimo smirenog srca, a Allah, dž.š., garantuje i kaže da se srca, kada se Allah spominje, smiruju. Ovaj džemat kojem i sam pripadam okuplja veliki broj muderrisa naše medrese i našeg fakulteta i iznimno smo sretni što je Allah počastio našeg imama da njegovo dijete kojeg je sa svojom suprugom Mirelom odgojio postane hafiz Kur'ana. Hvala njegovom muhaffizu dr. Rifetu Šahinoviću što je brinuo o njemu. Ono što posebno želim istaći jeste da se hafiz ne postaje tek tako, već je Islamska zajednica kroz svoje strukture obezbijedila sve pretpostavke našoj djeci i našim učiteljima da mogu učiti i završavati hifz. Budimo ponosni na našu Islamsku zajednicu i čuvajmo njene institucije kako bi dobro koje uživamo još više trajalo i razvijalo se.“ – poručio muftija Kudić.
Nakon obraćanja muftije Kudića, moderator programa prof. Harun Pajić je predstavio novog hafiza Emira Osmanagića, nakon čega je hafiz Emir proučio posljednje sure iz Kur'ana, a njegov muhaffiz hafiz dr. Rifet Šahinović je proučio dovu.
Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića je bio muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić. On je čestitao u ime reisu-l-uleme hafizu Emiru, te se osvrnuo na značaj Kur'ana Časnog u našem životu.
„Posebno se lijepo osjećam danas na ovom velikom veselju i radosti kojem svjedočimo u ovoj prelijepoj džamiji. U ime reisu-l-uleme i svoje lično upućujem najiskrenije čestitke hafizu Emiru Osmanagiću i svima koji su ga hizmetili na tom putu. Kur'an Časni je objavljen ljudima i važno je da razumijemo da je Kur'an objavljen nama, prije svega da našu dušu oplemenimo učenjem i da je Kur'an naš najbolji i najiskreniji drug. Ovaj svijet je prolazna stanica, kojeg ne trebamo zapostavljati, ali on brzo prođe i onda nastupa život na ahiretu i od dobrih djela na ovom svijetu zavisi kvalitet našeg života na budućem svijetu. Gledajući Suad-ef. Osmanagića i njegovu hanumu, moram priznati da sam im malo pozavidio, jer je uspio odgovoriti Božijoj naredbi da sačuvamo naše porodice od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti. Čestitam im na tome i nadam se da će njihova djeca na najbolji način uzvratiti njima za njihov trud i da će ih Gospodar zbog toga nagraditi. I molim vas, nemojte nikada sebi dozvoliti, da vas prođe jedan dan a da ne proučite nešto iz Kur'ana. To je najbolje i najljepše što možete uraditi. Jer Kur'anom kada ispunimo naše vrijeme, sigurno će nas spasiti od lošeg ponašanja.“ – poručio je muftija Porić.
Hafiz Emir Osmanagić je rođen 30.5.2005. godine. Sin je Suada i Mirele i učenik četvrtog razreda medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu. Mekteb je pohađao kod svog oca Suad-ef. Osmanagića u džematu Mala Lisa u Cazinu, a hifz je počeo učiti u medresi pred svojim profesorom hafizom dr. Rifetom Šahinovićem u drugom razredu. Izvrsnost je njegova vrlina, pa je sve tri razreda do sada u medresi bio odličan učenik i imao prosjek ocjena 5,0. Učestvovao je na brojnim takmičenjima u kojima je predstavljao svoju školu, a posebne rezultate je ostvario na takmičenju iz historije.

Cazin

Đula Drini se rasplakala zbog muža: „Nemoj sad, plakaću. Nemojte mi postavljati pitanja o njemu“

Published

on

By

Jedan od favorita u „Zvezdama Granda“, Đula Drini otkrila je za Grand da je trenutno rastavljena od supruga koji živi u Švedskoj, što ju je tokom intervjua i rasplakalo.

Đula je u razgovoru za naš portal govorila o takmičenju u najgledanijem šouu, a zatim se dotakla života na dve adrese zbog čega su je emocije savladale.

Iako od početka takmičenja važi za jednog od favorita, ove subote je očigledno pogrešila, te po prvi put nije dobila maksimalan broj glasova.

Ona je za Grand otkrila da li je kritika žirija i greška koju je napravila zbog odabira pjesama na kraju razočarao.

-Po prvi put nisam razočarana. Ranije sam više bila razočarana kad dobijem šest glasova, a nisam zaslužila, nego sad. Ovo je realno stanje, žiri je stvarno bio iskren i realan, tako da nisam pala i nisam se razočarala što idem u baraž– rekla je Đul koja je ove subote dobila samo 5 glasova.

Na pitanje novinarke da li teško podnosi kritike i da li svaki komentar žirija doživljava lično, Đula je odgovorila:

-Ne čini ti se, u početku je tako bilo, ali danas sam se samo smijala. Shvatila sam sve kao šalu, možda sam zato griješila u toj drugoj pjesmi, ali nema vezePet glasova -to je realno stanje, žiri je rekao da nije trebalo ni da pjevam drugu pjesmua da je prva bila dobra.

Za svaki nastup u „Zvezdama Granda“ Đula se potrudi da zablista, a ove subote je nakon silaska sa scene zbog stajlinga doživela peh.

Naime, čim je napustila binu takmičarki su počeli da ispadaju biseri sa pantalona, te je iste u šali okrivila za grešku koju je napravila.

-Imam puno bisera i plašila sam se da mi se to ne desi i na sceni, pogotovo u drugoj pjesmi tokom koje je trebalo da plešem. Možda su me i ti biseri malo dekoncentrisali, zato sljedeći put bez bisera (smijeh). Možda da nema bisera to bi bilo sve super, bila bi šestica. Ja to više nikad neću obući (smijeh)– rekla je Đula za Grand, dok je na pitanje da li su joj se takvi pehovi dešavali ranije na nastupima, odgovorila:

-Naravno, ali izdržim profesionalno. Nije to da mi predstavlja preveliki stres i pritisak kada su nastupi u pitanju, ali ovdje se sve gleda i moraš da budeš savršen.

Iako bi mnogi rekli da joj zbog popularnosti koju trenutno uživa skočila cena nastupa, Đula se ipak odlučila za drugačiji put, ali samo privremeno.

-Posvetila sam se takmičenju, tako da sad u suštini ne nastupam, možda po nekad. Smirila sam se zbog takmičenja da bi glas bio čistiji i lepši. Profesionalno sam pristupila svemu– istakla je takmičarka.

Mnogi su je proglasili favoritom ove sezone i najatraktivnijom učesnicom, ali ona tvrdi da za sad to nije.

-Nisam još uvek svjesna da sam jedan od favorita, kad uđem u finale možda ću biti. Možda sam interesantna zbog moje pojave jer sam sitna i pitaju se šta ću ja tu, ali kad pustim malo grublji glas svi se iznenade. Mislim da toliko jak glas nisu očekivali od mene- odgovorila je Đula koja od početka takmičenja ima veliku podršku svoje porodice.

Posebno veliku motivaciju pruža joj suprug koji je uvek uz nju u „Zvezdama Granda“, pa smo je upitali da li su njegova očekivanja od ovog takmičnja velika.

-Prevelika zaista. On je siguran 100 posto da ću ući u finalekaže da ćemo napraviti lom tamo, a ja mu kažem da smiri strasti, vidjećemo– rekla je kroz osmijeh i otkrila da li će možda preuzeti ulogu njenog menadžera.

-On je već preuzeo, već dogovara moje nastupe (smeh). Moj tata, koji je inače to ranije radio, sad je miran i sad može samo da svira, da me prati i nema obavezu da se javlja na telefon. Čekamo još moju curicu da poraste i da ona bude neki pomagač (smeh)-izjavila je Đula, a na pitanje da i je spremna da ponovo postane majka, odgovorila je:

Zatekla si me sa pitanjem. Gledam da nadoknadim sve i da budem majka i da pevam i da se takmičim. Mislim da će se moj trud isplatiti. Dosta vremena provodim sa ćerkom, a kad ona spava, idem u studio da pjevam i da se pripremam za takmičenje.

Nakon udaje Đula Drini se preselila u Švedsku, ali je sad za Grand otkrila da je promenila mesto boravka.

-Trenutno sam u Bosni najviše zbog takmičenja, jer mi je lakše da dođem iz Bosne i da se tu pripremam, jer imam u kući studio. Tu je i moj otac koji mi uz Bosanca priprema matrice i pomaže mi za sljedeće krugove. Ja sam sa ćerkicom u Bosni, a muž je u Švedskoj, radi-otkrila je Đula i dodala kako izgleda život na dve adrese.

Teško jeste, puno mi fali nekad njegov vjetar u leđa. Nemoj sad, plakaću. Nemojte mi postavljati pitanja o mužu -rekla je Đula i rasplakala se zbog čega je na kratko prekinula intervju.

Nedostaje mi puno. Zašto sad ti plačeš? Molim te promjeni temu -molila je Đula novinarku koja je takođe bila na ivici suza zbog njene ljubavne priče.

Đula ne krije da je mnogo žrtvovala i preselila se iz Cazina u Švedsku, kao i da joj privremena razdvojenost od supruga teško pada, ali ukoliko ostvari zavidan uspeh i karijeru, vrlo dobro zna šta će oboje da urade.

-Ako napravim dobru karijeru, ostajemo tu u Bosni. On je rekao da je spreman sve da napusti samo da bih ja bila ono što sam zamislila i da mi se sve želje ostvare. To je ljubav – zaključila je Đula za Grand, a ceo razgovor sa njom pogledajte u videu na početku teksta.

Nastavi čitati

Cazin

MUP USK o saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo 22-godišnji Selmir Šahinović (VIDEO)

Published

on

By

Dvadesetdvogodišnji Selmir Šahinović iz Bužima izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se danas oko 13 sati dogodila na magistralnom putu Bihać – Cazin, na Ostrožačkoj strani.

On je, upravljajući motociklom slovenačkih registarskih oznaka, sletio s ceste te tom prilikom zadobio teške i po život opasne povrede.

– Odmah nakon prijave na lice mjesta izašla je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja koja je povrijeđenom S. Š. ukazala prvu pomoć, nakon čega je upućen na dalje zbrinjavanje u Kantonalnoj bolnici Bihać. Nažalost, povrijeđeni je na putu ka bolnici preminuo – potvrdio nam je glasnogovornik MUP-a USK Adnan Beganović.

Nastavi čitati

Cazin

Teška saobraćajna nesreća u Cazinu, poginuo vozač motocikla

Published

on

By

U mjestu Ostrožac, u Cazinu, dogodila se tragična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač motocikla.

Cesta je trenutno zatvorena dok traje policijski uviđaj koji će omogućiti detaljnije razumijevanje okolnosti ove tragične nesreće.

Nezvanična informacija je da je stradali vozač je iz Bužima.

Ovim putem apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da poštuju propise kako bi se izbjegle slične tragedije u budućnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije