Connect with us

USK

Uoči jubilarne 50. Unske regate: Vlada financijski podržala jedini nacionalni park u FBiH

Published

on

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovor s vršiocem dužnosti direktora Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“ Alenom Zulićem o dodjeli sredstva za tekuće poslovanje JP NP „Una“ za 2024. godinu, u iznosu od 750 hiljada konvertibilnih maraka. Ugovor je proizašao iz odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju programa utroška sredstava Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za NP „Una“.

Ministrica Pozder tim povodom kazala je da je opredjeljenje Vlade Federacije BiH stvaranje što boljih uslova za očuvanje ovog nacionalnog parka i razvoj turizma, piše N1.

“Izdvojili smo dva miliona maraka za poboljšanje putne infrastrukture unutar samog Nacionalnog parka Una. Usvojili smo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Štrbački buk, što je također jedan od značajnih pomaka. Povećali smo redovne izdatke planirane za Nacionalni park, što smo danas ozvaničili i to su sve kapitalne odluke. NP „Una“ je jedini nacionalni park u Federaciji BiH i opredjeljenje Federalne vlade je da stvorimo što bolje uslove za njegovo očuvanje, kao i da se generiše zdrav, održivi razvoj turizma i ugostiteljstva u toj regiji”, kazala je ministrica.

Istaknula je i značaj zaštićenih područja.

U skladu s međunarodnim obavezama, kao i našim realnim potrebama i opredjeljenjem da unaprijedimo životnu sredinu i da je što funkcionalnije koristimo za razvoj naše ekonomije, Bosna i Hercegovina i Federacija u njoj treba puno više zaštićenih područja. Nedavno smo u Posavini dobili dva nova zaštićena pejzaža, bare Staraču i Tišinu, a s gradonačelnikom Konjica smo pokrenuli postupak zaštite Prenja što govori o našoj viziji i opredjeljenju da ispunjavamo prioritetne ciljeve iz Strategije zaštite okoliša Federacije BiH. Uvjerena sam da je to dobar pravac za očuvanje naše prirode i razvoj turizma po najvišim standardima”, podvukla je ministrica Pozder.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma ističu da je ove godine povećan iznos dodijeljenih sredstava kako bi se još više pomoglo Javnom preduzeću NP „Una“ da što efikasnije i bolje upravlja jedinim nacionalnim parkom u FBiH. Podsjećaju da su za NP „Una“ doneseni strateški dokumenti, Studija izvodljivosti za Nacionalni park „Una“, te Master plan razvoja turizma za zaštićeno područje NP „Una“, kao i Plan upravljanja za NP „Una“, koji su putokaz osnivaču, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da odredi visinu i dinamiku doznačavanja sredstava na godišnjem nivou za ovo javno preduzeće.

Također, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je prijedlog odluke o pristupanju izradi Zoninog plana urbanog područja Kulen Vakuf – Klisa i Martin Brod, za period od 10 godina.

Ove godine se od 24. do 27. jula održava jubilarna 50. Internacionalna turistička Una-regata, što će biti jedan od najznačajnijih događaja ovoga ljeta. Veća podrška u budžetu omogućit će da regata bude organizirana na visokom nivou, a što će privući brojne goste iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, te koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane da oborimo rekorde posjećenosti“, saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Inače, u najavi ovogodišnje jubilarne 50. Una regate, organizatori su najavili kako će kotizacija za sudjelovanje u događaju biti besplatna.

USK

Upozorenje iz Agencije: Raste vodostaj na srednjem dijelu toka Une, očekuje se prolazak vodnog vala duž cijele rijeke

Published

on

By

Agencija za vodno područje rijeke Save obavijestila je jutros kako se bilježi porast vodostaja na većini vodomjernih stanica na srednjem dijelu toka rijeke Une, područje Grada Bihaća. U toku dana se očekuje prolazak vodnog vala duž cijele rijeke, a nakon toga i postepeni pad vodostaja.

Na rijeci Sani i Sanici vodostaji su u opadanju.

“Vanredno hidrološko stanje na vodotocima II kategorije koje registrovano na gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, tokom prošle noći se stabiliziralo. Voda se povukla sa poplavnih područja, vodostaji u rijekama su u opadanju. Prognoziraju se nove padavine tokom vikenda ali bez značjanijih količina koje mogu uzrokovati dodatni porast. Krajem vikenda se očekuje potpuno smirivanje situacije i normalno hidrološko stanje”, navode iz Agencije.

Prema rezultatima simulacija prognoznih modela, vodostaj na rijeci Savi će u narednim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

“Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje. U slučaju značajnije promjene vremenskih uslova na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja”, poručuju.

Nastavi čitati

USK

VIDEO Pogledajte veselje laburista Fikreta Abdića nakon predizbornog skupa u Velikoj Kladuši

Published

on

By

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako se članovi Laburističke stranke, ratnog zločinca Fikreta Abdića, vesele nakon završenog predizbornog skupa u Velikoj Kladuši dok se u pozadini čuju narodnjaci.
Nastavi čitati

BiH

Pomozi.ba prikuplja pomoć u Sarajevu, Travniku, Mostaru i Bihaću: Evo šta je sve potrebno

Published

on

By

Humanitarna organizacija Pomozi.ba objavila je adrese na kojima će se u Travniku, Mostaru, Bihaću i Sarajevu od sutra nalaziti punktovi za prikupljanje pomoći za poplavama pogođena područja.

Adresa u Travniku je Školska bb, a prikupljanje pomoći će se vršiti i na stadionu Pirot u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu Općine Travnik i Općinom Travnik.

Adresa za prikupljanje pomoći u Mostaru je magacin u krugu Hepoka, Bišće Polje.

U Bihaću će se prikupljanje pomoći vršiti u halama Šipada, iza benzinske pumpe Gazprom.

U Sarajevu se prikupljanje pomoći nastavlja vršiti na Čengić Vili, adresa Dr. Fetaha Bećirbegovića 8.

“Najneophodnije su voda, konzervirana hrana, higijenske potrepštine…“, poručili su iz Pomozi.ba.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

“Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic, Fojnica… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve“, navode iz Pomozi.ba.

Donacije za ljude pogođene poplavama moguće su osim poziva na broj 17039 i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa i PayPala Pomozi.ba organizacije sa naznakom „Poplave 2024“,

Najmanje 18 osoba tokom noći i dana smrtno je stradalo uslijed katastrofalnih poplava i klizišta u BiH.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba.

Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Takođe, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.

Nažalost, broj žrtava mogao bi biti veći jer se još traga za nekoliko desetina osoba u sjevernoj Hercegovini, ali i centralnoj Bosni, istakli su zvaničnici.

Nastavi čitati

Najčitanije