Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Ivica Dačić: Miloš Žujović, vjerskog imena Salahudin, izvršio napad

Published

on

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je osoba koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), vjersko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, navodi se u saopštenju.

“Utvrđeno je da je osoba koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), vjersko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru. U nastavku akcije, policija će izvršiti pretrese na više lokacija. Sve naše snage su u najvišem stepenu pripravnosti“, izjavio je srbijanski ministar Dačić.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić izrazio je podršku Srbiji nakon napada na pripadnika Žandarmerije koji je obezbjeđivao Ambasadu Izraela u Beogradu, istakavši da gnusni čin nasilja predstavlja napad na mir i sigurnost svih u regionu. Srbijanski ministar Ivica Dačić je ovaj napad okarakterisao kao teroristički čin.

Nešić je rekao Srni da on i ministarstvo na čijem je čelu “osuđuju svaki oblik terorizma, te istakao da su bezbjednost i stabilnost regije od ključne važnosti i da će s tim ciljem biti nastavljena bliska saradnja sa srpskim vlastima kako bi se zajedno suprotstavili ovakvim prijetnjama”.

N1

Svijet / Zanimljivosti

Određen pritvor Novopazarcu koji je podržao Žujovića: “Brate naš, Allah te primio i počastio Dženetom, makar si probao nešto”

Published

on

By

Novopazarcu M.D., jučer je, određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog sumnje da će u kratkom periodu ponoviti krivično djelo, piše Telegraf.rs.
Okrivljenom M.D. na teret se stavlja izvršenje krivičnog djela javno podsticanje na izvršenje terorističih djela.

Osumnjičeni je na saslušanju priznao da podržava Islamsku državu. M.D. je na jednoj društvenoj mreži podijelio fotografiju Miloša Žujovića, koji je iz samostrijela ranio žandarma ispred izraelske ambasade, uz citat “Brate naš, Allah te primio i počastio Dženetom, amin, makar si probao nešto i zaboljelo te stanje u Gazi”.

Žujovića je ranjeni žandarm savladao i pucao u samoodbrani u njega, od kojih povreda je Žujović preminuo, Telegraf.rs.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Velike vojne snage se okupljaju u zemljama oko Srbije

Published

on

By

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu u Beogradu kako se velike snage okupljaju u regiji ali kako je uvjeren da ni na koji način neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

-U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske, kazao je Vučić nakon sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju.

“Imamo mnogo izazova”

-Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da je iz svih smjerova pojačana izviđačka aktivnost iz zraka prema Srbiji ali da nije bilo prelazaka granice te dodao kako je nedavno primjećeno “podizanje” albanskih bespilotnih letjelica “Bajraktar” iz Đakovice do visine od 5.800 metara “s namjerom izviđanja pozicija Vojske Srbije”.

Vučić je demantirao navode crnogorske oporbe da je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koju je zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili u petak te je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da otvoreno kažu je li on bio tvorac rezolucije i je li on inzistirao na njenom usvajanju.

Rezolucije o Jasenovcu i Srebrenici

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije što je izazvalo oštre reakcije iz Hrvatske. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je Michael odgodio posjet poslije usvajnja rezolucije o Jasenovcu.

-Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rješavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji, kazao je Vučić odgovarajući na novinarski upit o njegovom utjecaju na kreiranje rezolucije o Jasenovcu.

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kada su 1995. snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu, odvojile muškarce i mladiće od žena te ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Bračni par iz BiH osuđen zbog prevare teške 275.000 franaka: Koristili 1.000 lažnih identiteta

Published

on

By

Bračni par iz Bosne i Hercegovine proglašen je krivim zbog teške komercijalne prevare kojom su došli do robe vrijedne 275.000 franaka (553.486 KM), a da je pritom nisu platili.

Kako stoji u presudi, riječ je o krajnje inovativnoj šemi prevare zbog čega je trebalo dugo da im se uđe u trag.

Suprug, koji se vodio i kao idejni tvorac ove šeme prevare, osuđen je na 18 mjeseci zatvora i biće protjeran iz zemlje na četiri godine. Supruga je osuđena na 21 mjesec uslovno, ali će naredne tri godine biti pod nadzorom.

Inače, oni su tokom prevare koristili čak 1.000 lažnih identiteta. Kako prenose švajcarski mediji, oni su u periodu od 2019. do 2022. godine izvršili 2200 narudžbi, poručivši 4718 artikala iz 25 različitih online shopova. Policija Lucerna je saopštila da su prilikom naručivanja koristili lažne identitete, ostavljali lažne telefonske brojeve.

 

Prilikom naručivanja, davali bi adresu stanova za koje su znali da su prazni. Dan prije isporuke na sandučićima tih stanova bi ostavljali lažno ime, koje su koristili prilikom narudžbe. Dostavljač bi utvrdio da u stanu nema nikoga i u sanduče im ostavio obavijest da paket podignu u lokalnoj pošti. Prazne stanove su pronalazili preko platforme “homegate.ch”. Navodno, sve pakete su uspjeli podići bez plaćanja.

Međutim, kako savršen zločin ne postoji, tako su im u trag ušle komšinice, koje su čuvale te prazne stanove. Naime, jedna je primijetila da je došla pošiljka za stan u kojem nema nikoga, ali pošiljka je glasila na prezime koje ne postoji u njihovoj zgradi. Ona je uzela pošiljku i ostavila poruku. Kasnije je krišom gledajući vidjela čovjeka koji dolazi do spornog sandučića, uzima poruku i odlazi. Ona mu je zapisala registarski broj auta i prijavila policiji. Tako se klupko prevare počeo da odmotava.

Inače, tokom suđenja se moglo čuti da je supruga teško bolesna te da su joj šanse za oporavak male. Njen suprug je priznao da je nekada imao problem sa ovisnosti o kokainu, ali da se toga riješio, ali je očigledno ova vrsta prevare postala njihova nova ovisnost, jednostavno, nisu mogli da prestanu da naručuju stvari koje sebi, inače, ne bi mogli priuštiti.

Pretpostavlja se da je majka kažnjena uslovno zbog teškog zdravstvenog stanja, ali i činjenice da kod kuće imaju dvoje djece o kojima neko mora da brine.

Kako prenose švajcarski mediji, muškarac, koji je bio glavni u prevari, je već hapšen 2015. i 2017. godine zbog slične prevara. On bi mogao biti dodatno kažnjen sa još pet godina zatvora zbog kršenja odredbi uslovnog otpusta.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije