Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Biden se “izgubio” na pozornici: Nedavno objavljene snimke zabrinjavaju njegove glasače

Published

on

Joe Biden djelovao je izgubljeno i zbunjeno nakon što je završio govor na Sedmoj konferenciji o sakupljanju sredstava Globalnog fonda, pokazuju nedavno objavljene snimke.

Nakon svog govora na prošlogodišnjem događaju međunarodne organizacije za financiranje i partnerstvo, 81-godišnjak je otišao s podija prije nego što se osvrnuo oko sebe, naizgled nesiguran kamo da ide.

Činilo se da pita nekoga u publici što bi trebao učiniti sljedeće, prije nego što se nespretno motao po pozornici.

Izvršni direktor Globalnog fonda Peter Sands rekao je “Hvala, gospodine predsjedniče” s drugog podija, što je natjeralo Bidena da se naglo okrene prema njemu u očitom iznenađenju.

Kritičar Bidena i republikanski kongresnik Matt Gaetz podijelio je isječak na X-u, nekadašnjem Twitteru , u ponedjeljak, napisavši: “On to opet radi…”

I dalje se postavljaju pitanja o tome hoće li Biden moći izdržati još četiri godine u Ovalnom uredu, usred predsjedničke kampanje pune gafova.

Snimke koje su se naširoko dijelile na društvenim mrežama pokazuju kako Biden traži svoje mjesto kako bi sjeo dok su drugi dostojanstvenici ostali uspravni tokom ceremonije obilježavanja Dana D u Francuskoj u četvrtak.

U intervjuu za časopis TIME objavljenom ranije ovog mjeseca, predsjednik je pobrkao kineskog čelnika Xi Jinpinga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dok je razgovarao o carinama koje je nametnuo Pekingu.Na pitanje hoće li carine povećati inflaciju, rekao je: “Ne, jer ovdje je dogovor. Postoji razlika. Putinu sam od samog početka jasno dao do znanja da – nisam, mi se ne bavimo… “.

Na trenutak je zašutio prije nego što je dodao: “Na primjer, Trump želi carinu od 10 posto na sve. To će podići cijenu svega u Americi”.

Časopis TIME bio je prisiljen transkriptu intervjua dodati napomenu urednika, koja glasi: “Napomena urednika: Čini se da Biden ovdje misli na Xija, a ne na Putina”.

Prošle sedmice u članku Wall Street Journala koji je citirao više od 45 republikanskih i demokratskih zastupnika i osoblja koji su podijelili svoja razmišljanja o Bidenovoj mentalnoj sposobnosti.

Članak je otkrio da postoji sve veća zabrinutost zbog Bidenove nemogućnosti učešća u privatnim sastancima.

Jedan je izvor o sastanku s predsjednikom rekao: “Niste mogli biti tamo i ne osjećati se neugodno.

“Bivši predsjednik Zastupničkog doma republikanaca Kevin McCarthy dodao je: “Sastajao sam se s njim dok je bio potpredsjednik. Otišao bih kod njega kući. On nije ista osoba”.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates odbacio je tvrdnje kao “političku taktiku” intervjuiranih republikanaca. Dodao je kako je jasno da je predsjednica još uvijek “pametan i učinkovit vođa”.

Ipak, mnogi simpatizeri demokratske stranke i samog Bidena su zabrinuti da bi upravo ovakvi gafovi mogli odnijeti prevagu na predstojećim izborima u novembru ove godine.

klix

Sukob u Ukrajini

Sulud prijedlog Kadirova: Ako je napadač iz Dagestana povezan s šejtanima treba mu pobiti porodicu

Published

on

By

Čečenski lider Ramzan Kadriov pozvao je službenike za provođenje zakona i sigurnost da ubiju članove porodice osumnjičenih militanata nakon smrtonosnih napada na vjerske objekte u republici Dagestanu tokom vikenda.

“Ako je osumnjičeni povezan sa šejtanima, onda bi cijela njihova porodica trebala biti kažnjena. Ova bi porodica trebala znati da je u potpunosti odgovorna”, rekao je Kadirov.

Ovo je saopćio na svom rodnom čečenskom, tokom sastanka s regionalnim sigurnosnim dužnosnicima u utorak.

“Ko god posegne za (policajcima) mora shvatiti da ćemo u krvnoj osveti pobiti sve – njihovog oca, brata, strica”, dodao je Kadirov

Izjave čečenskog čelnika dolaze nakon što su naoružani napadači ubili gotovo dvadesetak ljudi u koordiniranim napadima na pravoslavne crkve i sinagoge u sjevernokavkaskoj republici Dagestanu u nedjelju navečer. Regionalne vlasti saopćile su da je u tim napadima ubijeno pet napadača.

U objavi na društvenim mrežama objavljenoj istog dana kada je održan sastanak sa sigurnosnim dužnosnicima, Kadirov nije ponovio prijetnje rođacima napadača. Ali je upozorio da će napadači i njihovi pomagači biti “kažnjeni po najvećoj mjeri zakona”, piše Klix.

Kadirov je također pozvao stanovnike Čečenije da budu “budni prema svojim najbližim rođacima kako bi ih zaštitili od štetnog utjecaja terorističke ideologije”.

Čečenski lider je ranije pozivao na nasilje protiv kritičara vlade, uključujući “pucanje” demonstrantima “u glavu”, kao i “lomljenje prstiju i kidanje jezika” onima koji ga vrijeđaju.

U novogodišnjoj noći, Kadirov je pozvao na “krvnu osvetu” protiv rođaka onih koji su počinili nasilje nad čečenskim službenicima za provođenje zakona.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Tragedija kod Petrovca: Belgijanac se htio fotografisati, pao u provaliju i poginuo

Published

on

By

Belgijski državljanin poginuo je nakon pada u provaliju u mjestu Novoselje iznad Petrovca, potvrđeno je “Vijestima”.

On je kako je rečeno “Vijestima, izašao iz automobila i na vidikovcu pokušao da se slika, okliznuo se i pao u provaliju.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Dragan Božović kazao je “Vijestima” da su vatrogasci odmah bili na licu mjesta i izvukli teško povrijeđenog čovjeka.

Kako je kazao muškarac je davao znake života, ali je ubrzo podlegao povredama.

Budvanska policija je izvršila uviđaj.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Zakon u Njemačkoj: Novi državljani morat će izjaviti da podržavaju pravo Izraela na postojanje

Published

on

By

U četvrtak, 27. juna 2024. godine, stupa na snagu zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu.

Ovo u praksi znači da će građani koji žele da steknu pravo na državljanstvo morati izjaviti pravo Izraela na postojanje.

 

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je tako provelo centralnu reformu sadašnje savezne vlade, javlja TRT.

 

Ovaj zakon nudi olakšice koje su uvedene za ljude koje rade u Njemačkoj, poput dvojnog državljanstva i skraćenog boravka potrebnog za dobijanje državljanstva.

Između ostalog, zahtijeva se i stavka koja je izazvala negodovanje javnosti.

“Kao odgovor na sve veći antisemitizam u Njemačkoj, lista pitanja u testu je također proširena. Dodata su nova ispitna pitanja koja se tiču antisemitizmaprava na postojanje Države Izrael i jevrejskog života u Njemačkoj”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Njemačke, Nancy Faeser u utorak.

Nastavi čitati

Najčitanije