Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Bivši Putinov suradnik: Srbija uzima BiH, a Hrvatsku treba likvidirati

Published

on

Kako Putinova Rusija sve više srlja u represivnu autokraciju, a implikacije rata s Ukrajinom postaju središnje mjesto njezine unutarnje i vanjske politike (prijetnje širenjem sukoba, plašenje nuklearnim ratom, rasprava o sukobu ruske i zapadne civilizacije), tako jačaju i razne teorije zavjera i populističkih analitičara koji govore o sveopćoj propasti dekadentnog i antiruskog Zapada.

Mihail Hazin, svojevrsni ruski admiral Domazet-Lošo, analitičar prorežimske medijske kuće Sputnjik, nekadašnji suradnik Vladimira Putina (radili su zajedno jedno vrijeme 90-ih u Jeljcinovoj administraciji) te član savjeta Međunarodnog euroazijskog pokreta, nevladine organizacije koja ima podružnice u 30-ak država i propagira proruske stavove ili, kako sami kažu, “konzervativnu revoluciju”, u jednom svom intervjuu za bjelorusku agenciju Belsat navodi skoru propast Europske unije, prenosi Jutarnji.

Smatra da će se to dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast dođe Donald Trump. Hazin tvrdi da EU obrambeno stoji loše, pogotovo jer će ju SAD ostaviti da se sama brani.

Prema Hazinovu mišljenju, Europa ima samo 350, najviše 400 tisuća vojnika koje može poslati na prvu crtu (misli, naravno, prema Rusiji) te će braniti liniju od Baltika do Alpa.

Hazin nadalje fantazmagorično i tragikomično “rasuđuje” kao da je sve to samo po sebi jasno, ali bilo bi tužno da on ipak nije “mainstream” režimski analitičar i u Rusiji očito razmišljaju na ovakav način. “A što će u tom slučaju biti s Poljskom, Rumunjskom i Bugarskom”, pita se Hazin, ne uzimajući u obzir ni NATO, ni to da u EU živi pola milijarde ljudi te da je ekonomski deset puta jača od Rusije. Uvjeren je da će se u tom slučaju granice Europe vratiti na stanje 1945. godine.

Šta je kazao o Bosni i Hercegovini?

Zanimljivo je i Hazinovo razmišljanje o Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. “Ne zaboravimo da Viktor Orban stalno govori da je Mađarska uvijek imala izlaz na more i da je bila pomorska država”. A da bi se to dogodilo, treba, prema Hazinovu mišljenju, “likvidirati Hrvatsku”.

“Zamislimo tu situaciju da u trenutku raspada EU Mađarska i Srbija odluče da Hrvatsku treba likvidirati”, kaže benevolentno Hazin.

Srbija, kaže, ali ne objašnjava kako, uzima Bosnu i Hercegovinu, a “znamo da Hrvatska ima usku obalu i samo je nekoliko kilometara udaljena od bosanskih planina. Mađarska bi uzela sebi sjeverni dio Hrvatske s morem, a ostatak Srbija”, lakonski zaključuje Hazin, napominjući kako Orban stalno govori da mu “treba izlaz na more”.

Uz to, Hazin navodi da su i zakarpatska Ukrajina i rumunjska Transilvanija Orbanove mete. No, uopće ne spominje kako bi se to “tehnički” dogodilo, osim što kaže da je to scenarij prilikom raspada EU za koji je siguran da će se dogoditi.

Istodobno kaže kako u Njemačkoj sve više govore “zašto je Šleska u Poljskoj” i da je Danzig (poljski grad Gdanjsk za koji tvrdi da mu je to nametnuto ime) “njemački grad”.

Hazin tvrdi da u takvom rasporedu snaga Ukrajina neće postojati, iako ne kaže koliko bi dobila Rusija. Naime, on tvrdi da su u EU u krivu kada misle da će bolje proći one države koje su protiv Rusije te kako bi bilo bolje da Lavov uzme Slovačka, a ne Poljska.

Stoga Hazin, u stilu admirala Loše, navodi da uskoro slijedi i “nova Jalta” koja će prekrojiti Europu jer je preraspodjela, prema njegovu mišljenju, već počela. Iako kaže da ne zna tko bi sudjelovao na toj konferenciji, smatra “da je ona realnost”.

Svijet / Zanimljivosti

(VIDEO) Palestinci gladuju, a ilegalni jevrejski doseljenici uništavaju humanitarnu pomoć

Published

on

By

Ako su ovo mladi na kojima svijet ostaje, budućnost će biti gora od sadašnjosti…

Ilegalni jevrejski doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali jučer su zaustavili kamione pomoći, koji su išli u Pojas Gaze, i bacili je na cestu.

Istovremeno, glad i žeđ u Gazi, koja je više od sedam mjeseci pod intenzivnim izraelskim napadima, pogoršavaju se iz dana u dan. Situaciju ozbiljno pogoršava smanjenje broja kamiona pomoći koji ulaze u Gazu zbog izraelske okupacije i zatvaranja graničnog prelaza Rafah.

Dok se Palestinci bore s glađu, Izraelci nastavljaju blokirati kamione pomoći koji idu u opkoljenu palestinsku enklavu.

Prema lokalnim izvorima, ilegalni jevrejski doseljenici zaustavili su kamione pomoći koji su se kretali prema Gazi na okupiranoj Zapadnoj obali. Jevrejski doseljenici zaustavili su kamione i pomoć planiranu za Gazu te je razbacali po cesti.

Konvoji koji prevoze humanitarnu pomoć u Gazu često su na meti izraelskih ekstremista i ilegalnih jevrejskih doseljenika.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima

Published

on

By

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da su sva vrata ovog svijeta otvorena za njega osim vrata njegovog doma Pećke petrijaršije, koja su zatvorena, jer mu “ne daju da uđe u moj dom”.

Reagujući na odluku Prištine da njemu i sedmorici episkopa danas zabrani ulazak na Kosovo, gdje su sutra planirali početak Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji, poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao da kao patrijarh, građanin i vjernik zna i poručuje da će “ta vrata, prije ili kasnije, otvoriti sam Bog”.

“Oni koji su zatvorili vrata doma molitve, čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima, oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću. Kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima”, naveo je patrijarh Porfirije na Instagramu.

On je Srbima poručio da izdrže, jer “ko izdrži do kraja taj će se spasiti”.

“Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za srpskog patrijarha, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namjere. Sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo”, naglasio je patrijarh.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Milanović odgovorio Dodiku: Uvrijedio je hrvatski narod, Hrvatska se nema čega stidjeti

Published

on

By

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se povodom tvrdnji Milorada Dodika da je hrvatski narod “kolektivno kriv zbog zločina ustaša”. “Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima”, kazao je jučer Dodik iz Donje Gradine, gdje je održana komemoracija za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Dodik je ponovio brojku od 700.000 ubijenih u Jasenovcu, istaknuvši da su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i Republika Srpska napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako “ne bi ograničavao” način na koji će oni to ubuduće komemorirati.

U nastavku prenosimo Milanovićev odgovor.

“Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba”

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je ‘vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima’, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod.

Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH. Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine.”

“Hrvati su dali veliki doprinos antifašističkoj borbi”

“I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Europi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tijek Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH.”

“O povijesti se treba polemizirati, ali s puno više razuma”

“Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate sudjelovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvaćao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio sudjelovanjem u antifašističkoj borbi za što je podnio ogromne žrtve.

O povijesti se mora govoriti argumentima, o povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska se nema čega stidjeti, upravo suprotno, ponosi se, jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put.”

Index.ht

Nastavi čitati

Najčitanije