Connect with us

BiH

Dodik na obilježavanju godišnjice NATO bombardovanja: Zapad bi možda i uspio da nema ujedinjenih Srba

Published

on

Cijeli politički vrh bh. entiteta Republika Srpska bio je sinoć na na obilježavanju 25. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koje je održano u Prokuplju.

Skupu se obratio i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS.

Istakao je kako bi “Zapad možda nešto i uspio da nema Srba”.

Ponosan sam što je Srbija uspjela, a s njom i Republika Srpska. Ostali smo slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg identiteta, naše vjere. Nikome ne želimo zlo, želimo da živimo u miru. Kada zapadni sateliti misle na Kosovo i Metohiju i kada misle na Republiku Srpsku, različito govore.

Nama kažu da ćutimo, da ništa ne govorimo. Možda bi taj Zapad nešto i uspio da nema Srba, naše Srbije i Republike Srpske da zajedno sve ovo prebrodimo. Srbija se mora okupiti oko ideje koju zastupa Aleksandar Vučić. Srbi su se okupili u Prokuplju da obilježe strašan dan u svojoj istoriji – kada je prije 25 godina pala prva bomba, koja je odjeknula u srcima Srba širom svijeta. Agresori su samo imali želju da malom srpskom narodu nanesu štetu, udarac od kojeg ne bi trebalo da se oporave i koji bi morali da nose kao pečat u svom životu kao narod, poručio je Dodik na društvenim mrežama.

BiH

Johann Sattler: Ugrožavanje države je crvena linija i zato je RS-u stopirano 1,2 milijarde KM, HDZ-ovi zahtjevi su nerealni

Published

on

By

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler gost je današnjeg izdanja Klix Studija. Govorio je o evropskom putu BiH, politici Milorada Dodika, trenutnoj političkoj krizi u BiH, Izbornom zakonu, ali i o pritiscima na medije.

Sattler je na početku gostovanja čestitao Dan Evrope koji se obilježava danas.

“Ovo je veliki dan, slavimo dvije stvari. Jedno je pobjeda fašizma, druga je Dan Evrope. To su dvije strane istog novčića. Dan Evrope predstavlja unifikaciju evropskog kontinenta, odbacivanje ekstremističkih ideologija, fašizma i možda najvažnije, ‘might makes right’ (jači su u pravu op. a.), što u suštini znači samo zato što je neko jači može raditi šta god želi. To je u suštini ljepota Dana Evrope”, rekao je Sattler i dodao:

“To se može vidjeti i u Sarajevu. Imate Evropsku kuću kao simbol Evrope, a nedaleko imate Vječnu vatru, kao simbol borbe i pobjede nad fašizmom”.

Upitan da li Evropa danas uistinu može slaviti dan pobjede nad fašizmom i da li je fašizam stvarno pobijeđen u Evropi, Sattler je rekao da je to proces koji je stalno u toku.

“Mislim da ono čega trebamo biti svjesni jeste da je borba protiv ekstremističkih ideologija proces koji je u toku. Nije to ‘postigli smo demokratiju, sve je u redu’. Nije to tako jednostavno. Kao što je Macron nedavno rekao: ideja Evrope i ideja Evropske unije nisu besmrtne, moramo se za njih boriti”, dodao je on.

Potom se osvrnuo na problem ekstremističkih ideologija u BiH koje se ogledaju u konstantnom negiranju ratnih zločina i genocida, kao i veličanju ratnih zločinaca.

“Ovo je prst u ranu žrtvama. Tome nema mjesta u Evropskoj uniji. Ponavljam to je baš problematično. Moramo se protiv toga boriti. Glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u EU. Kao što je rekao moj šef Jossep Borrell – ono što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine je činjenica. Nema tu prostora za interpretaciju. To je bio genocid i to je tako. Negiranje genocida je zapravo zadnji stadij genocida”, naglasio je Sattler.

Neizostavna tema bili su i posljednji postupci predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

“Postupci Dodika nisu put dalje. Dovođenje u pitanje ustavnopravnog poretka BiH je crvena linija i naravno da uvijek uslijede reakcije, tako da dva važna projekta u RS-u su stopirana da pokažemo da to ne može tako. Dakle, jasno je da su rukovodstvo entiteta RS i predsjednik Dodik odgovorni za aktuelnu eskalaciju krize u Bosni i Hercegovini”, ustvrdio je Sattler.

Što se odnosa prema Dodiku tiče, Sattler tvrdi da EU ima usaglašene stavove sa SAD-om.

“Mislim da smo jedinstveni u stavovima sa SAD-om. Govore da smo mi preblagi i prečesto se govori da moramo biti malo oštriji. Evo ova dva stopirana projekta u RS-u su 1,2 milijarde KM u vrijednosti i to nije zanemarivo. Što se tiče ostalih stvari nama treba saglasnost svih 27 članica. Saglasni smo sa SAD-om o svim strateškim pitanjima. Evropska unija kontinuirano pruža podršku uredu visokog predstavnika i visokom predstavniku Christianu Schmidtu u njegovom mandatu. Nemojte zaboraviti da polovina budžeta OHR-a dolaze iz EU”, podcrtao je Sattler.

Dotakao se i izmjena Izbornog zakona BiH i nametanja tehničkih izmjena koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Rekao bih da je cijelo pitanje izbora člana Predsjedništva nešto što se neće dogovoriti. Jasno smo sugerisali Čoviću da odustane od toga. Ako govorimo o Izbornom zakonu naše mišljenje je da je prioritet implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Sugerisali smo im da je nerealno to što traže u vezi Predsjedništva. Ne izgleda mi uvjerljivo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predstavio HDZ. Čak nisu tražili od nas da se zakon uputi Venecijanskoj komisiji. Treba to još promišljati, ne vidim šansu da se to riješi prije oktobarskih izbora”, naglasio je Sattler.

Na kraju se dotakao i pritisaka koje na medije vrši ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, konkretno u slučaju posljednjeg videa kojim je targetirao urednika portala Istraga.ba Avdu Avdića.

“Navodi koji su prisutni u javnosti su itekako ozbiljni. S druge strane ministar vanjskih poslova naglašava da je to daleko od istine i ja razumijem da on želi zaštititi svoju poziciju. Oni koji su na najvišim pozicijama moraju biti primjer svim ostalima. Očekujem da ministar vanjskih poslova u odnosima s medijima predstavnike medija tretira načinom koji je korektan i pravičan i to smo i komunicirali. Naglašavali smo mu to”, rekao je Sattler.

Na upit voditeljice da li osuđuje konkretno njegove postupke Sattler je rekao: “Da, i nastavit ćemo to da radimo”.

Gostovanje Johanna Sattlera u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem Youtube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na SpotifyApple PodcastuAmazon Music i drugim platformama.

Nastavi čitati

BiH

Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom: Ostala nam je još jedna borba – da se oslobodimo od BiH

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je u današnjem svom govoru tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci rekao da je vrijeme za borbu za “oslobađanje” od Bosne i Hercegovine.

“Danas se prisjećamo Dana pobjede nad fašizmom – dana kada je najmračnija sila svijeta tog vremena – Njemačka, položila oružje. Njemačka, čiji je režim odgovoran za smrt više od 30 miliona ljudi. Srbi su podnijeli teške gubitke, zajedno s Rusima, Jevrejima i svima koji su se suprotstavljali toj ideologiji, vjerujući u slobodu i jednakost svih ljudi bez obzira na nacionalnost ili vjeru.

“Njemačka tog vremena nije priznavala takve ideje, težila je za podčinjavanjem, za širenjem svog uticaja kao zakašnjela kolonijalna sila. Imala je priliku proširiti se prema Balkanu i Rusiji, što je i učinila”, naglasio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da je “činjenica da su najveće žrtve bile među srpskim i ruskim narodom” i da to otkriva pravu namjeru fašizma.

“Holokaust nad Jevrejima bio je zločin bez presedana u historiji, trajao je gotovo četiri godine, obilježen masovnim ubistvima i stravičnim patnjama. Nažalost, među žrtvama su bili i pripadnici našeg naroda. Zato je pobjeda nad fašizmom trajna i ne može biti zaboravljena ili zamijenjena nekim drugim terminima, kao što to pokušavaju u Evropskoj uniji predstavljajući taj dan kao Dan Evrope, kako ne bi istakli pobjedu nad fašizmom nad Njemačkom tog vremena. To je rezultat njihovog utjecaja i zato danas obilježavaju Dan Evrope, a ne pominju pobjedu nad fašizmom”, istakao je Dodik.

Potom je ponovo, po ko zna koji put, insinuirao da će se RS otcijepiti od BiH riječima “da srpskom narodu predstoji nova borba – borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine”.

“Čeka nas još jedna borba, a to je borba za oslobađanje od Bosne i Hercegovine”, poručio je Dodik.

Poručio je da je sloboda ono što ujedinjuje srpski narod u cjelini.

“Pobjeda nad fašizmom je trajna i ne može biti zamijenjena ničim drugim. Iznimno snažan je naš otpor svakom obliku pritiska koji se ovdje vrši”, zaključio je Dodik.

Nastavi čitati

BiH

Komšić i Bećirović čestitali Dan zlatnih ljiljana: “Podsjetnik da nismo ustuknuli pred neprijateljem”

Published

on

By

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić uputili su čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana

Komšić je, uz podsjećanje da ljiljani ni u najtežim danima za ovu državu nisu ustuknuli, kaže da su oni ujedno pokazatelj i podstrek svim budućim generacijama.

“Naša borba i spremnost na žrtvu podsjećaјu na časnu borbu za slobodu i mir u Bosni i Hercegovini, a ljiljani podsjećaju na to da nismo ustuknuli pred neprijateljem. Naša hrabrost je inspiracija svim generacijama, a sjaj ljiljana na našim prsima osvjetljuje našoj djeci put u nova vremena”, kaže Komšić te dodaje:

“Svjesni smo da nismo našli zadovoljštinu u ovakvom, no ipak dragocjenom miru, ali smo naučili da se borba za Bosnu i Hercegovinu, kao i ona protiv nje, vodi na različite načine i nikada ne prestaje. Neka zlatni ljiljani budu podstrek budućim generacijama, za izgradnju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je, također, čestitku građankama i građanima Bosne i Hercegovine u povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana:

“Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je jedina legalna međunarodno priznata vojna sila tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Čuvala je državu Bosnu i Hercegovinu i slobodarske tekovine oslobodilačkih pokreta, suprotstavljajući se agresiji na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Rame uz rame sa najboljim sinovima i kćerima Armije Republike BiH, zlatni ljiljani su vodili brojne odsudne bitke širom naše domovine. Izvojevali su velike pobjede, kako bismo danas živjeli u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam svim pripadnicama i pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i s ponosom im čestitam Dan zlatnih ljiljana”, poručio je Bećirović.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije