Connect with us

USK

Gotovo dvije godine nakon mafijaške likvidacije u Velikoj Kladuši: Ubice Eldina Ćerimovića i dalje nedostupne

Published

on

Mafijaška likvidacija Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši se nakon gotovo dvije godine i dalje vodi kao nerasvijetljen slučaj.

Iako sve upućuje na Dinu Muzaferovića zvanog Cezar, iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) navode da još nema osumnjičenih za ubistvo bivšeg člana Cezarove narkobande.

Ćerimović: Upucan s dva hica. Facebook

Dva hica

– Provjerom kroz službene evidencije Tužilaštva Unsko-sanskog kantona odnosno kroz TCMS sistem te kod postupajućeg tužioca u ovom predmetu, utvrđeno je da još niko nije osumnjičen za ubistvo Eldina Ćerimovića iz Velike Kladuše – odgovorili su za „Avaz“ iz Tužilaštva USK.

Eldin Ćerimović je ubijen početkom maja 2022. godine. Njegovo tijelo je pronašao prolaznik na cesti u naselju Gradina, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

– Pripadnici policijske patrole pronašli su tijelo muškarca s dvije prostrelne rane na grudima i povredama u predjelu glave. Također, pronađene su i dvije čahure, a pretpostavlja se da potječu iz pištolja iz kojeg je pucano – navedeno je tada iz MUP-a USK.

f Muzaferović: Izdržava kaznu u Italiji. Facebook

Kamp droge

Poznato je da je Eldin Ćerimović bio ključni svjedok u predmetu “Eskobar”.

– U julu 2021. godine u akciji “Eskobar” Granična policija BiH na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronašla je oko 6.000 sadnica ove droge. Tada su uhapšeni članovi grupe Dine Muzaferovića, među kojima je bio i Ćerimović.

Likvidacija Ćerimovića uslijedila je nakon što je, kao svjedok saradnik, istražiteljima do u detalje ispričao o djelovanju Muzaferovićeve grupe.

Vodi poslove iz zatvora

Dinu Muzaferovića je Europol targetirao kao “visokovrijednu metu”, nakon što je u avgustu 2023. godine razbijena kriminalna grupa čiji je on bio vođa. Muzaferović je krajem 2022. godine izručen iz Njemačke u Italiju, a policija vjeruje da je iz zatvora u Rimu vodio sve poslove.

Cezar u Italiji izdržava četverogodišnju kaznu zatvora, a BiH je zatražila njegovo izručenje.

avaz

USK

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio optužnicu protiv Drage Tendžerića koji je pored obilježja za grobnicu pozirao sa tri prsta

Published

on

By

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. On se fotografisao pored table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa podižući tri prsta.

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”” iz koje je ekshumirano 188 tijela civila te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom.

On je podigao majicu kako bi pokazao na leđima istetovirane četničke zločince Dražu Mihailovića i Momčila Đujića.

“Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području USK i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani”, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a koja je potvrđena 29. marta.

Tendžerić je nakon reakcija koje je izazvao obrisao spornu fotografiju sa profila na društvenim mrežama.

U Biljanima kod Kluča je, prema presudama Haškog tribunal, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 osoba.

Njih su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.
Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

Nastavi čitati

USK

Nevjerovatan slučaj u Krajini: Napio se pa ušao u banku i izvršio veliku nuždu

Published

on

By

Nesvakidašnje narušavanje javnog reda i mira zabilježeno je u gradu na Uni.

Naime, mladić D.A. u alkoholisanom stanju ušao je u BBI banku i na mjestu blizu bankomata, izvršio je čin koji je izazvao zgražanje prisutnih – izvršio je veliku nuždu.

Ovaj nevjerovatan prekršaj javnog reda i mira odmah je prijavljen policiji od strane osoblja banke, nakon čega je policijska patrola brzo reagovala i uhapsila mladića.

Prema nezvaničnim informacijama, mladić je bio pod uticajem alkohola u trenutku incidenta, što je vjerovatno doprinijelo ovom skandaloznom ponašanju. Prilikom hapšenja, nije pružao otpor policiji.

IZVOR

Nastavi čitati

USK

Gordijev čvor u Agenciji za privatizaciju USK (ne)će biti riješen – “Ne znamo ni ko ima tamo”

Published

on

By

Ništa unosno u USK-u ne postoji da bi se privatiziralo, ali se Agencija spašava budžetom

Agencija za privatizaciju USK-a, koja je izvršila pretvorbu 81 preduzeća u državnom vlasništvu, u ukupnoj vrijednosti od 523 miliona maraka, danas se ne može ukinuti, ali ni nastaviti s radom.

Direktorica Fikreta Pehlivanović ostala je jedina uposlenica Agencije, te se u više navrata obraćala Vladi i Skupštini USK-a, jer, niti prima plaću niti se može penzionisati iako je prije šest godina za to stekla uslove. Skupština Kantona je konačno reagovala imenujući privremeni nadzorni odbor u kojem su Senad Tutić kao predsjednik, te Alen Mešić i Belmin Fajić kao članovi.

– Još nismo službeno dobili potvrdu o imenovanju. Prvo nas mora kontaktirati ta direktorica, moramo da vidimo kakvo je stanje generalno, u kojem pravcu ide Agencija, kakvi su njeni prijedlozi, govori Tutić.

Direktorica je na sjednici Skupštine USK-a jasno stavila do znanja da joj je najviše stalo do penzionisanja.

– Mi ne znamo ni ko ima tamo, tu je složena situacija. Sigurno je samo to da moramo biti krajnje oprezni i dobro proučiti to stanje, dodaje Tutić.

Federalna agencija za privatizaciju nema nikakvih ingerencija spram kantonalnih agencija, te su nam kazali da su nadležne vlade i skupštine kantona koje su donosile zakon o svojim agencijama. Nijedna agencija za privatizaciju nije u dobrom stanju, pa ni federalna, a kako su nam u neformalnom telefonskom razgovoru kazali, sarajevska i tuzlanska su u nešto boljoj poziciji, jer su ih njihove vlade podržale u budžetima, pridodajući im i nadležnost agencije za privatno-javno partnerstvo.

 

Senad Tutić nije bio siguran kako će se to u USK-u uređivati, ali je siguran da se Agencija za privatizaciju ne može ugasiti. Osim što nije završen proces revizije privatizacije, ni sam proces privatizacije nije priveden kraju. Sve ijedna prethodna vlada u USK-u neuspješno se bavila ovim pitanjem, piše Oslobodjenje.

Bivši premijer USK-a Mustafa Ružnić, analizirajući stanje po kojem u Agenciji nisu isplaćene plaće duži period, gdje su i računi blokirani od advokata koji potražuju više od milion maraka, a gdje su radnici sve do jednog napustili radna mjesta, prije tri godine je predlagao imenovanje novih upravljačkih struktura i izmjenu Odluke o Agenciji za privatizaciju, kojoj bi se obezbijedila sredstva u kantonalnom budžetu. Taj posao čeka aktuelnu vlast.

A Agenciju za privatizaciju čekaju i neprivatizovana javna preduzeća u USK-u. Na toj listi su i ona iz komunalne, veterinarske i zdravstvene djelatnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije