Kazao je ovo Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hitna sjednica je bila zakazana za 11 sati, a na njenom dnevnom redu je bio prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje su predložili delegati iz HDZ-a.

– Obratio sam se jučer gospodinu Čoviću sa zahtjevom da otkaže današnju sjednicu. Radi se o pokušaju da se donose zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora jer evo preko godinu trajali su pokušaji da se postignu dogovori, zakonu koji nije prošao kroz Interersornu radnu grupu koja je i napravljena za potrebe definisanja izbornog zakonodavstva, zakonu koji će onemogućiti provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava poput presude Sejdić-Finci, i zakonu koji ignoriše zahtjeve OSCE/ODIHR-a da se naprave izmjene koje će garantovati fer i poštene izbore – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je Čović ipak odlučio da održi sjednicu.

– Ako bi taj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona prošao, a prošao bi u Domu naroda uz glasove HDZ-a i SNSD-a, zakomplikovalo bi se pitanje usvajanja izmjena Izbornog zakona koje su sutra na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma koje je uradila Interresorna radna grupa i odnose na upravo na integritet izbornog procesa. Odlučili smo da ne prisustvujemo sjednici Doma naroda i tako zasad onemogućimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga – dodao je Izetbegović.