Connect with us

BiH

Dopisivao se sa prevarantom misleći da je žena, pa ostao bez 3.500 KM

Published

on

Policija apeluje na građane da budu obazrivi na društvenim mrežama, da obraćaju posebnu pažnju na prihvatanje prijatelja i određenih aplikacija te da ne uplaćuju novac niti dopune putem mobilnih telefona nepoznatim neprovjerenim osobama

Policija tereti B.S. iz Milića da je prevario Fočaka R.N. kojem se putem društvenih mreža predstavljao kao žena navodeći ga da mu uplati oko 3.500 maraka.

Službenici Policijske uprave Foča su Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje podnijeli izvještaj protiv B.S. zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevara.

“Osumnjičeni se osobi R.N. na društvenoj mreži i aplikacijama na mobilnom telefonu lažno predstavljao koristeći profil ženske osobe” navode iz PU Foča.

Nakon što je dao lažne podatke o sebi, prihvatao je a potom i zahtijevao novac koji je oštećeni R.N. i uplaćivao putem telefonske elektronske dopune.

Taj novac je osumnjičeni nakon prebacivao na kladioničarske račune sa kojim je dalje raspolagao.

“Na ovaj način je osumnjičeni pribavio za sebe ili drugog protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.500 maraka”, piše u saopštenju.

Policija apeluje na građane da budu obazrivi na društvenim mrežama, da obraćaju posebnu pažnju na prihvatanje prijatelja i određenih aplikacija te da ne uplaćuju novac niti dopune putem mobilnih telefona nepoznatim neprovjerenim osobama, da provjere određene podatke, te da vode računa o ličnoj zaštiti na internetu da ne bi postali žrtve.

“Takođe apelujemo da je potrebno preduzeti i sve mjere na svojoj zaštiti i zaštiti svojih računa dupla autentifikacija prilikom postupanja, primanje obavijesti ukoliko se njihovom računu pristupa sa novog uređaja i slično”, navode iz policije.

BiH

Spremaju li se izmjene u Vladi FBiH, ulazi li NES; Isak: To su budalaštine; Ogrešević: Nemam definisan stav

Published

on

By

Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali, kazao je Ilija Cvitanović
O rekonstrukciji Vlade Federacije Bosne i Hercegovine se sve više spekuliše u javnosti. Može se čuti kako se sprema smjena federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, a čije je pojedine poteze kritizirala i Ambasada SAD-a u BiH kao i smjena Nediljka Rimca, kadra HDZ 1990. Rimčev navodni grijeh, između ostalog, je to što ne želi potpisati imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Navodno njih bi zamijenio kadar iz Narodnog evropskog saveza (NES).
Kako će biti, šta će biti…
Koliko ima istine u tome pitali smo Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a.
– Kao i vi pratim spekulacije. Naša uloga trenutno ne postoji u tome. Nikakve uloge u ovoj fazi nemamo. Kako će biti, šta će biti, ne mogu to nagađati. Ne znam. Nekakva intimna razmišljanja treba zadržati za sebe. Nemam definisan stav – rekao nam je Ogrešević.
Upitali smo da li ga je kontaktirao neko iz stranaka koje su u Vladi FBiH.
– Ne znam šta da vam kažem. Rekao sam. Nemam komentar – kazao nam je Ogrešević.
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 u emisiji “Istraga sedmice” na Hayat TV, kazao je kako nije problem da odu u opoziciju, jer su 16 godina bili opozicija. Ipak, smatra kako neće doći do rekonstrukcije Vlade FBiH, tačnije do smjene ministra Rimca.
– Ministar Rimac će odraditi svoj mandat do kraja, mada znam da bi se pojedini jako obradovali toj smjeni i trčeći bi je potpisali. Smatram da će Vlada u sastavu u kojem je počela i izgurati mandat – rekao je Cvitanović.
Poručio je da će se imenovati generalni direktor KCUS-a onda kada se ispoštuje zakon, procedure, piše Faktor.
Budalaštine i neostvarene želje 
– Da je bila kompletna dokumentacija, Rimac bi potpisao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića. Nije potpisao samo zato što se nisu pravni i formalni uvjeti stekli. Čim se steknu uvjeti koje ispuni Gavrankapteanović ili neko drugi, ta saglasnost će biti potpisana, tako je meni rečeno. Ovdje je stvar čuvanja procedure, zakona – poručio je Cvitanović.
Zatražili smo komentar i federalnog ministra Rame Isaka na sve glasnije priče o njegovoj smjeni i kako bi i na njegovo mjesto mogao biti imenovan kadar NES-a.
– To su budalaštine i neostvarene želje – kratko nam je odgovorio Isak.
Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Pogledajte dramatičnu potjeru u BiH: Vozač bježao policiji pa završio u rijeci

Published

on

By

Vozač je prethodno ugrozio više puta ostale sudionike u saobraćaju te također više puta odbio policijsko naređenje da zaustavi vozilo

Tokom jutarnjih sati dodila se prava drama na području Zeničko-dobojskog kantona kada je nesavjesni vozač pokušao da pobjegne pripadnicima Ministarstva unuitrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

Nakon što je vozač automobila ugrozio više puta ostale sudionike u saobraćaju te također više puta odbio policijsko naređenje da zaustavi vozilo, on je skrenuo sa ceste i završio u Gračaničkoj rijeci, piše Crna-Hronika.

Od Operativnog centra MUP-a ZDK još uvijek nema informacija o nemilom događaju.

Mediji pišu da je u vozilu zatečen M. K. s područja Srednjobosanskog kantona koji je od ranije poznat policiji.. Njega su iz vozila izvukli vatrogasci te je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Vozač Audija je u bijegu, a za njim tragaju jake policijske snage.

Pogledajte trenutak kada vozač bježi od policije i završava u rijeci.

Nastavi čitati

BiH

Vukanović odao počast pripadnicima VRS – “Omaž herojima, najveći teret rata podnio je srpski vojnik”

Published

on

By

Lider Liste za pravdu i red kaže da su pripadnici VRS “izvojevali slobodu”

Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red i zastupnik u Narodnoj skupštini RS, jučer se oglasio na svom blogu povodom godišnjice osnivanja VRS-a.

On je poručio da su “ogromna žrtva i hrabrost izvojevali međunarodno priznate granice RS u okviru Dejtonskog sporazuma”.

– Na današnji dan, 12.5.1992. godine, u teškim vremenima, u jeku rata koji je buktio na svakom koraku, osnovana je Vojska Republike Srpske. Čast oficirima i komandantima ali najveći teret rata i stradanja podnio je srpski vojnik, a ogromna žrtva, borba i hrabrost izvojevali su slobodu i međunarodno priznanje granica Republike Srpske u Dejtonu, napisao je Vukanović.

Potom je poručio da nije zadovoljan statusom demobilisanih boraca u Republici Srpskoj.

– Neka je slava i pokoj duši svim poginulim borcima i nedužnim žrtvama, a tužno je što skoro 30 godina nakon rata nisu ispravljene nepravde prema demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, djecu i porodicama poginulih, što nemaju status u društvu koji zaslužuju, kazao je on na svom blogu.

Nastavi čitati

Najčitanije