Connect with us

BiH

Nešić ismijao Bećirovićev potez pa ga “učio” kako se čuva država – “Kažu, Italijani se krste i čude”

Published

on

Zemlja se čuva unutrašnjim dogovorima i razgovorima. Nikoga nisu sačuvale tuđe rezolucije, rekao je Nešić

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, reagovao je na jučerašnju posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Italiji, a koji je predložio da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti i suverenitetu BiH.

Nešić je na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X podijelio Bećirovićevu izjavu uz tri emotikona koja se smiju.

– Kažu, Italijani se krste i čude. Zemlja se čuva unutrašnjim dogovorima i razgovorima. Nikoga nisu sačuvale tuđe rezolucije. Nikome nije pomoglo brukanje zemlje po inostranstvu, napisao je Nešić.

Podsjećamo, Bećirović se jučer u Italiji sastao sa predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom, te je naglasio važnost jačanja odnosa Bosne i Hercegovine s Republikom Italijom, članicom i zemljom osnivačem EU i NATO-a.

BiH

Najmanje 21 osoba poginula u poplavama, u selu Zlate preminula trudnica

Published

on

By

Broj žrtava popeo se na 21. Još se traga za mnogima.

Kako javlja reporterka N1 koja se nalazi u Jablanici, u selu Zlate poginula je trudnica nakon što je na nju palo drvo. Velike štete su zabilježene i u selima Glogošnica i Šabančići, no srećom ljudi su se uspjeli spasiti i pronašli su siguran smještaj tokom noći.

Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.

Kiša je padala tokom noći, ali je prestala u ranim jutarnjim satima.

Voda se u Jablanici povukla, pa se razmjere štete još više vide.

Nastavi čitati

BiH

Donja Jablanica dan nakon katastrofe: Bageri uklanjaju kamenje kako bi spasioci tragali za nestalima

Published

on

By

Reporteri Klix.ba su na terenu u Jablanici, a dan nakon velike katastrofe koja je zadesila ovu općinu u Bosni i Hercegovini, kao i druge okolne općine zabilježili smo teške scene. Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gdje su naši fotografi bili jutros.

Naselje u Donjoj Jablanici je u potpunosti zatrpano odronom zemlje, odnosno kako se sumnja granitnim otpadom s obližnjeg kamenoloma. To je dovelo do smrtnih slučajeva, a spasioci na ovoj lokaciji i dalje tragaju za nestalima.

Jučer smo objavili fotografije iz zraka iz Donje Jablanice na kojima se vide razmjere katastrofe. Jutros smo još jednom na ovoj lokaciji, ali smo joj prišli s druge strane.

Reporteri su u Donjoj Jablanici bili jutros rano, prije nego što su spasioci došli, ali su i oni sada nastavili potragu za nestalima. Na teren je pristigla mehanizacija, odnosno najmanje dva bagera u Donjoj Jablanici koji uklanjaju kamenje s tog područja. Vjeruje se da ispod kamenja ima zatrpanih ljudi.

Federalni štab civilne zaštite upravlja akcijom spašavanja, a u 10 sati se očekuje da će saopštiti prve informacije o rezultatima potrage i spasavanja tokom proteklog dana.

Video pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

BiH

Kakva priča iz Kiseljaka: Efendija cijelu noć budio građane i pomagao unesrećenim u poplavama

Published

on

By

Lijepa ljudska priča dolazi iz Kiseljaka, gdje je imam Naid-ef. Kršić, od ponoći pomagao ugroženim građanima Kiseljaka, koji je također nastradao u velikim poplavama.

Ovu priču su na Facebooku su podijelili iz Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

“Kršić ef. Naid od 1 sat iza pola noći je bio u službi animiranja građana Kreševa u spašavanju od poplava.

Pozvao je načelnika opštine i predsjedavajućek OV Kreševo i upozorio na moguće posljedice, a zatim po mahali budio sve do kojih je mogao doći. Nastavio je, u saradnji sa opštinskim službama, raditi na odklanjanju štete.

Zatekli smo ga sahat prije džume kako sa džematksim odborom i džematlijama čisti blato i nanose pijeska u Kreševu i haremu Čarsijske džamje”, stoji u objavi na Facebooku.

(Sead M.)

Nastavi čitati

Najčitanije