Connect with us

USK

Šta se dešava: Bihać jutros osvanuo s nekoliko zapaljenih automobila (FOTO)

Published

on

Za sada još uvijek nema zvaničnih informacija iz policije o tome kako je došlo do požara.

 

 

Bihać je jutros osvanuo s nekoliko zapaljenih automobila.

Za sada još uvijek nema zvaničnih informacija iz policije o tome kako je došlo do požara i da li je bilo ozlijeđenih i stradalih u požaru, piše Fokus.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da su izgorjela najmanje dva automobila, Volkswagen Golf i Dacia Logan.

FOTO: Facebook / E. H.

Vatrogasci su stigli na lice mjesta i spriječili da se požar proširi na druga vozila koja su prakirana u nizu.

Više informacija uskoro…

USK

Došao je kraj još jedne školske godine u USK, za novu upisano oko 1500 prvačića

Published

on

By

Završila je još jedna školska godina. S početkom ove sedmice učenici su na ljetnom raspustu, nastavno osoblje od 1. jula odlazi na godišnji odmor. Učenici su dobili svoje svjedodžbe, uglavnom većina je uspješno okončala godinu. Prvačići su upisani u novu školsku godinu, njih oko 1500. Brojka je zadovoljavajuća ako se uzme u obzir trend smanjenja učenika. U septembru nastavno osoblje radit će prema novim pedagoškim standardima, čije su usvajanje pozdravili i u Sindikatu osnovnog obrazovanja…

BIHAĆ, 27. juna – Posljednje provjere školskih dnevnika i ostalih dokumenata pred odlazak na godišnji odmor. Prošli petak bio je posljednji nastavni dan za učenike, od prvog jula na zasluženi godišnji odmor odlaze i njihovi nastavnici. Redovna nastava završila je i u bihaćkoj Osnovnoj školi „Prekounje“. Hamza Čarkadžić, direktor spomenute obrazovne ustanove kaže kako su završili sve poslove i obaveze te da predstoji još samo da se privede kraju školska administracija.

Nastavničko vijeće ove škole zadovoljno je uspjehom i vladanjem učenika. Školsku godinu okončalo je oko 540 školaraca sa prosjekom ocjena 4,3. Uz centralnu tu su još dvije područne škole u Pokoju i Bakšaišu. U sastavu Prekounja donedavno bila je i ona u naselju Čavkići. Zatvorena je jer nije imala više učenika. Trend smanjenja u ovoj ali i svim drugim osnovnim školama u USK prisutan je godinama. U „Prekounje“ će na jesen krenuti 50 prvačića što je za 10 mališana više u odnosu na prošlu godinu. Za njih je organiziran prostor za produženi boravak. Za sada se prijavio manji broj roditelja.

U USK do sada je upisano 1448 prvačića, saznajemo od ministra obrazovanja Denisa Osmankića. Konačan broj biti će poznat do početka nove školske godine iako se ne očekuju značajnija odstupanja. Mali je ovo broj prvačića u odnosu na situaciju poslije rata kada su škole bile pune đaka, što je i prema riječima ministra Osmankića činjenica koja upozorava na goruće društvene probleme među kojima je i sve izraženije smanjenje broja đaka u školskim klupama.

Zbog smanjenog broja učenika, nastavnici strahuju za radna mjesta. Liste tehnološkog viška zadnjih godina u školama uobičajena su pojava, a rješenje je dijelom nađeno kroz angažman nastavnika u radu sa djecom s poteškoćama. Sada se očekuje da bi nedavno usvojeni pedagoški standardi u osnovnom obrazovanju mogli ponuditi bolja rješenja i za nastavnike i učenike, smatra uz ostalo Zehra Hadžić predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ljetni raspust traje do kraja augusta, tačnije učenici se vraćaju u školske klupe prvog septembra, dok će nastavnici i ostalo školsko osoblje ranije početi sa pripremama za novu školsku godinu.

VIDEO OVDJE

rtvusk

Nastavi čitati

USK

Detalji stravične nesreće u Bihaću: Poginule dvije sestre

Published

on

By

U stravičnoj saobraćajnoj nesrećoj koja se desila u Bihaću smrtno su stradale dvije sestre.

Lakše povrede je zadobila još jedna osoba koja se nalazila u ovom vozilu, a kako nezvanično saznajemo riječ je o kćerki jedne od stradalih.

 

 

U njih se, prema nezvaničnim informacijama, automobilom Audi zabio Benjamin Žerić iz mjesta Sokolac kod Bihaća.

One su skretale prema lokaciji gdje će biti budući bihaćki aerodrom u mjestu Golubić kada se u njihovo vozilo zabio Žerić. On je, kako saznajemo alkotestiran kako bi se utvrdilo da li je bio pijan.

– Na putu Bihać-Golubić došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala tri putnička motorna vozila. Dva putnička motorna vozila su ostala na saobraćajnici, dok je treće sletjelo u kanal – kazao je ranije za portal “Avaza” Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

 

 

U vozilu koje se nalazi u kanalu se nalaze dvije osobe koje su smrtno stradale.

– Trenutno na licu mjesta osim policije i Hitne pomoći nalaze se i vatrogasci, koji pokušavaju izvući nastradale osobe, pa ćemo detalje znati nakon što oni odrade svoj dio posla – rekao je.

Nesreća se desila u 15 i 20 sati.

Nastavi čitati

USK

Dvije osobe poginule u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Bihaću

Published

on

By

Ne mogu potvrditi da li je riječ o ženama ili muškarcima dok vatrogasci ne urade svoj dio posla, odnosno ne izvuku poginule iz vozila, kazao je Adnan Beganović, portparol MUP-a USK
Dvije osobe poginule su u poslijepodnevnim satima u naselju Golubić u Bihaću, potvrdio je za Faktor Adnan Beganović, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK).
– Saobraćajna nesreća, u kojoj su učestvovala tri vozila, dogodila se u 15.20 sati. Za sada imam informaciju da su dvije osobe poginule.
Ne mogu potvrditi da li je riječ o ženama ili muškarcima dok vatrogasci ne urade svoj dio posla, odnosno ne izvuku poginule iz vozila – kazao je Beganović.
Nastavi čitati

Najčitanije