Connect with us

Magazin

Brojni restorani kreirali ramazanske ponude: Iftar za porodicu i do 400 KM!

Published

on

Iftarska sofra u restoranima ove godine minimalno je za 20 KM skuplja nego što je bila u 2023.

Iako brojni postači ostaju vjerni tradiciji i pripremaju iftare kod kuće za sebe, svoju porodicu i prijatelje, u BiH je posljednjih godina sve češća pojava odlaska na zajedničke iftare u restorane.

Međutim, sudeći prema cijenama iftarskih menija koji se nude u brojnim restoranima i ugostiteljskim objektima, za brojne građane će iftar izvan vlastitog doma biti nedostižan. Iftarska sofra u restoranima ove godine minimalno je za 20 KM skuplja nego što je bila u 2023. godine, piše Avaz.

Glavno jelo

Među iftarskim ponudama prava je rijetkost naći meni po cijeni od 20 KM, a osnova svih su hurme, topa, čorba ili supa te limunada. Naprimjer, među više od 20 menija u Mostaru i Sarajevu samo dva su s cijenom od 20 KM.

 

U tom najjeftinijem iftarskom meniju glavno jelo je napravljeno od piletine, poput šnicle i, eventualno, s nekim sosom. Također, na svakom iftarskom meniju neizostavni su kolači, a uglavnom se radi o tradicionalnim bosanskim slasticama, poput hurmašice.

Jednostavnom računicom, četveročlanoj porodici koja se opredijeli iftariti piletinu potrebno je minimalno 80 KM. S druge strane, u većini restorana u većim bh. gradovima iftarski meniji su puno skuplji.

Za 30 KM, uz hurme, čašu limunade, topu, begovu ili neku drugu čorbu, uključeno je neko skromnije jelo od teletine. Na meniju od 40 KM kao glavno jelo nudi se teletina ispod sača, a pojedini restorani, uz tu cijenu, služe mineralnu vodu i limunadu u neograničenim količinama.

Bez cijene

Iftarski meni od 50 KM u jednom sarajevskom restoranu sadrži ribu ili ramstek kao glavno jelo, u drugom od 60 KM to je janjeće pečenje. Međutim, pronašli smo i menije od 70 KM, gdje je glavni slijed file minjon, teleći kotlet i pileći file sa susamom.

Zanimljivo je da pojedini restorani imaju iftarski meni, međutim, cijena nije istaknuta. Za one dubljeg džepa pojedini su kreirali i meni od 100 KM.

Razne pite

U cjenovno višim menijima za desert se pretežno nudi baklava, dok su u skoro svim restoranima prilozi uz glavni obrok riža i pekarski krompir, ponegdje pomfrit. Također, na većini menija je zastupljena i sezonska salata, a ponegdje i razne vrste pita.

Magazin

Za tri godine u Švicarskoj će se moći kupiti meso proizvedeno u laboratoriji

Published

on

By

U Švicarskoj će za otprilike tri godine biti moguće kupiti meso uzgojeno u laboratoriji, prema tvrdnjama generalnog direktora kompanije Bell Food Groupa Lorenz Wyss koja se bavi preradom mesnih proizvoda.

“Međutim, vjerovatno nećete moći odmah kupiti proizvode u supermarketima, već prvo u restoranima”, rekao je Wyss.

U intervjuu za Neue Zurcher Zeitung objavljenom u petak, šef Bell je objasnio da je moguće da će se za početak kultivirati samo pojedinačne komponente, poput masti. Bell je kupio udio u holandskom proizvođaču govedine Mosa Meat 2018.

Dodao je da ako tehnologija bude funkcionisala, to će biti pravi dodatak tradicionalnoj proizvodnji mesa i da kompanija koju predstavlja mora biti dio toga.

Singapur je 2020. godine postao prva zemlja koja je počela prodavati piletinu napravljenu uzgojem životinjskih ćelija – tehnikom koja ne zahtijeva hektare poljoprivrednog zemljišta, antibiotike ili ubijanje miliona životinja.

Ova tehnologija bi mogla pomoći u smanjenju utjecaja na okoliš proizvodnje mesa uzgojenih životinja, posebno u Švicarskoj, gdje je potrošnja mesa visoka.

klix

Nastavi čitati

Magazin

Skandal na Eurosongu: Talijani slučajno objavili rezultate glasanja, 40 posto glasova dali Izraelu

Published

on

By

Iza nas je drugo polufinale Eurosonga, o kojem se osim zbog odabranih finalista, piše i mogućem skandalu.

Naime, društvenim mrežama širi se snimka s RAI televizije na kojoj se vide, slučajno objavljeni, rezultati televotinga. Dok su se emitirali isječci finalista, talijanska televizija RAI objavila je rezultate televotinga, to jest postotke koje je svaka zemlja predstavnica dobila od talijanske publike.

Ako je suditi prema snimci koja se širi društvenim mrežama, od Italije bi 12 bodova mogao dobiti Izrael s čak 39 posto, a nakon nje Nizozemska je dobila 10 bodova s postotkom od tek 7,3.

Jedna o teorija velikog broja glasova Italijana za predstavnicu Izraela objašnjava da je u drugom polufinalu nastupala predstavnica Italije, Angelina Mango. Ona je nastupala iza Estonije koja je bila 13. po redu te prije Izraela koji je bio 14. po redu, a neki misle da su za predstavnicu Izraela glasali misleći da glasaju za svoju državu.Ova situacija ne izgleda nimalo dobra za Baby Lasagnu s obzirom na to da se Izrael neočekivano prometnuo u jednog od favorita.

klix

Nastavi čitati

Magazin

Ovo su sve zemlje koje idu u finale Eurosonga: Hrvatska prva na kladionicama, prati je Izrael

Published

on

By

Nakon dvije zabavne, polufinalne večeri, u subotu je na rasporedu i finale Eurosonga. Nakon svih nastupa i poznatih finalista, hrvatski predsjednik Baby Lasagna uvjerljivo vodi na kladionicama sa 41 % podrške, a drugo mjesto zauzeo je Izrael s 17 % šansi za pobjedu.

Švicarskom predstavniku Nemu padaju šanse za pobjedu, a trenutačno su na 13 %. Četvrto su mjesto zauzele Ukrajinke koje jutros imaju 6% šanse za dobitak.

Printscreen

U drugoj polufinalnoj večeri Eurovizije u četvrtak su u švedskom Malmöu mjesto u finalu izborili predstavnici još 10 zemalja.

U veliko finale najvećeg i najspektakularnijeg glazbenog natjecanja iz ove druge polufinalne večeri ušli su Latvija, Austrija, Nizozemska, Norveška, Izrael, Grčka, Estonija, Švicarska, Gruzija i Armenija.

Nastupali su još i predstavnici Malte, Albanije, Češke, Danske, San Marina i Belgije, ali nisu prošli u daljnje natjecanje.

U subotu će se finalistima odabranima ove večeri na pozornici pridružiti i onih 10 iz prve polufinalne večeri održane u utorak, među kojima je i hrvatski predstavnik Marko Purišić – Baby Lasagna, koji je pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” izazvao pravu euforiju u dvorani. Svoje mjesto u finalu izborile su uz Hrvatsku i Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Irska te Luksemburg, što znači da će ih se u subotu za pobjedu boriti ukupno 26.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2024. se održava u Švedskoj, podsjetimo, zahvaljujući pobjedi Loreen s pjesmom “Tattoo” u Liverpoolu prošle godine, što joj je bila i druga pobjeda na ovom natjecanju. Švedska je sedmi put domaćin Eurosonga, a grad Malmö treći put. A za vrijeme trajanja druge polufinalne večeri više tisuća ljudi mirno je prodefiliralo ulicama Malmöa u znak prosvjeda protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji.

Nastavi čitati

Najčitanije