Connect with us

BiH

Kako je policajce Nijaza i Đorđa skupo koštalo 20 eura mita ispod toalet papira

Published

on

Nije im bilo na umu da mogu dobiti zatvorske kazne i do 10 godina kada su od putnika tražili da 20 eura sakrije u toaletu, na polici iznad vodokotlića

Službena ili odgovorna osoba u institucijama BiH koja zahtijeva ili primi poklon ili kakvu drugu korist za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smjela izvršiti ili da ne izvrši što bi morala izvršiti kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Ova odredba člana 217. Krivičnog zakona BiH zasigurno nije bila na umu graničnim policajcima Nijazu Haliloviću i Đorđu Mijoviću kada su 26. avgusta 2021. godine oko 10.45 sati na Međunarodnom graničnom prelazu Hum od putnika iz Albanije tražili mito i to od 20 eura!

Tužilaštvo BiH objavilo je anonimiziranu optužnicu u kojoj je sročeno nekoliko frapantnih detalja ovog događaja koje dobro ilustruje sve aspekte neisplativosti korupcije.

Naime, kako se navodi u optužnici, Halilović je bio vođa tima, a Mijović je tog dana bio raspoređen na poslovima policajca za graničnu kontrolu kada su ustanovili da navedeni putnik ne posjeduje nijedan dokaz iz odluke o dodatnim uslovima za ulazak stranaca u BiH (negativan nalaz PCR testa, potvrda o vakcinaciji i sl.).

Detalj iz optužnice

Mijović je, ističe se, o tome usmeno informisao Halilovića a onda su njih dvojica od putnika tražili 20 eura da ne izvrše radnju koju su bili obavezni izvršiti. A to su učinili na način da su ovog putnika uputili u toalet te na polici iznas vodokotlića ostavi 20 eura i pokrije ih toalet papirom, što je ovaj putnik i učinio. Zanimljivo je da je tokom pretresa baš ovih 20 eura pronađeno kod Halilovića.

BiH

Marko Trifković priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca, sporazumno pristao na 15 godina zatvora

Published

on

By

Marko Trifković je sporazumno priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Trifkovićev advokat Dražen Zubak koji je naglasio da je sporazumom za njegovog branjenika predviđena kazna u trajanju od 15 godina. Osim Trifkoviću, za ubistvo policajaca sudi se Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu.

S obzirom na to da je Trifković priznao krivicu, njegov predmet će biti izdvojen u odnosu na ostale optužene te će biti zakazano ročište na kojem će se razmatrati sporazum o priznanju krivice.

Spomenuti su optuženi da su ubili policajce Šehovića i Vujinovića, ispalivši iz mitraljeza najmanje 20 metaka. Šehović je preminuo na mjestu događaja dok je Vujinović preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. Policajci su ubijeni nakon što su optužene zatekli u krađi automobila Volkswagen Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka.

Prema optužnici, Macan je sjedio u Golfu kojeg je pokušavao upaliti s Trifkovićem dok je Marinković bio na suvozačevom mjestu automobila Seat Leon, čuvajući stražu. Tužilaštvo tvrdi da je Marinković pucao iz mitraljeza na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović te da su optuženi Seat Leonom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su ostavili vozilo te rastavili i zakopali mitraljez. Tvrdi se da su koristili mobilnu aplikaciju Sky za slanje šifriranih poruka..

Suđenje Trifkoviću, Marinkoviću i Macanu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je počelo u februaru prošle godine.

klix

Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća: Više osoba povrijeđeno u sudaru kombija i automobila

Published

on

By

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Više osoba povrijeđeno je u saobraćajnoj nezgodi koja se u poslijepodnevnim satima dogodila na magistralnom putu M-17, Mostar-Sarajevo.

U nesreći su učestvovali putničko vozilo peugeot i kombi mercedes, u kome su bili državljani Turske, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Više osoba je zadobilo povrede, prebačeni su dvije bolnice, u “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i Centar urgentne medicine u Mostaru”, naveli su iz MUP-a.

Ističu da je saobraćaj obistavljen u oba smjera, vrši se uviđaj i još se ne zna stepen povreda povrijeđenih osoba.

Nastavi čitati

BiH

Čović: Sutra ćemo imenovati Vukoju u Ustavni sud BiH, ali i upravljačke strukture u FTV

Published

on

By

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke da će Parlament FBiH sutra imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere.Ne vidim kakvog smisla ima privremena mjera od bilo koga za odlučivanje Parlamenta o izboru suca Ustavnog suda zato što se nekoga sviđa ili ne sviđa”, rekao je Čović.

No, najavio je i imenovanje upravljačke strukture u Federalnoj televiziji, koja već deset godina ima nelegalnu upravu.

Govoreći o BHRT-u Čović je podsjetio da su BHRT dali određenu novčanu pomoć, ali da ta pomoć na nivou FBiH nije završena.

“Dio tog transfera nije ni realiziran trebao je biti realiziran kroz Vladu FBiH što se tiče FBiH i sad je opet tu neko nadmudrivanje kod nas jer smo i to trebali završiti. Ključno pitanje je što bi sutra trebalo na dnevnom redu trebalo biti imenovanja i kada je u pitanju FTV, Nazdorni odbor, Upravni odbor, uredništvo i sve ono što ide sukladno zakonu”, najavio je lider HDZ-a.

Komentirao je i aktuelnu politički situaciju kazavši da je HDZ faktor koji drži na okupu koaliciju pa da će to i sad činiti.

Čović izjavio je kako je budžet BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

“Ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer ništa bez toga ne može proći. Davno smo na neki način usuglasili razinu proračuna na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem. Što prije ga donesemo bit će nam svima malo relaksiranija situacija, jer bojim se da bez proračuna nećemo moći doći do sredstava EU”, kazao je Čović.

Najavio je i kako idućeg ponedjeljka povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhely zajedno s drugim dužnosnicima EU dolazi u Sarajevo gdje će ponovo biti organiziran sastanak lidera.

“Evidentno je da postoji jedna kriza u kontinuitetu, a naše je dalje nastavimo pokušavati i ohrabrivati. Stalno sam govorio da smo mi to vezivno tkivo, govorim uime HNS-a BiH i hrvatske strane, u tim pregovaračkim procesima”, kazao je Čović.

Nastavi čitati

Najčitanije