Connect with us

USK

Došao je kraj još jedne školske godine u USK, za novu upisano oko 1500 prvačića

Published

on

Završila je još jedna školska godina. S početkom ove sedmice učenici su na ljetnom raspustu, nastavno osoblje od 1. jula odlazi na godišnji odmor. Učenici su dobili svoje svjedodžbe, uglavnom većina je uspješno okončala godinu. Prvačići su upisani u novu školsku godinu, njih oko 1500. Brojka je zadovoljavajuća ako se uzme u obzir trend smanjenja učenika. U septembru nastavno osoblje radit će prema novim pedagoškim standardima, čije su usvajanje pozdravili i u Sindikatu osnovnog obrazovanja…

BIHAĆ, 27. juna – Posljednje provjere školskih dnevnika i ostalih dokumenata pred odlazak na godišnji odmor. Prošli petak bio je posljednji nastavni dan za učenike, od prvog jula na zasluženi godišnji odmor odlaze i njihovi nastavnici. Redovna nastava završila je i u bihaćkoj Osnovnoj školi „Prekounje“. Hamza Čarkadžić, direktor spomenute obrazovne ustanove kaže kako su završili sve poslove i obaveze te da predstoji još samo da se privede kraju školska administracija.

Nastavničko vijeće ove škole zadovoljno je uspjehom i vladanjem učenika. Školsku godinu okončalo je oko 540 školaraca sa prosjekom ocjena 4,3. Uz centralnu tu su još dvije područne škole u Pokoju i Bakšaišu. U sastavu Prekounja donedavno bila je i ona u naselju Čavkići. Zatvorena je jer nije imala više učenika. Trend smanjenja u ovoj ali i svim drugim osnovnim školama u USK prisutan je godinama. U „Prekounje“ će na jesen krenuti 50 prvačića što je za 10 mališana više u odnosu na prošlu godinu. Za njih je organiziran prostor za produženi boravak. Za sada se prijavio manji broj roditelja.

U USK do sada je upisano 1448 prvačića, saznajemo od ministra obrazovanja Denisa Osmankića. Konačan broj biti će poznat do početka nove školske godine iako se ne očekuju značajnija odstupanja. Mali je ovo broj prvačića u odnosu na situaciju poslije rata kada su škole bile pune đaka, što je i prema riječima ministra Osmankića činjenica koja upozorava na goruće društvene probleme među kojima je i sve izraženije smanjenje broja đaka u školskim klupama.

Zbog smanjenog broja učenika, nastavnici strahuju za radna mjesta. Liste tehnološkog viška zadnjih godina u školama uobičajena su pojava, a rješenje je dijelom nađeno kroz angažman nastavnika u radu sa djecom s poteškoćama. Sada se očekuje da bi nedavno usvojeni pedagoški standardi u osnovnom obrazovanju mogli ponuditi bolja rješenja i za nastavnike i učenike, smatra uz ostalo Zehra Hadžić predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ljetni raspust traje do kraja augusta, tačnije učenici se vraćaju u školske klupe prvog septembra, dok će nastavnici i ostalo školsko osoblje ranije početi sa pripremama za novu školsku godinu.

VIDEO OVDJE

rtvusk

USK

U centru Bihaću pretučena 19-godišnja djevojka

Published

on

By

U centru  Bihaća, nedaleko od trgovine Konzum, u noći sa nedjelje na ponedjeljak, dogodio se napad na 19-godišnju djevojku koji je rezultirao njenim prevoženjem u Centar urgentne medicine (CUM) Kantonalne bolnice.

Prema dostupnim informacijama, 19-godišnjakinja je zadobila lakše povrede, te je nakon pružene liječničke pomoći puštena na kućno liječenje.
Policija u  Bihaću je obaviještena o ovom incidentu i pokrenula istragu kako bi utvrdila sve okolnosti napada.

Kako je žrtva izjavila za portal Dijaspora, napad se dogodio oko 04:00 sati ujutro, a počinitelj je navodno muškarac inicijala A.D.

Nastavi čitati

USK

Sud u Bihaću donio odluku o prodaji nekretnina firme Bira: Procijenjena vrijednost 826.000 KM

Published

on

By

Općinski sud u Bihaću je donio odluku o prodaji nekretnina koje su u vlasništvu firme Bira.

Nekretnine koje će biti ponuđene na prodaju obuhvaćaju skladište škarnog materijala površine 638 m² (k.č. 9655/20), kotlovnicu, kuću i zgradu površine 216 m² (k.č. 9655/21), kamionsku vagu, kuću i zgradu površine 95 m² (k.č. 9655/23), te zemljište uz vanprivrednu zgradu površine 3521 m² (k.č. 9655/61).

Sve navedene nekretnine su upisane u zk.ul. broj 3630 i 3628 KO Bihać-Grad, u vlasništvu izvršitelja d.d. Bira Bihać sa dijelom 1/1.

 

Odluka je donesena u izvršnom postupku na zahtjev izvršitelja Amira Murića, vlasnika obrta Ald Murić iz Cazina i Džane Murić iz istog grada. Prodaja nekretnina zakazana je za 29.08.2024. godine u 9 sati u zgradi suda u Bihaću. Inače, da firma Bira je povezana sa sarajevskom kompanijom Robot.

 

Kompanija Bira nastala je nakon povlačenja slovenačkog Gorenja početkom 90-ih i jedno vrijeme je bila vodeći proizvođač kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini.

U njihovim pogonima radilo je gotovo 200 radnika koji su svakodnevno proizvodili više od 500 frižidera. Kasnije je vlasnik odlučio preusmjeriti poslovanje fabrike sa proizvodnje na trgovinu. Kompanija je u posljednjim godinama zabilježila velike gubitke.

Procijenjena vrijednost svih nekretnina iznosi 826.000 KM:

– k.č. 9655/20: 314.000 KM
– k.č. 9655/21: 84.000 KM
– k.č. 9655/23: 5.000 KM
– k.č. 9655/61: 423.000 KM

Procjenu je obavio stalni sudski vještak građevinske struke, Mustafić Suada. Prvo ročište za prodaju će se održati 29.08.2024. godine u 09:00 sati u Općinskom sudu u Bihaću, na adresi Ulica Bosanska broj 3, soba broj 35. Na ročištu se nekretnine ne mogu prodati ispod polovine procijenjene vrijednosti. Svi potencijalni sudionici moraju uplatiti osiguranje u visini 1/10 procijenjene vrijednosti nekretnina na račun suda.

Nastavi čitati

USK

Novi aparat u KB Dr. Irfan Ljubijankić za liječenje malignoga melanoma i karcinoma dojke

Published

on

By

U Kantonalnoj bolnici “Prim dr.Irfan Ljubijankić” tim plastično-rekonstruktivnih hirurga (prim.dr. Anis Alagić,dr. Admir Dervišević,dr. Šemsudin Porčić) je izveo detekciju sentinel limfnoga čvora kod malignog melanoma i karcinoma dojke koristeći savremeni aparat Sentimag razvijen na Sveučilištu u Cambridgeu, a koji ne koristi radioaktivnost.

Piše: KRAJINA.BA

U Kantonalnoj bolnici “Prim dr.Irfan Ljubijankić” tim plastično-rekonstruktivnih hirurga (prim.dr. Anis Alagić,dr. Admir Dervišević,dr. Šemsudin Porčić) je izveo detekciju sentinel limfnoga čvora kod malignog melanoma i karcinoma dojke koristeći savremeni aparat Sentimag razvijen na Sveučilištu u Cambridgeu, a koji ne koristi radioaktivnost.

Sentinel limfni čvor je prvi limfni čvor stražar u tijelu koji prima limfu koja dolazi iz primarnog sijela tumora.

Detekcija sentinel limfnoga čvora je neophodna za određivanje stadijuma bolesti ujedno je i jedan od glavnih faktora koji utječe na donošenja odluke o vrsti terapije i o dužini primjene terapije.

Zahvaljujući stručnom timu patologa Kantonalne bolnice (dr.Mirsad Zornić) analiza limfnog čvora je urađena u vremenu dok je pacijent još na stolu te se na taj način izbjegava potreba za dodatnim operacijama. Kod karcinoma dojke je istovremeno urađena i primarna rekonstrukcija dojke ugradnjom ekspander implantata a kod melanoma rekscizija sa kožnim transplantatom. Anesteziološki tim je vodila dr. Amra Duraković.

Ovo je značajan korak za zdravstvo Unsko-sanskog kantona,a naročito ako se uzme u obzir da smo ove pacijenti ranije slali u kliničke centre van našeg kantona.

Nastavi čitati

Najčitanije