Connect with us

USK

Bičakčić: Nije neobično da IZBiH podiže šoping-centar u Krajini, nećemo stati na tome(FOTO)

Published

on

Danas nas je stigla vijest da je Islamska zajednica u BiH (opet) uplovila u velike biznis-vode. Naime, u Sanskom Mostu otvorila je vakufski šoping-centar, prvi te vrste u Bosni i Hercegovini. Centar je koštao čak 6,5 miliona KM, a nalazi se u blizini istoimene džamije sa četiri munare.

Nije Islamska zajednica prvi put u biznis-vodama, niti biznis-planovima. Moderni kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara kod Mostara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

Kalima Resort

Postavljanjem kamenta temeljca za prvu solarnu elektranu Green Vakuf Tešanj u ovome gradu Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti.

Postavljanje kamena temeljca za solarnu elektranu

Pitali smo predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhema Bičakčića da nam malo “pojasni” šoping-centar.

“Vakuf IZBiH realizirao je investiciju izgradnje objekta u Sanskom Mostu koji je iznajmljen i bit će to tržni centar, radi se objektu značajne površine koja će koristiti za trgovine unutar Sanskog Mosta”, istakao je Bičakčić te pojasnio da je to prvi veći ovakav objekat, ali i najavio da ne namjeravaju stati na ovome, nego da imaju ambiciju i namjeru da ubuduće nastave u ovom privrednom segmentu.

Malo neobično zvuči da se Islamska ili bilo koja druga vjerska zajednica bave nekim profitabilnim aktivnostima. Pitamo predsjednika Sabora da nam pojasni cilj zaokreta IZBiH u ovom finansijskom pravcu.

“Nije zaokret. To je osnovna funkcija vakufa da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH”, govori sagovornik Raporta i objašnjava nam da to nije ništa novo, da su i u Jugoslaviji imali takvu djelatnost.

“Nekada je u doba Jugoslavije to bila standardan djelatnost, krenulo je s mlinovima, poslije s uslužnim radnjama itd, to je osnova vakufa i vakifa i oni koji žele da daruju svoja sredstva, oni to daruju i potpišu vakufnamu na osnovu koje se ta sredstva koriste”, jasan je Bičakčić.

Na pitanje Raporta, s obzirom na to da je predsjednik Sabora već pomenuo da imaju ambicije i planove da nastave, kakvi su to planovi, Bičakčić odgovara:

“Širom BiH razvijamo sve aktivnosti. Svjedoci ste da je u Fojnici obnovljena zgrada Stare medrese, u Kiseljaku restoran, musafirhana, neka obdaništa po BiH…”

USK

Slučaj u Krajini: Lugar uhvatio muškarce u ilegalnom prijevozu drva, oni mu prijetili

Published

on

By

U mjestu Stabandža, općina Velika Kladuša, došlo je do incidenta kada je lugar uhvatio muškarce B.S. i B.A. u ilegalnom prijevozu deset kubika drveta.

Naime, lugar je uhvatio B.S. i B.A. u ilegalnom prijevozu posječenog drva. Umjesto da ilegalno posječeno drvo prevezu na lager Šuma USK, kako im je sugerirao lugar, B.S. i B.A. su odbili izvršiti tu radnju te su čak počeli prijetiti lugaru.

 

 

Nakon obavještenja policije, policijska patrola je stigla na mjesto događaja. U prisustvu policije, B.S. i B.A. su se smirili te im je naređeno da posječeno drvo prevezu na lager Šuma USK.

Nastavi čitati

USK

Nova “zamka” za vozače, u Krajinu stigli “metalni” policajci! (FOTO)

Published

on

By

Zahvaljući projektu CIVITAS “Ja građanin” učenici kladuške Gimnazije danas su, zajedno sa PS Velika Kladuša i JKUP Komunalije d.o.o Velika Kladuša, izvršili postavljanje četiri metalna policajca u blizini osnovnih i srednjih škola.

Metalni ili lažni policajci imaju psihološki efekat na vozače i upozoravaju ih da uspore i prilagode uvjete vožnje. Ovi policajci policajci su donirani od strane BIHAMK-a, koji je također donirao i letke koje su učenici ranije podijelili.

Učenici III2g su obavili mnoge aktivnosti u cilju poboljšavanja sigurnosti u saobraćaju, a neki od njih su edukacije predškolskog uzrasta, inicijative za postavljanje vibracionih traka, povećanje broja policijskih službenika u zoni škole“ – navode učenici kladuške Gimnazije.

Dodaju da su iznimno zahvalni svim građanima koji su ih podržali i njihove ideje, kao i institucijama koje su im izašle u susret.

„Posebne zahvale idu PS Velika Kladuša, JKUP Komunalije d.o.o Velika Kladuša, BIHAMK i JP Ceste Federacije BiH. Iako nismo ostvarili željeni rezultat na takmičenju, ponosni smo na naš rad i uloženi trud. Nadamo se da će u budućnosti Velika Kladuša vidjeti još ovakvih projekata.“ – navode u informaciji.

Nastavi čitati

USK

Velika Kladuša: Nepoznate osobe iz autobusa ukrale veću količinu goriva

Published

on

By

U naselju Ponikve, nedaleko od Velike Kladuše, dogodila se krađa goriva iz autobusa firme “Izan trans”.

Incident je otkriven kada je vozač autobusa primijetio nagli pad nivoa goriva na instrument tabli odmah po paljenju vozila. Naknadnim pregledom, vozač je utvrdio da je rezervoar obijen, te da je ukradena značajna količina goriva.

Policijske snage su odmah obaviještene o ovom nemilom događaju te su poduzete mjere kako bi se pronašli počinitelji ovog krivičnog djela.

 

 

IZVOR

Nastavi čitati

Najčitanije