Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Izraelska vojska ranjenog Palestinca vezala za haubu terenca

Published

on

Izraelska vojska je saopćila da su njeni pripadnici prekršili pravila, vezavši ranjenog Palestinca na haubu svog terenca. To se dogodilo tokom racije u gradu Dženinu na Zapadnoj obali.

Zvanična potvrda da se ovo dogodilo uslijedila je nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi ranjeni Palestinac vezan za haubu terenca izraelske vojske.

Prema izraelskim navodima, osumnjičeni muškarac je ranjen tokom razmjene vatre u raciji.

Porodica ranjenog muškarca tvrdi da ga je vojska odvela nakon što su tražili hitnu pomoć. Nakon što je vezan za haubu, prevezen je u Crveni polumjesec na liječenje, a izraelska vojska je obećala da će ovaj slučaj biti istražen. Očevici su u izjavi za agenciju Reuters naveli da je muškarac, koji je bio vezan za haubu, Mujahed Azmi.

“Tokom antiterorističke operacije u jutro (22. juna) u potrazi za osumnjičenima na području Wadi Burqin, teroristi su zapucali na vojnike Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) zbog čega su morali reagirati. Jedan od osumnjičenih je ranjen tokom razmjene vatre te je priveden. Kršeći naređenja i standardne operativne procedure, osumnjičeni je odveden dok je bio vezan za haubu vozila. Ponašanje naših pripadnika na snimku nije u skladu s vrijednostima IDF-a. Incident će biti istražen i postupit će se u skladu s tim”, objavila je izraelska vojska.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali je ubijeno najmanje 480 Palestinaca. S druge strane, na Zapadnoj obali je ubijeno deset Izraelaca, među kojima je šest pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga, prenosi BBC. Videosnimak možete pogledati ovdje, ali upozoravamo da je uznemirujućeg sadržaja.

KLIX

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Broje se mrtvi: Jako nevrijeme u Evropi, klizišta zatrpala ljude, stablo ubilo troje

Published

on

By

U snažnom nevremenu, olujama i obilnim kišama koje su pogodile Švicarsku, Francusku, Njemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, govore prvi podaci koje su u nedjelju objavile lokalnih vlasti.

Tri osobe su izgubile život kad se na njihov automobil u departmanu Aub, na sjeveroistoku Francuske, u subotu navečer srušilo stablo.

Tri poginule osobe su stare između 70 i 80 godina, a četvrta starija osoba u automobilu je u kritičnom stanju, objavila je policija.

Klizište odnijelo dva života

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija.

Identifikacija tijela je u toku, a lokalni dnevni list La Regione piše da se radi o turistima iz njemačkog govornog dijela Švicarske. Tijela poginulih su pronašli spasioci.

Iz kampa u mjestu Mogno, poznatom po ultramodernoj crkvi švicaraskog arhitekta Maria Botte, evakuirano je oko 70 ljudi. Mogno se također nalazi u kantonu Ticino.

Dolina Maggia, poznata po svojim ljepotama, odsječena je i njoj nije moguće pristupiti, a stanovnici su ostali bez struje.

Veći dio Švicarske je od subote popodne zahvaćen silovitim olujama i padacinama.

Iz doline Aosta, na sjeveru Italije, stižu dramatične slike izlivenih rijeka i pritoka.

Izlile se rijeke

Na zapadu Švicarske, uslijed obilnih kiša i topljenja snijega izlila se Rhona i njezini pritoci. Brojne ceste su zatvorene, više stotina ljudi je evakuirano, objavile su vlasti u Valaisu.

Pitoreskni grad Visp, nedaleko od Zermatta, teško je pogođen olujom i kišama. Ulice tog grada, podno slavnog planinskog vrha Matterhorna, poplavljene su i blatnjave po drugi put, nakon poplave 21. juna.

Vlasti su otkazale sve manifestacije na otvorenom te hiljade navijača nije sinoć moglo proslaviti pobjedu švicarske nogometne vrste protiv Italije na Evropskom prvenstvu.

U Njemačkoj je utakmica između Njemačke i Danske morala biti prekinuta zbog jake oluje, obilne kiše i tuče.

Prošli vikend je u olujama u Švicarskoj poginulo četvero ljudi.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Čistio je podrum i porezao se na madrac: Završio u komi, amputirali su mu ruke i noge. Za sve je kriv – miš

Published

on

By

Manja ozljeda dovela je do teške infekcije, zbog čega je Georg Winterling izgubio udove. Nakon 16 dana inducirane kome i osam operacija, prilagođava se izazovima svog novog života. O svemu je izvijesti njemački TV, radio i internetski servis Deutsche Welle.

“Porezao sam se na stari madrac koji je bio u podrumu. Bila je to jako mala porezotina na prstu lijeve ruke. Zatim se sve lagano inficiralo”, priča Georg, navodeći da su liječnici utvrdili da je za sve kriv – mišji izmet.

Tokom infekcije ruke i noge mu nisu dobivale dovoljno kisika, razvila se teška sepsa…, piše DW. 

View this post on Instagram

A post shared by DW Stories (@dw_stories)

 

“Zbog toga veliki dijelovi njegovih nogu i ruku nisu dobivali dovoljno krvi. To je kasnije dovelo do odumiranja tkiva i do amputacija”, naveo je liječnik.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Donošenje Rezolucije o genocidu o Srebrenici će biti ispitano kao motiv za napad

Published

on

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva kazao je da će “donošenje Rezolucije o genocidu o Srebrenici također biti ispitano kao motiv” za napad Miloša Žujovića ispred izraelske ambasade.

Vučić je rekao da se država bori protiv “islamskog” terorizma, kao što se navodno bori i protiv “pravoslavnog”, prenosi Danas.

“Ovo je sve smišljeno, nije se slučajno dogodilo”, rekao je Vučić, precizirajući da je riječ o planiranom terorističkom napadu.

On je naveo da je napadač Miloš Žujović bio izuzetno dobro obučen i da je strijelu ispalio držeći samostrel u kesi, kako bi napad bio potpuno neočekivan.

Izvinjenje Crnoj Gori

Predsjednik Srbije izvinio se zbog svoje pogrešne procjene da crnogorski parlament neće usvojiti rezoluciju o Jasenovcu.

“Evo da kažem, pogrešio sam u procjeni oko parlamenta Crne Gore, jesu oni to zakukuljili sa Dahauom i Mathauzenom, ali da ne bi izgledalo da se vadim, izvinjavam se i čestitam”, rekao je Vučić.

Nećemo prihvatiti oktroisanog lidera Republike Srpske

“Nećemo prihvatiti oktroisanog lidera Republike Srpske, već samo onog koga izabere srpski narod”, poručio je dalje Vučić, koji tvrdi da se duboko ušlo u fazu “nagovaranja” onih koji treba da donesu osuđujuću presudu protiv entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

„Radi se o poštenju i poštovanju volje srpskog naroda“, rekao je Vučić.

“Određene pripreme za reakciju, koja nije samo politička su u toku, tako da, komplikuje se na sve strane. Za nas je važno da sačuvamo mir, sačuvamo, naš narod i vjerujem da ćemo uspjeti“, rekao je srbijanski predsjednik.

Nastavi čitati

Najčitanije