Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Poznat identitet ubice u Daruvaru: Penzionisani vojni policajac, odlikovao ga Franjo Tuđman

Published

on

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru. Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima.
Ubica je 51-godišnji Krešimir Pahoki iz Donjeg Daruvara. Njegova majka je bila štićenica u domu.Pahoki je penzionisani vojni policajac. 1996. godine ga je Franjo Tuđman odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti koja se dodjeljuje hrvatskim državljanima za časnu i uzornu službu, piše Index.hr.

Nakon ubilačkog pohoda pištoljem je pobjegao, ali ga je policija uhapsila u blizini jednog kafića. Ubio je majku, štićenike i zaposlenike doma.

Kako neslužbeno saznaje MojPortal.hr, Pahoki je, kao i gotovo svaki dan posljednjih 10 godina, neposredno prije krvavog pohoda sjedio ispred dućana u Donjem Daruvaru i pio pivo. U jednom trenutku došao je iza vatrogasnog doma i zamolio domara da njega i još jednog prijatelja odveze do grada. Domar mu je rekao da ne može jer ima posla.

“Mislio sam da treba do bankomata ili nešto slično. Na pamet mi nije padalo da namjerava napraviti takvo nešto. I onda čujem ovo. Ne znam što bih vam rekao, u šoku sam!” rekao je domar.

Policija je već ranije imala posla s ubicom. Naime, kako su za Mojportal rekli njegovi poznanici, on je prije mjesec dana bacio poznanika na stepenice na kojima su se nalazile boce.

Muškarac je zbog težine povreda vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u bjelovarsku Opću bolnicu i na koncu je završio na abdominalnoj kirurgiji. Navodno mu je prije toga držao pištolj u ustima.

“Prije je to bio ok dečko, bio je vojni policajac na službi u Zagrebu. No, kada je otišao u mirovinu, alkohol je očito učinio svoje”, rekao je jedan Daruvarčanin.

Neslužbeno saznaju da je Krešimir prvo došao do caffe bara Daruvar gdje je naručio sebi piće te počastio goste koje su u tom trenutku bili u kafiću. Bio je, kažu, potpuno miran te je rekao: “Idem nešto obaviti”.

Nakon što je izveo pokolj u Domu mirno je izašao na ulicu i vratio se do obližnjeg kafića “Daruvar”. Tamo ga je pronašla i uhapsila policija.

Krešimirova majka je navodno već 10 godina bila smještena u Domu za starije i nemoćne Vianey u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru.

Svijet / Zanimljivosti

Oštro upozorenje iz Kremlja za Izrael: Ne napadajte iranska nuklearna postrojenja

Published

on

By

Rusija je uputila upozorenje Izraelu protiv izvođenja napada na iranska nuklearna postrojenja. Ovo upozorenje je izdato u trenucima dok se očekuje izraelski odgovor Iranu.

Kako prenosi državna novinska agencija TASS, Rusija je izdala izjavu upozorenja Izraelu u vezi s potencijalnim napadima na iranska nuklearna postrojenja. Nije jasno na koji je način Moskva prenijela ovo upozorenje.

Upozorenje dolazi nakon pojačanih tenzija koje su nastale kada je Iran 1. oktobra izveo raketni napad na Izrael. To je dovelo do spekulacija da bi Izrael mogao uzvratiti napadom na iranska nuklearna postrojenja, što je ranije već prijetio.

Ured premijera Benjamina Netanyahua naglasio je da, iako Izrael uzima u obzir savjete Sjedinjenih Američkih Država, na kraju će djelovati u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

U međuvremenu, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva održava stalnu komunikaciju s Iranom, bez obzira na napetu atmosferu u regionu.

Klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Kakve veze ima vozač kamiona iz BiH sa 1,4 tone kokaina?

Published

on

By

Ukradeni kokain pripadama dvjema kriminalnim grupama, koje su stacionirane u Dubaiju, a čine ih Srbi, Albanci i Brazilci

Nizozemska policija posljednja dva mjeseca istražuje seriju napada, eksplozija i otmica za koje vjeruje da su povezani sa krađom 1,4 tone kokaina.

Naime, riječ je je krađi koja se desila 29. augusta kada su lažni policajci presresli kamion iz kojeg su uzeli 1,4 tone kokaina. Ono što se nije znalo jeste da je za volanom kamiona bio državljanin Bosne i Hercegovine, prenose Nezavisne novine.

Navodno, kada je došao na odredište, oni koji su trebali da preuzmu kokain, pretukli su ga i unakazili. Neki mediji prenose da je šofer, zapravo, radio za obje strane. Mediji prenose da je on kontejner preuzeo u luci Antverpen te ga je vozio na dogovorenu lokaciju.

Ukradeni kokain pripadama dvjema kriminalnim grupama, koje su stacionirane u Dubaiju, a čine ih Srbi, Albanci i Brazilci.

Kokain su, navodno, ukrali nizozemski kriminalci, koji su ga, u međuvremenu, već počeli da rasturaju po Nizozemskoj i Belgiji.

Ovo je dovelo do osvete i svojevrsnog rata među kriminalcima zbog čega je policija suočena sa skoro svakodnevnim napadima, eksplozijama i otmicama.

Navodno, zajedno sa nizozemskim kriminalcima u krađi kokaina su učestvovali i belgijski državljani. Neki od njih su uhapšeni, a kod jednog je pronađena uniforma nizozemskog policajca u koju je bio maskiran tokom zaustavljanja kamiona.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Dva kamiona se sudarila i zapalila, jedan vozač poginuo drugi teško povrijeđen

Published

on

By

Nakon sudara izbio je požar na jednom kamionu koji se zatim proširio i na drugi kamion

U direktnom sudaru dva kamiona na Ibarskoj magistrali između Čačka i Gornjeg Milanovca poginuo je jedan od vozača, dok je drugi zadobio teške tjelesne povrede.

Prema riječima očevidaca, jedan kamion je iz za sada nepoznatih razloga prešao u suprotnu kolovoznu traku i direktno se sudario sa teretnjakom koji mu je nailazio u susret.

Nakon sudara izbio je požar na jednom kamionu koji se zatim proširio i na drugi kamion.

U toku uviđaja, saobraćaj na ovoj dionici odvijao se usporeno.

Nastavi čitati

Najčitanije