Connect with us

BiH

Zemljotres jačine 3.6 stepena pogodio BiH

Published

on

Danas je u 12:19 u Bosni i Hercegovini zabilježen zemljotres jačine 3.6 stepena, s epicentrom 17 kilometara sjeverno od Zenice i 11 km jugozapadno od Žepča, saopštio je EMSC.

Podrhtavanje tla se osjetilo u okolini Zenice, Tešnja, Teslića, Kaknja, Novog Travnika, Vogošće, Tuzle, Gradačca, čak i u susjednoj Hrvatskoj, u Slavonskom brodu.

Prema riječima svjedoka u gradovima u kojima se osjetio zemljotres, podrhtavanje tla bilo je “brzo, ali jako”.

“Osjetio se jako ,12 sprat Zenica ,namjestaj se ljuljao”.

“Kao neki udar, nije puno zatresao nego odjednom jako i kratko”.

“Dobro zatreslo”.

BiH

Ko ima pravo na povrat poreza u FBiH i kako podnijeti zahtjev za povrat

Published

on

By

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza.

Ukazali su da pravo na povrat poreza u FBiH ima svaki porezni obveznik koji prema evidenciji Porezne uprave FBiH u trenutku podnošenja zahtjeva ima više ili pogrešno uplaćenog poreza. Zahtjev za povrat poreza je moguće podnijeti za sve vrste poreza za koje je nadležna Porezna uprava FBiH. Naglasili su ko vrši povrat poreza.

“Porezna uprava FBiH odlučuje o zahtjevima za povrat pogrešno/više uplaćenih prihoda iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi (koje su u nadležnosti Porezne uprave), posebnih naknada (nad kojima kontrolu i nadzor vrši Porezna uprava), članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje. Međutim, povrate poreza vrše korisnici javnih prihoda, tj. budžeti na koje su uplaćeni javni prihodi”, ukazali su.

Infografika: A. L./Klix.ba

Postupak povrata poreza se pokreće podnošenjem pisanog zahtjeva, a taj zahtjev je moguće podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH. Te ispostave su u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Goraždu, Zenici, Livnu, Ljubuškom, Novom Travniku i Orašju.

Iznos za povrat poreza predstavlja, kako su obrazložili u Poreznoj upravi FBiH, utvrđenu razliku između porezne obaveze i izvršene uplate. Iznos za povrat poreza može biti ukupni iznos pogrešno uplaćenog iznosa.

Infografika: A. L./Klix.ba

Zakonom je regulirano da je zahtjev za povrat poreza moguće podnijeti u roku tri godine od dana uplate porezne uprave ako nije drugačije propisano poreznim zakonima.

klix

Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća: U sudaru s automobilom poginula motociklistkinja

Published

on

By

Vozač putničkog motornog vozila i njegova saputnica zadobili su lake tjelesne povrede

U saobraćajnoj nesreći koja se danas oko 18 sati dogodila u tuzlanskom naselju Solina smrtno je stradala 32-godišnja djevojka koja je upravljala motociklom.

-U saobraćajnoj nesreći učestvovali su vozači automobila Nissan i motocikla Gilera. U ovoj saobraćajnoj nesreći smrtno je stradala 32-godišnjakinja koja je upravljala motociklom, a čiju smrt je na licu mjesta konstatovao ljekar Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, dok su vozač putničkog motornog vozila (1973) i njegova saputnica zadobili lake tjelesne povrede konstatovane od strane ljekara JZU UKC Tuzla – navedeno je za Fenu u Upravi policije MUP-a TK.

Uviđajem je rukovodio kantonalni tužilac, a isti su izvršili policijski službenici Policijske uprave Tuzla.

Nastavi čitati

BiH

Pogotovo u BiH: Evo zbog čega u udesima uglavnom ginu suvozači

Published

on

By

Samo u junu stradala su četiri suvozača na bh. putevima, a prema riječima stručnjaka, najčešći razlozi za pogibije u udesima su nekorištenje pojasa, s tim da vozač u tim situacijama bolje prođe, jer ispred sebe ima volan, te se drži rukama.

Inače, prema mjerenjima indikatora bezbjednosti saobraćaja Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, vozač i suvozač otprilike podjednako koriste, odnosno ne koriste pojas.

“Suvozač nema ništa ispred sebe”

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, za Nezavisne novine kaže da u saobraćajnoj nezgodi vozač ipak prođe nešto povoljnije, jer, i da nije imao vezan pojas, on ispred sebe ima volan, drži se rukama, a ako vozilo ima vazdušni jastuk, to mu može pomoći i ublažiti povrede više nego što je to slučaj kod suvozača.

-Suvozač nema ništa ispred sebe, i u trenutku nezgode njegovo tijelo ide naprijed, udara u prednje vjetrobransko staklo te grudima u unutrašnjost kabine vozila i tada nastupaju teške tjelesne povrede. Istraživanja koja su sprovedena pokazuju da korištenje pojasa smanjuje rizik od smrtnog povređivanja za 50-60 odsto, ali naravno to zavisi od brzine kretanja, kaže Radović.

Prema njegovim riječima, još uvijek veliki broj vozača i putnika u vozilu, a pogotovo na zadnjem sjedištima, ne veže pojas.

-S tim da je na zadnjim sjedištima zanemarljivo korištenje pojasa, nekih 20 odsto. Nisu svjesni da se na zadnjem sjedištu isto tako gine, jer ako prilikom slijetanja vozila sa kolovoza dođe do ispadanja, to najčešće bude sa smrtnom posljedicom. U slučaju kad je pojas vezan, a pogotovo u novim automobilima, koji su konstruisani tako da u što većoj mjeri očuvaju kabinu vozila, kako ne bi došlo do deformacije, tada tijelo ostaje zaštićeno u kabini, a pojas ne dozvoljava udaranje i ispadanje tijela iz vozila. Tada su i povrede manje, i mnogo je veća šansa da se prođe sa lakšim tjelesnim povredama, dodaje on.

Vazdušni jastuk i vezani pojas

Pojašnjava da vazdušni jastuk ne može zaštititi putnika, već samo u kombinaciji s pojasom, s tim da je vazdušni jastuk samo pomoćno sredstvo.

-On vas nekad može više povrijediti ako niste vezani, jer eksplodira, ide prema vama, a i vi prema njemu, pa tada može doći do ozbiljnijih povreda, a može vas baciti lijevo-desno. Prošle godine je poginulo 109 osoba, a sigurno bi 10 života bilo spašeno da su svi koristili pojas. To su neke grupne procjene. No, to teško dolazi do ušiju ljudi i teško se mijenjaju navike kad je u pitanju korištenje pojasa, zaključuje Radović.

Inače, u četvrtak su u teškom udesu stradale sestre u Bihaću, od kojih je jedna bila na mjestu suvozača, a u junu stradao je i suvozač u udesu kod Prijedora, dok je vozač povrijeđen. Takođe, u nesreći kod Tomislavgrada je početkom juna stradao suvozač, a nekoliko dana nakon toga stradao je i policajac u Banjaluci. I u Šipovu je prije samo nekoliko dana stradao muškarac koji je sjedio pozadi.

Takođe, početkom maja je poginula trudnica kod Kotor Varoša, koja je bila suvozač u automobilu sa još jednom ženom, koja je vozila.

Nastavi čitati

Najčitanije