Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Austrijski policajci u šoku: Pronašli tajni bunker pun droge i oružja, među uhapšenima i – Bosanci

Published

on

Policiju je iznenadila i količina naoružanja koja je pronađena

Pripadnici policije Vilaha u saradnji sa Državnom policijskom Koruške te uz asistenciju pripadnika Kobre izveli su opsežnu akciju protiv organizovane kriminalne grupe, a među uhapšenima su i državljani Bosne i Hercegovine.

Kako prenose austrjski mediji, tokom akcije pretreseno je sedam lokacija i privedeno devet osoba: šest muškaraca i tri žene, svi dobi od 29 do 53 godine. Pored državljana BiH, među uhapšenima su i državljani Austrije, Slovenije i Grčke.

U policijskom saopćenju navodi se da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi čije su aktivnosti policijski inspektori pratili još od septembra, 2023. godine.

Ipak, najveće otkriće akcije je svakako tajni bunker, koji se nalazio u kući 39-godišnjeg Austrijanca. Taj bunker je bio tako dobro sakriven da je imao nekoliko tajnih ulaza. Otkriven je tek na osnovu cijevi koja se iz zida protezala sve do bašte.

Inače, tokom akcije su zaplijenjene određene količine raznih narkotika, od kanabisa, heroina, kokaina pa do halucinogenih gljiva. Pored nekoliko hiljada eura u gotovini, policiju je iznenadila količina naoružanja koja je pronađena: nekoliko kalašnjikova, pištolja ali i detonatore ručnih granata.

Inače, austrijski mediji prenose da je tajni bunker zapravo bio plantaža kanabisa od 25 metara kvadratnih, a pronađeno je i 80 teglica sa kanabisom pripremljenim za prodaju.

Svi privedeni su predati u nadležnost javnog tužilaštva u Klagenfurtu, prenose Nezavisne.

Svijet / Zanimljivosti

Vučić umislio da je “mala Srbija” stvorila problem “najvećim silama”: Mi branimo najveću svetinju

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora na predizbornom skupu dotakao se teme rezolucije o genocidu o Srebrenici.

Našu Srbiju nećemo da damo nikome i ni za šta na svijetu. Bili su sigurni da ćemo kao neki drugi prije 15-20 godina da spustimo glavu i kažemo: ‘Da, veliki ste, jaki ste’. Mi smo rekli: ‘Znamo koliko ste veliki i sa koliko problema možete da nas suočite, ali mi branimo najveću svetinju'”, rekao je Vučić.

Kazao je da svi znaju da on nije optimista.

 

Uvijek sam ili surovi realista ili pesimista. Bolje mi je da ljudima predstavim stvari kakve jesu”, istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je uvjeren da zemlje članice UN-a nailaze na velike probleme zbog djelovanja Srbije kad je u pitanju donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Oni ne znaju šta da rade u New Yorku zbog angažmana Srbije. Ne znaju šta sa rezolucijom iza koje su stale najveće sile. Mala Srbija borit će se do posljednjeg trenutka za svoju čast i obraz”, naglasio je Vučić, a što se odnosilo na protivljenje donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji je potvrđen presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragedija u Sloveniji: Djevojčica (12) počinila samoubistvo zbog nasilja koje je trpjela u školi?

Published

on

By

Djevojčica (12), učenica jedne osnovne škole u Šoštanju počinila je samoubistvo, a vjeruje se da je razlog za to bilo nasilje koje je trpjela u školi.

Djevojčica je samoubistvo počinila prošle subote, a roditelji i drugari su je jučer ispratili na vječni počinak.

 

Detalji tragičnog događaja, kao ni identitet žrtve nisu objavljeni.

 

Iz policije u Celju su saopštili da se ispituju sve okolnosti smrti maloljetne djevojčice.

“Možemo samo da potvrdimo da se bavimo pogibijom sa područja PU Celje. Odmah smo pristupili provjeravanju svih okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja”, rekla je Milena Trbulin iz policije.

Savinjsko-šeleškom centru za socijalni rad, jedinica Velenje, objasnili su da ih o vršnjačkom nasilju najčešće obavještava policija, piše Telegraf.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Za Njemačku vozio autobus pun putnika 27 sati bez pauze

Published

on

By

VOZAČ putničkog autobusa vozio je iz Italije u Njemačku oko 27 sati bez pauze. To je utvrdila policija koja ga je zaustavila u srijedu ujutro u Hechingenu, u Baden-Württembergu, piše Fenix Magazin.

Policija je utvrdila kako je 53-godišnji vozač autobusa, koji je prometovao prema Hessenu, bez pauze vozio 27 sati.

Kako bi prikrio prekršaj vezan za obvezno uzimanje odmora, koristio se karticom vozača koja nije njegova. Kartica vozača služi za identifikaciju vozača te omogućuje pohranu podataka o aktivnosti vozača.

Kako je priopćila policija, potpuno umornog vozača prvo su poslali na spavanje. Vozač mora odgovarati zbog sumnje da je krivotvorio dokaze.

Za grupu od 30 osoba organiziran je novi autobus. Ostatak puta vozio je vozač iz Baden-Württemberga.

Nastavi čitati

Najčitanije