Connect with us

Cazin

Uspješna firma iz Cazina gradi turističko naselje na Hvaru (FOTO)

Published

on

Bosanci i Hercegovci uveliko planiraju ljetovanja, a jedno od njihovih najdražih mjesta za odmor je Hvar, sunčani otok okružen kristalno čistim morem, koji je i jedna od najpoznatijih destinacija u regionu.

Na ovom otoku posljednjih mjeseci su i radnici bosanskohercegovačke kompanije “Limometal”.

Uspješna firma iz Cazina i ove godine radi na izgradnji još jednog turističkog naselja na ovom prelijepom otoku, javlja Biznisinfo.

– Investitor montažnih kuća na lokaciji Stari Grad Hvar je grupacija “Helios Faros”, a glavni izvođač objekata montažne gradnje je firma “Massa Building”. Ona je preuzela ulogu glavnog izvođača radova ove godine. U periodu od novembra prošle godine do aprila 2024. gradi se 49 objekata, od kojih firma “Massa Building” gradi 34 objekta – kaže Mensur Mulalić, direktor “Limometala”.

Proizvodi uspješne kompanije iz Cazina već su decenijama prisutni u Hrvatskoj, a sve je više objekata na Jadranu koji imaju proizvode “Limometala”.

– Dokazali smo da roba bosanskohercegovačkog porijekla može biti jednako kvalitetna i da uz prave partnere bez problema možemo parirati proizvodima iz Evropske unije, ali i iz cijelog svijeta. Da se dobar glas daleko čuje, potvrđuje i ponuda iz SAD-a. Trenutno smo u pregovorima sa jednom američkom kompanijom za izvoz materijala za 150 montažnih objekata u Americi. U budućnosti planiramo razviti i svoje prototipe montažnih kuća za domaće i evropsko tržište, i trenutno smo u procesu njihovog razvoja, jer se sve više investitora odlučuje na EKO sistem gradnje – ističe Mulalić.

Cazin

Cazinjanka Lejla Dervišević doktorirala na Univerzitetu u Americi

Published

on

By

U sjaju akademskih dostignuća, Cazin i Krajina su dobili novi razlog za ponos.

Lejla Dervišević, koja je porijeklom iz Cazina, ostvarila je značajan uspjeh – uspješno je doktorirala filozofiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo veliko postignuće ističe se kao svijetli primjer njene predanosti, istraživačkog duha i posvećenosti obrazovanju.

Lejlin put ka doktoratu nije bio lak. Godine predanog rada, istraživanja i učenja konačno su okrunjene ovim izvanrednim dostignućem. Njena doktorska disertacija predstavlja rezultat ne samo njenih intelektualnih napora već i dubokog angažmana u oblasti filozofije.

Ovaj akademski uspjeh ne samo da ističe Lejlu kao izuzetnog pojedinca, već i kao inspiraciju za mlade ljude iz Cazina i Krajine. Njen primjer pokazuje da uz predanost, trud i želju za znanjem, nema granica onome što se može postići.

Čestitamo Lejli na ovom izvanrednom postignuću! Želimo joj mnogo uspjeha u daljoj karijeri i vjerujemo da će nastaviti inspirirati i utjecati na druge svojim radom i zalaganjem.

Nastavi čitati

Cazin

Cazin: Potpisan ugovor za izradu projekta rekonstrukcije bedemskih zidova u sastavu Starog grada Ostrožac

Published

on

By

Nastavljamo sa naporima na revitalizaciji naših kulturnih spomenika
U cilju implementacije strateških ciljeva razvoja grada Cazina, ali i realizacije plana i programa rada naše Ustanove, danas je potpisan i ugovor za izradu glavnog projekta rekonstrukcije bedemskih zidova, tabija i objekta uz veliku tabiju u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.
Ugovor su potpisali direktor JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin Ermin Beganović i direktor kompanije Ecoplan d.o.o. iz Mostara Marko Puljić, u ukupnom iznosu 93.249,00 KM.
Sredstva koja su predmet ugovora osigurana su kroz projektne aplikacije Ustanove prema Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, kao i iz vlastitih prihoda.
Rok za implementaciju ugovora je 90 dana, nakon čega će biti moguća dalja sanacija nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, odnosno njegovih zidina. Riječ je o nastavku projekta revitalizacije ovog spomenika, budući da su u prethodnom periodu osigurana sredstva za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa i uskoro se očekuje početak konkretnih infrastrukturnih radova na ovom dijelu kompleksa.
Nastavi čitati

Cazin

Obavijest JKP Vodovod :Sutra (četvrtak) neki dijelovi Cazina će biti bez vode

Published

on

VAŽNA OBAVIJEST!!!
Zbog radova na održavanju vodovodne mreže doći će do prekida u isporuci vode za sve korisnike koji se snabdijevaju sa rezervoara Šepići ( uže gradsko područje, naselja Slatina, Čizmići, Puškari, Mala Lisa, Klisa i Osmanagići ) u četvrtak 16.05.2024. god. u vremenskom periodu od 05:00 h do 15:00 h.
Zahvaljujemo se našim korisnicima na razumijevanju.
JKP VODOVOD CAZIN
Nastavi čitati

Najčitanije