Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vulin prijeti: „Srpski svet mora biti naš odgovor, mi Srbi dajemo sve od sebe da sačuvamo mir”

Published

on

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska podnijeti formalni prijedlog za razdruživanje sa Federacijom BiH rezultat usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN.

– BiH može da postoji samo ako postoji Republika Srpska, to je Dejtonski sporazum, ne može drugačije. Mi Srbi dajemo sve od sebe da sačuvamo mir, poručio je Vulin.

Komentarišući saopštenje američke Ambasade u BiH koja najavu o razdruživanju tumači kao kraj Republike Srpske, Vulin je rekao da to upozorenje treba posmatrati s pažnjom, ali i da je teško objasniti da je Slovenija pokrenula proces mirnog razdruživanja u SFR Јugoslaviji, a da drugi konstitutivni narod te iste države zvani Srbi to ne mogu da urade.

On je naveo da je teško objasniti da je sve drugo svetinja osim srpske granice.

– Srpski svet mora da bude naš odgovor, mora da bude celina. Poštujem to što je Dodik rekao mirno razdruživanje – nije ni oročeno, ni ograničeno. To doživljavam kao pokušaj formulisanja stava, osećaja srpskog naroda u političku platformu, rekao je Vulin za ruski Sputnjik.

Vulin je kazao da je rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u Generalnoj skupštini UN, već otvorena Pandorina kutija, navodeći da ne vjeruje da je to bilo slučajno, te da je „Njemačka, čije je srednje ime genocid, odlučila da pere sopstvenu biografiju na teret Srba“.

Kazao je da je ovo bio način da Njemačka istakne svoju dominaciju u Evropi, ali da je unipolarni svijet mrtav i da, kako god se završi sukob u Ukrajini, mora doći do nove podjele svijeta u kojoj će se o sudbini svijeta pitati SAD, Rusija, Kina i neke zemlje BRIKS-a.

Vulin je naveo da poslije ove rezolucije Srbija treba redefinisati svoju spoljnu politiku.

On je rekao da je motiv predlagača rezolucije da izazovu nestabilnost na Balkanu, te kazao da svi planovi Zapada za region Balkana podrazumijevaju eliminisanje srpskog faktora, te da on govori o “srpskom svijetu” kao odgovoru na pritisak na Srbe gdje god da žive i zato što pokazuje da su jedinstven narod.

On je kazao da je trenutak da Srbija preispita spoljnu politiku i put ka EU, te da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da će braniti Republiku Srpsku, kao i da voli Rusiju, dok Zapad od nje traži sve suprotno tome.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Vulin je rekao da je beskrajno ponosan što Srbija nije postala dio anturuske histerije u Evropi.

Svijet / Zanimljivosti

Afganistanac na suđenju u Njemačkoj: U Bosni i Hercegovini sam ubijao za novac

Published

on

By

Suđenje 28-godišnjem državljaninu Afganistana danas je dobilo neočekivani obrt kada je, govoreći o svom životu, pred sudijom priznao da je prelazeći Balkansku rutu u Bosni i Hercegovini ubio čovjeka i to za novac.

Jučer je održano ročište Afganistancu kojem trenutno sude zbog napada na svog cimera u stanu u njemačkom Ernstvejleru, kada je on, slučajno ili ne, priznao daleko teže krivično djelo – ubistvo u BiH.

“Nikada nisam išao u školu, niti sam pohađao bilo šta. Afganistan sam napustio prije šest godina i toliko traje moje putovanje do Njemačke. Svih ovih godina sam išao Balkanskom rutom preko Irana, Turske, Grčke, BiH, Italije, Švicarske i Francuske. Tokom svih ovih godina bavio sam se raznim poslovima, čak sam radio i za ljude sa “one strane zakona”. U Bosni i Hercegovini sam ubio čovjeka zbog novca, jer mi je trebao novac da nastavim dalje”, rekao je on pred sudijom.

Govoreći o svom životu u Njemačkoj, kaže da je tu tek nekoliko mjeseci, a vrijeme je uglavnom provodio “pušeći hašiš i hodajući po gradu”.

Inače, njemu se trenutno sudi zbog pokušaja ubistva cimera, sunarodnika iz Afganistana, kojeg je izbo nožem četiri puta. Do sukoba je najvjerovatnije došlo zbog pušenja u stanu. Žrtva napada se, u međuvremenu, oporavila.

O sudbini 28-godišnjeg Afganistanc odlučiće Regionalni sud u Cvajbrikenu, a do presude, on ostaje u pritvoru prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Svi stradali iz BiH: Teška nesreća kod Tušilovića, jedna osoba poginula, dvije ozlijeđene

Published

on

By

Smrtno je stradala 58-godišnja državljanka naše zemlje, a teže su povrijeđeni 48-godišnjak i 36-godišnjak, također državljani BiH

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u noći sa petka na subotu kod naselja Tušilović na D1, nedaleko Karlovca poginula je 58-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine.

Do nesreće je došlo kada je automobil sletio sa ceste, prenijeli su hrvatski mediji.

Putnici iz vozila, 48-godišnjak i 36-godišnjak, također državljani BiH, teže su povrijeđeni. Oni su prevezeni u bolnicu, gdje su zbrinuti. Kako javlja karlovačka policija, slijedi daljnje kriminalističko istraživanje ovog događaja.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Biden naredio Pentagonu: Prilagodite položaje američke vojske na Bliskom istoku

Published

on

By

Američki predsjednik Joe Biden naredio je Pentagonu da “procijeni i prilagodi položaj američkih snaga” na Bliskom istoku, navodi Bijela kuća nakon izraelskih napada na Bejrut za koje je Izrael rekao da su ciljali pripadnike Hezbolaha.

U saopćenju piše i kako je Bidena njegov tim za nacionalnu sigurnost obavijestio o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

“Biden je Pentagonu naredio da procijeni i prilagodi položaj američkih snaga u regiji kako bi se poboljšalo odvraćanje, osigurala zaštita snaga i podržao niz američkih ciljeva”, glasi saopćenje iz Bijele kuće.

Američki predsjednik je također naložio svom timu da osigura da američke ambasade u regionu poduzmu sve odgovarajuće mjere zaštite.

U petak uveče, izraelski avioni izveli su nekoliko teških zračnih napada na južna predgrađa Bejruta, tvrdeći da su pogodili glavni štab libanske grupe Hezbolah.

Nakon zračnog napada, izraelski mediji navode da vojska provjerava da li se šef Hezbolaha Hasan Nasralah nalazi unutar ciljanog područja.

Ministarstvo zdravlja Libana izvijestilo je da je šest osoba poginulo, a 91 je povrijeđena u napadima.

Hezbolah još nije komentirao napad.

Klix

Nastavi čitati

Najčitanije