Connect with us

Magazin

Znate li zašto nikada ne biste trebali prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva?

Published

on

Iako se pranje rublja na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja – ako ništa ekološki prihvatljivija -istraživanja su pokazala da to i nije baš dobra ideja i da bi se rublje ipak trebali trebalo prati na višim temperaturama.

Naime, odjeća koja se pere na niskim temperaturama, tvrde istraživači, može prenositi bakterije poput E. coli: ta bakterija živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37°C stupnjeva, što znači da ih niska temperatura od 30 C neće ubiti, prenosi Večernji.

Mikrobiolozi zato savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60°C stupnjeva, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen. A da biste bili sigurni da ste se s pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno “okrenete” i praznu perilicu.

Praznu perilicu, kažu stručnjaci, upalite na najvišu temperaturu, na 90°C stupnjeva, kako biste se riješili svih bakterija.

Magazin

Profesor Dupanović iz Bihaća: Uprkos šundu i konzumerizmu uspijevamo poticati ljubav djece prema umjetnosti i muzici

Published

on

By

Almir Dupanović (46), profesor Umjetničke škole “Nusret Keskin – Braco“ u Bihaću, ističe kako je najveći izazov u radu s djecom usmjeriti ih ka pravoj umjetnosti u svijetu preplavljenom šundom.

Nakon završetka Osnovne škole AVNOJ i Srednje muzičke škole koju je pohađao tokom rata u Bihaću, Dupanović je nastavio svoje obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, predavao je predmete “Solfeđo” i “Horsko pjevanje” te podučavao sviranje klavira i harmonike.

“Najveći izazov u radu je kako usmjeriti djecu koja su danas bombardirana ogromnom količinom šunda. Problem je što se toj djeci taj šund predstavlja kao nešto potpuno normalno, a da je bilo kakav vid umjetnosti staromodan, potpuno najzanimljiv i samim time apsolutno nije vrijedan njihove pažnje”, kaže Dupanović za Fenu.

Jedan od najvećih uspjeha Umjetničke škole “Nusret Keskin-Braco” je organizacija i održavanje područnih odjeljenja u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona.

“U ova teška vremena, uspijevamo okupiti veliki broj djece i poticati njihovu ljubav prema umjetnosti i muzici”, ističe Dupanović.

Dodaje kako svako dijete ima svoj poseban način motivacije za rad i učenje, a samim tim je uslovljeno i napredovanje učenika kako u muzici tako i u svim ostalim segmentima njihovog razvoja.

Dupanović je tokom svoje karijere ostvario brojne uspjehe, kako osobne, tako i sa svojim učenicima. Njegovi učenici su redovno nastupali solo na klaviru i harmonici, kao i sa školskim horovima područnog odjeljenja Ključ i centralne škole u Bihaću.

“Među najvažnijim dostignućima istakao bih članstvo u radnoj grupi Federalnog aktiva za predmet solfeđo, gdje sam bio jedini predstavnik iz USK-a. Radna grupa je imala zadatak da osmisli propozicije za prvo federalno takmičenje iz solfeđa, što je bio historijski događaj”, kaže on.

Za svoj rad u Komisiji dobio je certifikat od Federalnog aktiva i zahvalnicu od Ministarstva kulture i  obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Vjeruje da umjetnost i muzika uprkos šundu i konzumerizmu, imaju perspektivu.

“Umjetnost nije ništa staromodno ili nezanimljivo. Umjetnost, a pogotovo muzika je nešto što pomjera granice kako našeg uma tako i našeg društva. Vjerujem i vidim kroz svoje i učenike svojih kolega i kolegica, kroz svoj i njihov rad, da umjetnost i muzika imaju svijetlu budućnost i u našem kantonu, ali i u našoj lijepoj BiH”, naglasio je.

Kroz svoje predano zalaganje i rad s učenicima, Dupanović nastavlja da potiče mlade generacije na ljubav prema umjetnosti i muzici, čime doprinosi očuvanju kulturnog naslijeđa i razvoja kreativnosti.

FENA

Nastavi čitati

Magazin

Poznata pjevačica o aferi s 25 godina starijim Harisom Džinovićem: ‘Ne treba mi tata’

Published

on

By

Crnogorska pjevačica Goga Sekulić (47) oglasila se vezano uz špekulacije o njenoj vezi s Harisom Džinovićem (72). Bosansko-hercegovački pjevač se razveo ove godine od dizajnerice Meline nakon 22 godine braka, a detalji o njihovom odnosu i rastavi izašli su u javnost. Tako su započela i šuškanja da Goga ima aferu s Harisom, pa je sada u jednoj srbijanskoj emsiiji odlučila prokomentirati situaciju.

 

Voditelj emisije ‘Ami G Show’ upitao je Gogu je li joj Haris novi dečko, što je ona jasno opovrgnula.

“Da završimo tu temu, poštujem čovjeka, njegovu karijeru. Tatu imam kod kuće, tata mi ne treba. Nemam dečka, imam dosta udvarača, kad budem imala dečka ja ću vam reći”, objasnila je pjevačica.

Ipak, ovo nije prvi put da je rekla svoju stranu priče vezano uz sitaciju. Naglasila je kako Haris ima isti broj godina kao i njen otac, nadodavši da je za nju opće poznato kako voli mlađe muškarce.

 

Pjevačica narodne muzike dvaput se udavala, a s 36 godina postala je udovica. Njen prvi brak završio je samo dva mjeseca nakon vjenčanja, s obzirom na to da je njen suprug Igor Ramović preminuo od raka gušterače. Nakon toga ponovno je ušla u bračne vode s 15 godina mlađim Urošom Domanovićem s kojim je dobila sina, no razveli su se nakon šest godina.

Nastavi čitati

Magazin

Kim Kardashian pokazala kako je izgledala 1993. godine: Prije slave i estetskih zahvata

Published

on

By

Reality zvijezda Kim Kardashian prisjetila se svog izdanja od prije 31 godinu podijelivši fotografije s dugogodišnjom prijateljicom.

Naime, Kardashian je povodom rođendana prijateljice odlučila podijeliti njihove zajedničke fotografije na Instagram storyju, a među njima su se našle i one iz 1993. godine.

Na njima 13-godišnja Kim pozira uz Lindsay na otoku Mauiju, a može se vidjeti kako je izgleda prije slave i brojnih estetskih zahvata o kojima se godinama unazad špekulira.

Foto: Instagram

Od podvrgavanja laserskim tretmanima do eliminacije ugljikohidrata i šećera iz svoje prehrane, Kim je poznata po tome da poduzima drastične mjere kako bi održala svoj izgled.

Foto: Instagram

Međutim, vlasnica brenda Skims nije uspjela uvjeriti sve da tokom godina nije imala “dodatnu” pomoć da postigne svoj atraktivan izgled.

U julu 2022. Kim je tvrdila da nikada nije koristila filere i da je tokom godina imala samo “malo botoksa”.Ipak, njene stare fotografije pokazuju suprotno, a i brojni ljekari koji su analizirali njeno lice smatraju da bez estetskih zahvata, hirurških ili nehirurških, nije mogla postići ovakav današnji izgled.

Nastavi čitati

Najčitanije