Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vučić: Velike vojne snage se okupljaju u zemljama oko Srbije

Published

on

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu u Beogradu kako se velike snage okupljaju u regiji ali kako je uvjeren da ni na koji način neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

-U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske, kazao je Vučić nakon sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju.

“Imamo mnogo izazova”

-Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da je iz svih smjerova pojačana izviđačka aktivnost iz zraka prema Srbiji ali da nije bilo prelazaka granice te dodao kako je nedavno primjećeno “podizanje” albanskih bespilotnih letjelica “Bajraktar” iz Đakovice do visine od 5.800 metara “s namjerom izviđanja pozicija Vojske Srbije”.

Vučić je demantirao navode crnogorske oporbe da je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koju je zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili u petak te je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da otvoreno kažu je li on bio tvorac rezolucije i je li on inzistirao na njenom usvajanju.

Rezolucije o Jasenovcu i Srebrenici

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije što je izazvalo oštre reakcije iz Hrvatske. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je Michael odgodio posjet poslije usvajnja rezolucije o Jasenovcu.

-Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rješavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji, kazao je Vučić odgovarajući na novinarski upit o njegovom utjecaju na kreiranje rezolucije o Jasenovcu.

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kada su 1995. snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu, odvojile muškarce i mladiće od žena te ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Svijet / Zanimljivosti

Iranski profesor: Stotine hiljada projektila pod zemljom, SAD će biti izbrisane!

Published

on

By

Iranski napad balističkim projektilima bio je masovni udarac za Izrael i Teheran će ga pokoriti ako odluči da uzvrati, rekao je za Sky News iranski akademik, profesor engleske književnosti i orijentalizma na Univerzitetu u Teheranu, Seyed Mohammad Marandi.

Marandi je u intervjuu, koji je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama, kazao da su nagovještaji da je iranski napad bio neuspješan bili samo “želja” Izraela i njegovih saveznika.

“To je bio ogroman udarac za izraelski režim”, rekao je on, te je dodao: “Ako se usude uzvratiti udarac Iranu, sljedeći put ćemo ih pogoditi mnogo jače”.

“Stotine hiljada projektila”

Upitan da li bi iranski režim mogao preživjeti poraz u slučaju dugog, sveopšteg rata, Marandi je ponovio: “Iran neće uzvratiti jače, Iran će uzvratiti mnogo jače”.

“Ovo je bio vrh ledenog brega. Iran neće izgubiti nijedan rat”, rekao je iranski akademik ponoviši kako “nema sumnje” da će Izrael izgubiti.

“Uozbiljite se. Prestanite obmanjivati vlastiti narod. Iran ima bezbroj podzemnih baza sa stotinama hiljada projektila koje su napravljene širom zemlje nakon američke invazije na Irak, kako bi bili spremni za rat sa SAD-om”, istakao je Marandi.

 

Marandi je tokom intervjua Izrael nazvao nekoliko puta “nacističkim režimom”, “režimom aparthejda” i “režimom etno-suprematizma” te je optužio medije poput Sky Newsa da podržavaju izraelsku rasističku politiku o “superiornoj rasi” umjesto da su na strani borbe za ljudska prava i jednakopravnost. Također, iranski profesor je istakao kako Izrael ne smatra državom rekavši da je to samo kolonija.

Na pitanje šta bi bilo ako bi se SAD uključile u sukob, Marandi je odgovorio da bi to bila “glupa pogreška” i da bi Amerikanci bili “izbrisani” sa Arapskog poluostrva.

“Globalna ekonomija bi kolapsirala zbog situacije sa naftnim tržištem. Amerika treba prestati sa svojom arogantnom poltikom”, upozorio je on.

Ko je Seyed Mohammad Marandi?

Profesor Marandi je šef Sjevernoameričkih studija na Univerzitetu u Teheranu gdje predaje englesku književnost i orijentalizam. Bio je i savjetnik za iranske nuklearne pregovore u Beču.

Rođen je u Sjedinjenim Državama 1966. godine, a odrastao je u luksuznom kvartu Daytona, Ohio, 1970-ih, prema PBS-u. Njegov otac je Alireza Marandi koji je bio porodični ljekar vrhovnog vođe Ali Khameneija. Marandi je imao 13 godina kada se njegova porodica vratila u Iran nakon što je njegov otac imenovan za ministra zdravlja.

Zbog toga profesor tako tečno priča engleski i čest je sagovornik zapadnih medija. Veliki je navijač NFL tima Dallas Cowboys.

Inače, Seyed Mohammad Marandi se sa 16 godina pridružio paravojnoj dobrovoljačkoj miliciji Basij da se bori u iransko-iračkom ratu. Povrijeđen je četiri puta, dva usljed hemijskih napada.

N1

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

U Sloveniji pada snijeg

Published

on

By

USLIJED prodora hladnijeg zraka sa sjevera Europe, kiša je već počela prelaziti u snijeg u višem gorju Slovenije.

Tako su kamere zabilježile snježne prizore na Kredarici, slovenskoj planini visokoj 2.515 metara, javlja Index.

I u nastavku dana i tijekom petka očekuje se podebljavanje snježnog pokrivača na slovenskim planinama.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Diler iz BiH uhapšen u Italiji: Policija ga uhvatila dok je pakovao drogu

Published

on

By

Tokom rutinskog patroliranja kroz stambeno naselje u italijanskom Trentu, policajci su uspjeli da otkriju dilere droge, od kojih je jedan 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine.

U garaži su pronašli državljanina BiH dok je pakovao drogu, a u svemu mu je pomagao državljanin Švicarske. Policajci su vršili rutinsku patrolu kroz naselje, kada su iz garaža u zgradama iznenada osjetili jak miris.

Prvo su išli od garaže do garaže pokušavajući da utvrde iz koje se osjeti miris droge. Došavši do sporne garaže, začuli su glasove, nakon čega su odlučili da intervenišu.

 

U garaži su pronašli državljana BiH dok je pakovao drogu, a u svemu mu je pomagao državljanin Švicarske, pišu Nezavisne.

I dok mladić iz BiH nije imao dosije, Švicarac je, navodno, bio već poznat po krađama. Nakon detaljnog pretresa garaže, pronađen je kilogram i po marihuane i određena količina hašiša.

Nastavi čitati

Najčitanije