Connect with us

Magazin

Cazinjanka Raza: “Sramota je danas ne znati da treba razgovarati o seksu i takvim stvarima”

Published

on

Ovog jutra smo sa Razijom Čolaković govorili o muško-ženskim odnosima, pitanjima i komentarima koje joj pratitelji najčešće upućuju na socijalnim mrežama gdje objavljuje svoja promišljanja o životu.

Istakla je važnost komunikacije, te analizirala muškarce i žene, te kako pomiriti njihove razlike.

Face.ba

 

Magazin

Nije htio propustiti nastup: Alen Islamović došao na binu u kolicima nakon hitne operacije

Published

on

By

Na pozornicu se popeo uz pomoć štaka i priredio spektakl koji će dugo ostati u sjećanju publike

Alen Islamović, poznati muzičar i član legendarne grupe Bijelo dugme, hitno je operisan nakon što mu je pukla tetiva dok je igrao tenis. Operacija je obavljena u Somboru, a Islamović je uprkos svom zdravstvenom stanju stigao na Arsenal Fest u Kragujevcu u invalidskim kolicima.

Na pozornicu se popeo uz pomoć štaka i priredio spektakl koji će dugo ostati u sjećanju publike. Iako je morao sjediti i mirovati tokom cijelog nastupa, to ga nije spriječilo da izvede neke od najvećih hitova Bijelog dugmeta poput “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”, “Na zadnjem sjedištu moga auta”, “Doživjeti stotu” i “Ružica si bila”.

Islamović je na svom Instagram profilu podijelio svoje iskustvo i zahvalio se publici u Kragujevcu: “S potrganom Ahilovom tetivom i izvršenom operacijom prije četiri dana koja je obavljena u Somboru, stigao sam na koncert u Kragujevac 28. juna 2024. na proslavu 50 godina Dugmeta jer nisam htio propustiti tu prekrasnu večer. Kragujevac, hvala, bili ste fantastični.”

Nakon koncerta, Goran Bregović, također član Bijelog dugmeta, izrazio je svoje emocije: “Ima noći koje se pamte i onih koje se zaboravljaju. Nadam se da ćete ovu noć pamtiti,” poručio je prisutnima u publici.

Ovaj događaj podsjeća nas na snagu muzike i ljubavi između izvođača i publike, koja prevazilazi sve prepreke, pa čak i one fizičke. Alen Islamović je ovim nastupom pokazao da prava umjetnost nema granica i da će Bijelo dugme uvijek imati posebno mjesto u srcima svojih fanova.

Nastavi čitati

Magazin

Bišćanka Jasmina Nuspahić državna prvakinja u plesu (VIDEO)

Published

on

By

Očekuje vas izuzetna priča o dvoje vanserijski talentirane djece, bratu i sestri, Dženanu i Jasmini Nuspahić iz Bihaća.

Oboje su državni prvaci, Dženan u fudbalu i atletici, Jasmina u plesu, odlični učenici i uzor svojim vršnjacima, a Jasmina je učenica generacije svog grada, te druga po školskom uspjehu u Federaciji BiH.

Roditelji ovo dvoje sportskih bisera, Minela i Edis, ne skrivaju ponos i uvijek su uz svoju djecu, pružajući im nesebičnu i maksimalnu podršku, znajući preći gotovo 1000 kilometara bez pauze, idući s turnira na turnir…

Nastavi čitati

Magazin

Njemačka organizacija: Evo kako uštedjeti gorivo u vožnji

Published

on

By

NJEMAČKA organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.

Kako biste uštedjeli gorivo, prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…), možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, prenosi HAK revija.

Kad ugledate crveno svjetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

Dodatna težina

Na autocesti nemojte voziti brže od 130 km/h. Nerijetko je zbog prirode prometa, konstantnih kočenja i ubrzanja vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Riješite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litre. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0.2 bara preslabo napuhane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

Nastavi čitati

Najčitanije