Connect with us

BiH

Ko ima pravo na povrat poreza u FBiH i kako podnijeti zahtjev za povrat

Published

on

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili pod kojim uslovima je moguće tražiti povrat poreza.

Ukazali su da pravo na povrat poreza u FBiH ima svaki porezni obveznik koji prema evidenciji Porezne uprave FBiH u trenutku podnošenja zahtjeva ima više ili pogrešno uplaćenog poreza. Zahtjev za povrat poreza je moguće podnijeti za sve vrste poreza za koje je nadležna Porezna uprava FBiH. Naglasili su ko vrši povrat poreza.

“Porezna uprava FBiH odlučuje o zahtjevima za povrat pogrešno/više uplaćenih prihoda iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi (koje su u nadležnosti Porezne uprave), posebnih naknada (nad kojima kontrolu i nadzor vrši Porezna uprava), članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje. Međutim, povrate poreza vrše korisnici javnih prihoda, tj. budžeti na koje su uplaćeni javni prihodi”, ukazali su.

Infografika: A. L./Klix.ba

Postupak povrata poreza se pokreće podnošenjem pisanog zahtjeva, a taj zahtjev je moguće podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH. Te ispostave su u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Goraždu, Zenici, Livnu, Ljubuškom, Novom Travniku i Orašju.

Iznos za povrat poreza predstavlja, kako su obrazložili u Poreznoj upravi FBiH, utvrđenu razliku između porezne obaveze i izvršene uplate. Iznos za povrat poreza može biti ukupni iznos pogrešno uplaćenog iznosa.

Infografika: A. L./Klix.ba

Zakonom je regulirano da je zahtjev za povrat poreza moguće podnijeti u roku tri godine od dana uplate porezne uprave ako nije drugačije propisano poreznim zakonima.

klix

BiH

Ovo je Ernad, sin Muhameda Begovića kojeg je val od tri metra odnio u smrt

Published

on

By

Stravične poplave koje su pogodile Jablanicu odnijele su desetine života i napravile ogromne štete.

 

Iza sebe su ostavile nesagledive posljedice po tamošnje stanovništvo, a među onima kojima je najgore je Muhamed Begović, koji je izgubio sina Ernada, što je i potvrdio u ispovijesti za “Avaz

Ernad i Muhamed su spašavali komšije nakon poplava. Nakon spašavanja je Ernad, nažalost, upao u bujicu koja ga je odnijela.

Dao je posljednji atom snage da spasi druge ljudske živote, ali svoj, nažalost, nije mogao.

– U kući su bili sin, nevjesta, žena, unuk i unuka. Počeli smo da izađemo iz kuće i odemo dalje.

Sin je išao iza mene, nešto se okrenuo i naišao je veliki val. Bio je velik sigurno tri metra, samo je nestao – izjavio je Muhamed Begović ranije za “Avaz”.

Ernadovi prijatelji i poznanici se na društvenim mrežama opraštaju od ovog heroja.

– Nismo ni znali kakvi su heroji među nama – glasio je jedan od poruka na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Uznemirujući snimak iz Jablanice: Spasiocima iz RS voda do grla, čine sve da pomognu mještanima

Published

on

By

Katastrofalne poplave su pogodile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim informacijama Vlade HNK poplave su odnijele 13 života.

Kako javlja reporterka N1 brojne službe i danas pokušavaju doći do nestalih. Pomoć spasiocima iz Federacije BiH pružaju i pripadnici Civilne zaštite RS.

Pojedini mediji objavili su i snimak pripadnika Civilne zaštite RS kako pokušavaju da se izbore s velikim količinama blata i vode, koje su preplavili Donju Jablanicu.

U nastavku pogledajte snimak.

Nastavi čitati

BiH

Potresna ispovijest Alke Glušić: Izgubila sam sestru, brata, snahu, bratića. Nemam više nikoga

Published

on

By

Alka Glušić (74) je mještanka Donje Jablanice. Uspjela je preživjeti poplavu i odron koji su pogodili ovo područje. Nažalost, izgubila je najbliže.

Četiri bliža člana porodice je izgubila u katastrofi koja je pogodila Donju Jablanicu.

Reporterima Reutersa pokazala gdje spava, a u kom pravcu se nalazi potok koji je nadošao velikom brzinom. U prvi mah, kaže, mislila je da je zemljotres jer je čula tutnjavu.

– I tako je bilo i drugi put. Došla sam da čuvam sestru, ni ona nije dobro, nije sposobna. Otišli smo u krevet i nismo znali šta se dešava, samo sam čula glasnu graju i nismo znali šta je sve dok kona nije došla ovamo. Onda smo zajedno otišli u kuću mog brata koji je umro u ovim poplavama, zajedno sa našom sestrom, mojom snahom i bratovim sinom. Svi su umrli, nema nikoga, ostao je samo jedan sin, ispričala je kroz suze.

Kaže kako više nema nikoga.

– Izgubiti četvoro, nemam više nikoga, kuća mi je potpuno uništena, nema nikoga, nikog. Šta da vam kažem…, rekla je uplakana Alka Glušić.

Nastavi čitati

Najčitanije