Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Uprkos strogim kontrolama, više od 120.000 vjernika klanjalo džuma namaz u džamiji Al Aqsa

Published

on

Hiljade muslimanskih vjernika klanjalo je danas namaz u petak druge sedmice ramazana u džamiji Al Aqsa u okupiranom Jerusalemu, uprkos strogim i nezabilježenim mjerama koje je izraelska okupacija nametnula gradu i njegovoj okolini.

Odjeljenje islamskih vakufa u Jerusalimu koje vodi Jordan saopćilo je da je skoro 120.000 vjernika uspjelo doći do svetog mjesta i obaviti drugi namaz petkom Ramazana u dvorištima džamije, koja se smatra trećim najsvetijim mjestom za muslimane širom svijeta.

Propovjednik džamije Al-Aqsa, šeik Khaled Abu Jum'a, je tokom propovijedi u petak na svetom mjestu potvrdio da je palestinski narod postojan u svojoj zemlji i da će osujetiti sve planove da ih raseljava i slomi njihovu volju.

Naglasio je da će džamija Al-A1sa ostati čisto islamska džamija sa svim svojim prostorima za molitvu i dvorištima, te da prisustvo palestinskog naroda u džamiji podriva planove izraelske okupacije da judaizira njega i ostatak grada Jerusalema.

Od ranih jutarnjih sati, izraelske okupacione snage uvele su stroga ograničenja Palestincima sa okupirane Zapadne obale da ulaze u Jerusalim kako bi klanjali namaz u petak u džamiji Al-Aqsa drugu sedmicu zaredom.

Izraelske snage povećale su svoje prisustvo na vojnim kontrolnim punktovima koji vode do Jerusalema, istražujući identitete građana i sprečavajući stotine vjernika da dođu do svetog grada kako bi obavili molitve, navodeći kao razlog nedostatak potrebnih dozvola.

Na izraelskom vojnom punktu u Qalandiji sjeverno od Jerusalema, kao i na kontrolnom punktu 300 južno od grada, promet je bio slabiji u odnosu na prethodne godine zbog ograničenja koje su nametnule okupacione vlasti, piše Wafa.

Svijet / Zanimljivosti

Prevarant s osmijehom: Kako je lopov iz BiH iskoristio ljubaznost da opljačka stanovnike Njemačke?

Published

on

By

Višestruki povratnik u kriminal osuđen je na godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog nekoliko desetina provalnih krađa u njemačkom gradu Tutlingenu.

Mediji prenose da je riječ o lopovu porijeklom iz BiH (48), koji je stari znanac njemačke policije.

 

Ipak, ono što je neobično u čitavoj ovoj priči jeste da je ovaj prevarant i lopov imao nevjerovatno prijateljski stav prema ljudima koje je planirao opljačkati, a mediji njegov način nazivaju “inovativnim”.

 

Naime, imao je običaj da nasumično pozvoni na nečija vrata i krajnje ljubazno i prijateljski objasni stanaru da je lopta njegov kćerke pala na njihov balkon ili u njihovo dvorište i ako mogu da mu je vrate.

 

Dok bi stanar otišao da potraži loptu, lopov bi ušao u stan, pregledao novčanik i sve što je vrijedno, a zatim se, opet ljubazno, zahvalio na trudu. Naravno, žrtve bi tek kasnije shvatile da su pokradene.

Policija Tutlingena je dugo tragala za njim, iako je već nekoliko puta bio u zatvoru. Od žrtava bi uzimao sve što nađe: od 40 pa do 1500 eura. Stvaran broj upada u stanove ne može se dokazati, ali na ovaj način je sigurno izveo više od 20 krađi.

Pored Tutlingena, on je bio aktivan i u drugim, okolnim mjestima. O tome koliko je domišljat svjedoči i to da, kada bi ga neko i prepoznao, tvrdio bi da u Tutlingenu ima dvojnika, čovjeka koji nevjerovatno liči na njega te da su ga, vjerovatno, zamijenili sa njim.

 

Tokom suđenja rekao da je 1993. godine iz ratne BiH došao u Njemačku, sa braćom i sestrama, njih šestoro, te da se sam morao brinuti o njima, jer su roditelji ostali u BiH.

Kako je i sam rekao, to je bilo previše za njega, pa se okrenuo drogi i alkoholu. Ubrzo nakon toga krenuo je u kriminalne vode.

Zanimljivo je da, recimo, januara, 2022. godine izašao iz zatvora, a već u feburaru je uhvaćen u novoj pljački.

Službenik koji je bio zadužen da ga prati na uslovnoj slobodi kaže da je znao otputovati i u inostranstvo da se nikome ne javi, pišu Nezavisne novine.

Ipak, sutkinja nije imala milosti prema njemu niti njegovim opravdanjima i osudila ga je na novu zatvorsku kaznu.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

U Parlament Katalonije ušla i nova radikalna desnica: “Gdje vladaju muslimani, počinje barbarstvo”

Published

on

By

Katalonski regionalni izbori osim što su donijeli sa sobom pobjedu Socijalista te povratak Carlesa Puigdemonta na političku scenu Španije, doveli su i pojave nove stranke u parlamentu koja bi mogla u budućnosti izazvati veliku glavobolju.
Prema rezultatima izbora, dva mjesta u parlamentu Katalonije imat će i novoformirana Alianca Catalana koju predvodi gradonačelnica općine Ripoll Silvia Orriols.Stranka koja je nastala 2020. godine kao rezultat nezadovoljstva aktuelnom katalonskom političkom scenom, polako se pretvara u ozbiljnu političku opciju, a ono što sve zabrinjava jeste sama ideologija njene predsjednice i ostalih članova koja se može opisati krajnje desničarskom.

“Orriols je dio ksenofobične političke struje, posebno prema migrantima iz Magreba. Ona je ranije upozorila na opasnosti od ‘političko-religijske ideologije islama’ te je govorila o tome da ‘gdje su muslimani većina, prestaje civilizacija i počinje barbarstvo'”, navode španski AS.

Također, Orriols je povezivala rast kriminala u Kataloniji s imigracijom te je naglasila kako smatra da Katalonija može savladati ovdašnje kriminalce, ali da to ne mora raditi u saradnji sa strancima.

Nekoliko političkih eksperata ovu političku opciju u Kataloniji okarakterisalo je kao regionalni Vox, tj. desničarsku partiju na političkoj sceni Španije.

“To je katalonski Vox jer s njima dijeli konzervativnu viziju po pitanju imigracije. Ipak, razlikuje se po razmišljanima o teritorijalnoj usklađenosti Katalonije unutar Španije budući da je Orriols čvrsti branilac pokreta za nezavisnost i jednostranog proglašenja nezavisnosti”, objašnjava se u tekstu.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Veljko Ražnatović: Bošnjaci, Srbi, Crnogorci… Svi smo djeca jedne iste majke

Published

on

By

Veljko Ražnatović, sin ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i “pevaljke” Svetlane Ražnatović, podijelio je na društvenim mrežama objavu koja je odjeknula u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ražnatović junior, koji se u slobodno vrijeme bavi lažnim boksom, napisao je na Instagramu:

“Dijele se Srbi na komade. Jedan kaže: Ja sam Crnogorac! Drugi Bokelj ili Ercegovac. Treći opet da je Bošnjak kaže, Dalmatinac ili Vojvođanin, Srbijanac ili Staro-Srbin. Svi smo djeca jedne iste majke!”.

Raport

Nastavi čitati

Najčitanije