Connect with us

BiH

Tužan početak nove godine u BiH: Od srčanog udara preminuo 24-godišnji Ramiz Zahirović

Published

on

Tužna je novogodišnja noć u BiH nakon informacije da je jedna dobra, mlada duša prerano napustila ovaj svijet.

“Sa velikom tugom i bolom vas obavješavamo da je od srčanog udara na ahiret preselio Ramiz Zahirović s Ravnica, sin od našeg Zaiba Zahirovića.

Ogroman je ovo gubitak i iskušenje za sve nas.

Zaib je imao samo njega sina i ima jednu kćerku. Ovo dijete je bilo za primjer.

Ružo naša, tek ti je bilo 24 godine, da ti se Allah smiluje i da te u džennet uvede.

Roditeljima da Allah podari sabur, veliki je ovo šok za sve nas. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo.”

Vrijeme dženaze i mjesto ukopa objavićemo naknadno., navode Novosti iz Cazina.

 

BiH

FOTO Objavljeni termini dženaze za ubijenu Amelu i njenu dječicu

Published

on

By

Užasan zločin u tuzlanskom naselju Stupine, gdje je Mujaga Čičkušić svirepo ubio ženu Amelu i njihovo dvoje djece pa izvršio samoubistvo, potresao je BiH i region.
Sada je poznat termin dženaza Ameli (34), te djeci Amaru (9) i Ajni (2).

Dženaza će se klanjati ispred Čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli u četvrtak, 23. maja, u 16:45 sati. Ukop će se obaviti na mezarju “IZGON”.

Nastavi čitati

BiH

Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik, javlja N1.

Nastavi čitati

BiH

Suljagić vlastima RS-a održao lekciju: Cvijeće mogu položiti u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka

Published

on

By

Vlada RS-a je najavila posjetu Srebrenici 23. maja kada će i Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučiti o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.
Ubrzo je stigao i odgovor Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica koji je poručio kako se ne mogu osigurati uslovi za ovu posjetu imajući u vidu “stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN-a”.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 – 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, naveo je Suljagić.

A ako dolaze iz pravca Zvornika, dodaje, predlaže da to urade u Pilici u Domu kulture gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja, ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Napomenimo da je Vlada RS odlučila isti dan održati i sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri iz RS-a koji su dio Vijeća ministara BiH te načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birača i Podrinja.

U saopštenju je navedeno da će taj dan zvaničnici Republike Srpske položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Kao da to nije bilo dovoljno, pozvali su i građane ovog bh. entiteta da na taj dan istaknu zastave RS-a kako bi iskazali protivljenje ovom dokumentu.

Pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije