Connect with us

BiH

Nevjerovatno, ali istinito: Vulić pozvala OSCE da joj se izvini zbog reakcije

Published

on

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić reagovala je na saopćenje OSCE-a koje se odnosi na njen verbalni napad na članicu CIK-a Vanju Bjelicu Prutinu.

 

Ona je naglasila da ostaje pri ranijem stavu te je ponovila da je Bjelica Prutina vježbala i izvježbala izvlačenje kuglica kinder jaja iz zamrzivača, jer joj je tako naređeno.

“Ne vidim čime kršim bilo kakav zakon ako iznosim svoj stav!? Јedini ko krši zakon, Ustav i raspakuje dejtonsku BiH su ljudi poput Prutine koje ne zanima šta radi Parlametarna skupština, već samo instrukcije Michaela Murphyja i Christiana Schmidta koji žele prirodno bogatstvo BiH, a ne poštovanje Dejtona”, rekla je Vulić.

Ona je naglasila da se Murphy i Schmidt zalažu za duh, a ne slovo Dejtona i preko svojih poslušnika, među kojima je kako tvrdi i Bjelica Prutina, rade na razgradnji dejtonske i stvaranju unitarne BiH.

“Svi oni, zajedno sa OSCE-om, zbog ovakvih jednostranih istupa treba da se izvine mom srpskom narodu i meni, jer nas ciljano, namjerno i svjesno tjeraju sa ovih prostora. Republika Srpska i srpski narod su vječni i nigdje neće ići koliko god se strani okupatori i srbomrsci upinjali da nas izbrišu raznim kršenjima zakona i Ustava. Dejtonska BiH ima budućnost, a sve ostalo što namjeravate da uradite sa srpskim narodom unaprijed je osuđeno na propast”, poručila je Vulić.

Iz OSCE-a su, podsjetimo, pozvali izabrane zvaničnike da pokažu najviše standarde profesionalizma te da se suzdrže od poteza koji su neprofesionalni, nedemokratski i opasni.

(Vijesti.ba)

BiH

Traži se hitna istraga, pozvan i EUFOR: “Ko je odobrio vojnicima Srbije da marširaju kroz Prijedor?”

Published

on

By

Jutros, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

Dakle, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju…

Već su počele stizati i prve reakcije na ovu iznimno uznemirujuću situaciju koja se događa u trenutku, kako tvrde brojni i političari i analitičari, i lokalni i svjetski, novih žestokih napada na teritorijalni integritet naše domovine.

 

Dr. Jasmin Mujanović, viši nerezidentni saradnik na Institutu Newlines, te politolog i stručnjak za politiku jugoistočne Europe i međunarodnih pitanja s doktoratom na Univerzitetu York u Torontu,  zatražio je hitnu istragu navedenog događaja.

Bh. vlasti, ali i EUFOR, moraju hitno utvrditi po kojem osnovu i prema čijoj nadležnosti je dozvoljeno grupi srbijanskih vojnika da uđu u BiH i onda paradiraju kroz Prijedor, jedno od glavnih lokacija bosanskog genocida. Vjerovatno su u pitanju kriminalne aktivnosti.”

Nastavi čitati

BiH

Poznat identitet žene (32) koja je poginula u stravičnoj nesreći u Tuzli

Published

on

By

Stravična saobraćajna nesreća desila se jučer u tuzlanskom naselju Solina, a tom prilikom život je izgubila 32-godišnja motociklistkinja Vanesa Tomić.

Tom prilikom su lakše povrijeđene još dvije osobe, piše Avaz.

– Oko 18:00 sati u naselju Solina, grad Tuzla dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putničko motorno vozilo Nissan i motocikl Gilera. U ovoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradala 32-godišnjakinja koja je upravljala motociklom, a čiju smrt je na licu mjesta konstatovao ljekar Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, dok su vozač putničkog motornog vozila (1973) i njegova saputnica zadobili lake tjelesne povrede konstatovane od strane ljekara JZU UKC Tuzla – saopćeno je jučer iz Uprave policije MUP-a TK.

 

Nastavi čitati

BiH

Nedim Sladić donosi detaljnu vremensku prognozu: Kratko, a i jasno – sa svježinom smo završili

Published

on

By

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić putem zvaničnog Facebook profila objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni period.

“Kratko, a i jasno – sa svježinom smo završili. U sedmici ispred nas (pogotovo od srijede, 10.07) očekujemo izuzetno visoke temperature zraka, kao i pojavu toplih noći. Nedostatak svježine bit će prisutan i danju i noću pa će se ponovo teže spavati. S obzirom na to da najmanje pet dana zaredom srednja dnevna temperatura zraka odstupa za više od 5 °C, ispunjeni su uslovi za drugi toplotni val ovog ljeta”, naveo je.

Potom je dodao:

“Vrijednosti dnevnih temperatura zraka su uglavnom u rasponu od 35 do 41 °C, dakle slično kao i u proteklih 5 do 10 godina. Period će pratiti i sparina. S obzirom na to da Srebrenica pada u ovaj period, nije zgoreg razmotriti više stanica za vodu te obezbjediti Majkama i posjetiocima skloništa od direktnog jakog sunca u najtoplijem dijelu dana s obzirom na to da će nadležna tijela i hidrometeorološki zavodi sigurno izdati niz smjernica vezanih za ovaj toplotni val u narednim danima. Manji pad temperature zraka je moguć oko polovine jula. Jače zahlađenje sada nije izgledno u doglednom periodu. Ko planira godišnji odmor, odlazak na more je i više nego povoljan, naročito ako gledate izbjeći kišu, a temperature mora će uskoro biti u rangu onih koja su tipična za jugoistočnu Aziju (većinom od 26 do 28 °C).”

Nastavi čitati

Najčitanije