Connect with us

Magazin

Senad Bašić na TikToku podijelio snimak s unukom Enom: “Šta mislite ko je mlađi”?

Published

on

Legendarni Senad Bašić rijetko govori o svom privatnom životu pa tako veći dio javnosti ne zna da je on više od 30 godina u skladnom braku s Jasnom Bašić.

Ona je također u filmskoj industriji – radi kao izvršna producentica u jednoj produkcijskoj kući. Ne pojavljuje se često u javnosti, ali svom suprugu u svakom trenutku pruža bezrezervnu podršku.On je jednom prilikom ispričao da je Jasnu upoznao još kao srednjoškolac dok su se zajedno vozili tramvajem, a vjenčali su se u studentskim danima. Prošle godine je otkrio zanimljivu tajnu za dugotrajan brak.

Senad sa suprugom Jasnom

Senad sa suprugom Jasnom

“Samo nek svako uzme svoju sobu! Francuski ležaj, to je najveća glupost, pogotovo ako želite ostariti s nekime. Tu su Englezi mnogo pametniji. Ona ima svoju sobu, on ima svoju, a kad hoće da rade one stvari, kucaju jedni drugima na vrata. To je apsolutno ispravno. Pošto je kćerkina soba bila prazna, uzmem jorgan, kupim krevet i odvojim se, napravim svoje odaje. Imamo dnevni boravak kad hoćemo nešto pričati, po dvije tri rečenice. Kad vidimo da će doći do sukoba, odmah se raziđemo u svoje odaje”, ispričao je.

Oni imaju kćerku Hanu i sina Skendera. Skender je kao dječak snimljen na jednoj od najpoznatijih fotografija iz perioda opsade Sarajeva. Naziv fotografije je “Sunčanje”, a snimio ju je Rikard Larma.

@senad.basic

Đed i Unuka

♬ original sound – Senad Basic

Senad i Jasna često na društvenim mrežama dijele porodične fotografije i snimke. Glumac je, između ostalog, na TikToku podijelio snimak s unukom Enom koja živi u Njemačkoj.

“Šta mislite ko je mlađi – ja ili Ena?”, upitao je Senad pratitelje. Snimak je dosad prikupio više od 40.000 lajkova.

Magazin

Kako prepoznati pravi med? U nekim mješavinama pronađeni ostaci antibiotika I pesticida

Published

on

By

Kvalitetan med izuzetno je zdrav tražen proizvod, ali ujedno uz sir i maslinovo ulje namirnica koja se najčešće falsifikuje. Ni bh. tržište nije izuzetak, potvrđuju to laboratorijska ispitivanja. Najbolje rješenje je ili da sami proizvodite med ili da imate pčelara od povjerenja.

Razloga da uvrstite med u svakodnevnu prehranu ima na stotine, ali u moru proizvoda koji se nude prepoznati onaj pravi, veliki je izazov. Za sigurnu kupnju pčelari imaju savjet, jer razne metode instant provjere i nisu baš vjerodostojne.

“Ono da li se kristalisao, da li nije, da li neka kugla ide gore to su samo priče, samo možete pravi med dobiti od pčelara kojeg poznajete”, kazao je pčelar Evgenije Žolkevič.

Potpuna ispravnost i kvaliteta meda može se utvrditi samo laboratorijskom analizom. A upravo one pokazuju da su na našem tržištu, patvorine ovog proizvoda sveprisutne. A u neke mješavine dodaju se razni supstituti koji mogu biti opasni po zdravlje.

“Najbezbolnije patvorenje je ukoliko se doda šećer, tu su i dodaci raznih eteričnih ulja bili prisutni tokom naših analiza koje smo radili, ali problem su ostaci antibiotika I pesticida”, istakla je Lejla Biber, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Analiza meda vrlo je kompleksna, a studenti na navedenom fakultetu su na putu je da nauče ispravne metode.

“Ovo nam je prvi susret sa ovakvim tipom laboratorijeskih vježbi i zanimljivo je jer možemo naučiti sami razlikovati, pomoću nekih pomagala pravi od patvorenog meda, jer svi težimo kupovini pravog meda, tako da je to zinteresantno naučiti”, kazala je studentica Dalila Bajramović.

Sa ovim je saglasna i njena kolegica Emela Kurspahić.

“Dolazim iz Goražda, tamo ima dosta pčelara a pravi med se najbolje može raspooznati ako se uradi laboratorijeska analiza. Na našem fakultetu imamo dosta laboratorijskih vježbi koje su interesantne, a ova je jedna od njih”, istakla je ona.

A onaj med koji je pravi, izuzetne je kvalitete.

“Ja uvijek hvalim naš med, gdje god da odem uvijek nosim kao poklon, recimo imamo med koji je zaštićen na nacionalnom nivou, to je kestenov med kod kojeg su dominantna ta polenova zrna kojih ima preko 80 % u ovom medu, što je rijetkost za naći, zatim livadski, cvjetni svi oni imaju posebnost u sebi”, objasnila je profesorica Biber.

Zato za dobar med, ako ga sami ne proizvodite ili nemate svoga pčelara, temeljito pročitajte deklaraciju, a onda ga pažljivo skladištite, jer se nepravilnim čuvanjem može pokvariti.

Više u prilogu Jasminke Borovac sa Nove BH.

Nastavi čitati

Magazin

Nevjerovatan trik koji je ‘osvojio’ internet: Samo 3 kašike ove namirnice mogu vratiti odjeći boju?

Published

on

By

Vjerovatno se pitate šta bi trebale da urade tri kašike šećera koje ste ubacili u veš. Ispostavilo se da ovaj tipični kuhinjski proizvod dobro funkcioniše i u kupatilu. A sigurno će vam se dopasti njegov efekat.

U zavisnosti od željenog efekta, potopite odjeću u vodu sa šećerom ili je dodajte u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili omekšivač.

Ne znaju svi, ali šećer, osim slatkog ukusa i visoke kalorijske vrijednosti, ima još nekoliko prednosti. Tri supene kašike su dovoljne da se vidi razlika. O čemu se radi?

Pa, šećer djeluje kao osvježivač boje. Samo umočite svoju odjeću u rastvor šećerne vode i sačekajte nekoliko sati. Nakon toga operite kao i obično. Ova metoda sprječava da tkanine izblijede i poboljšava njihovu prirodnu boju.

To znači da će dobro funkcionisati za bijelu, crnu ili obojenu odeću. Univerzalnost je njegova neupitna prednost.

Ako nemate toliko vremena ili želje da se igrate namakanjem odeće, možete to učiniti brže. Samo stavite šećer u veš mašinu, u odeljak za deterdžent ili direktno u bubanj. To je dovoljno da produži lijep izgled odjeće, javlja Krstarica.

Nastavi čitati

Magazin

VIDEO Pokušali ukrasti sportske aute, ispali potpuni idoti pa pobjegli

Published

on

By

EPILOG pljačke uvelike podsjeća na filmski serijal Glup i gluplji.

Policija je objavila snimku provale u autosalon Thornton automotive u Doveru u Pennsylvaniji. Dva provalnika u salon su ušla zabivši se sportskim Camarom u staklo izloga. Međutim, tu kreću problemi jer se Camaro zaglavio pa ulov nisu mogli izvući van.

Osim što je Dodge Challenger Hellcat ostao zarobljen u salonu, provalnici su napravili popriličnu štetu zabivši se u golferski autić, koji se pak odbio u Dodge. Uvidjevši da su Camaro oštetili i da je automobil ostao zaglavljen na stepenicama, provalnici su se dali u bijeg i nestali u nepoznatom smjeru. Materijalna šteta je poprilična, a za nespretnim kradljivcima još se traga.

Index.hr

Nastavi čitati

Najčitanije