Connect with us

BiH

Ratni zločinac Radovan Karadžić tužio Vladu Velike Britanije, traži 50.000 funti

Published

on

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tužio je Vladu Velike Britanije, gdje trenutno boravi na doživotnoj zatvorskoj kazni, za nečovječno postupanje jer mu nije dozvoljeno da laptop drži u ćeliji.

Radovan Karadžić (79), koji se nalazi u zatvoru Albany na britanskom ostrvu Wight, traži 50.000 funti zbog, kako prenosi Daily Mail, kršenja ljudskih prava, a takođe tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku.

On se prošle sedmice pojavio na sudu putem video veze kako bi tužio državnog sekretara za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Ako pobijedi, britanski porezni obveznici bi mu morali isplatiti novac, kao i platiti druge pravne troškove.

Ovo dolazi nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević 2021. godine tvrdila da je držan u “nezdravim” i “necivilizovanim” uslovima nakon što je preseljen na britansko ostvro.

Ona je za agenciju SRNA rekla: ‘Što se tiče fizičkog stanja u kojem je on smješten, to je neprihvatljivo. Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u cijelom svijetu, jasno je u kakvom će stanju biti.’

Također je tvrdila da je premeštanje presuđenog ratnog zločinca u Britaniju učinjeno namjerno u inat njegovoj porodici.

Rekla je: ‘Moj otac je u vrlo neciviliziranoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske je namjerno napravljeno kako bi ga držao podalje, mimo pravila Rezolucije Ujedinjenih naroda koju je usvojilo Vijeće sigurnosti. Biće nam jako teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i nakon toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga.’

Daily Mail podsjeća da je Karadžić odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Zatvorenici kojima presudi ovaj sud Ujedinjenih nacija raspoređuju se između država članica.

Karadžić je avionom iz Holandije u Veliku Britaniju prebačen 2021. godine.

N1

BiH

Med poskupljuje zbog jedne od najtežih sezona u zadnjih 20 godina: Kilogram je koštao 25 KM, evo koliko će biti sada

Published

on

By

Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice

 

Na klimatske promjene nije ostala imuna ni oblast pčelarstva. Iznimno visoke temperature i duga sušna razdoblja tijekom ljeta brojna pčelarska društva potpuno su ostavili bez prinosa meda. Pčelari ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od najtežih u prethodna dva desetljeća.

– Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice. Zbog preuranjene vegetacije u nekim predjelima medonošenje je potpuno izostalo – rekao je, gostujući u radijskom programu, predsjednik Saveza udruga pčelara RS-a Damir Barašin.

 

Cijena ove i prošle godine za kilogram meda bila je 25 maraka. Pojedini pčelari već podižu cijene na 30 maraka.

– Takve vremenske prilike probleme prave i pčelama, koje ne mogu biti aktivne kao u normalnim uvjetima. Najveći problem predstavljaju visoke temperature i vjetar, koji ne dopuštaju ni biljkama lučiti nektar, zbog čega su i pčele u oskudici s hranom. Loša pčelarska sezona mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram bit će potrebno izdvojiti 30 KM – najavio je Obrad Ninković iz trebinjskog Društva pčelara “Leotar”.

– Kako bi pčelari lakše prebrodili lošu sezonu i sačuvali pčelarska društva, resorno ministarstvo pomoći će izravnim premijama i kapitalnim ulaganjima – rekao je Milan Puzigaća, načelnik Odjela za stočarstvo.

– Htjeli smo svojim politikama što više pčelara integrirati u sustav poticaja. Ove godine Ministarstvo će izdvojiti oko dva milijuna maraka za kapitalne investicije i ostale predviđene mjere – dodao je Puzigaća.

Loša sezona tijekom ljeta otežat će i prezimljavanje pčela, zbog čega stručnjaci pčelarima savjetuju posebnu brigu o pčelarskim društvima tijekom predstojećih mjeseci, prenosi Večernji.ba.

Nastavi čitati

BiH

Zastupnici NES-a u Parlamentu FBiH uputili inicijativu da najniža penzija iznosi minimalno 700 KM

Published

on

By

Nakon što su propali pregovori penzionera i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Klub zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnio je inicijativu kojom bi najniža penzija iznosila 700 KM.

U obrazloženju se navodi da je u FBiH u julu 2024. godine broj penzionera iznosio 450.169. Od ukupnog broja penzionera 252.000 penzionera prima minimalnu penziju. To znači da 56 posto penzionera živi na ivici siromaštva.

Najniža penzija u Federaciji uvećana je u aprilu 2024. godine za 6,5 posto tako da je sa 565,18 KM uvećana na 573,53 KM, a zajamčena penzija s 674,52 KM na 684,48 KM.

Inicijativa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec juli 2024. godine iznosi 2.977,80 KM. Pošto se radi potrošačkoj korpi za četveročlanu porodicu onda proizilazi da je za jednog člana potrebno 744 KM za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Ako uporedimo potrošačku korpu i visinu minimalne penzije vidjet ćemo da minimalna penzija za penzionera koji živi sam pokriva tek 77 posto potrošačke korpe, dok za penzionera koji ima još jednog člana domaćinstva bez redovnih primanja, pokrivenost potrošačke korpe sa visinom penzije iznosi tek 38 posto. Zbog toga iniciramo donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije, kojim će se utvrditi najniža penzija za 2025. godinu u iznosu od 700 KM. To bi značilo povećanje najniže penzije za 22 posto.

Također je potrebno istim zakonom utvrditi usklađivanje penzija sa prosječnom platom u Federaciji Bosne i Hercegovine, što znači da će se penzije isplaćivati u uvećanim procentima koji će pratiti procente uvećanja prosječne plaće. Tako bi izbjegli sramotan odnos prema penzionerima i njihovo ponižavanje, jer se plate povećavaju u znatno većem iznosu od povećanja penzija, saopćili su z NES-a.

Nastavi čitati

BiH

Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom: Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Published

on

By

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenje nad maloljetnikom, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Na osnovu evidencija Tužilaštva KS informiramo vas da se protiv navedene osobe vodio postupak zbog krivičnog djela bludne radnje koji je pravosnažno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine”, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovu informaciju prvi je objavio Raport koji navodi da je nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta “Tiho, tiše”, koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo, upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju.

Pišu da je tokom tog razgovora iz publike ustao mladić te šokirao sve svojom izjavom. On je, između ostalog, rekao da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinilac poznati glumac. Iz publike su ga pitali o kome se tačno radi, na šta je mladić odgovorio – Moameru Kasumoviću (43).

Slučaj se dogodio 2021. godine, a nakon toga je uslijedila prijava i sudski proces koji je rezultirao presudom u kojoj je Kasumović dobio godinu dana zatvora.

S obzirom da zakon dopušta da se može “otkupiti” do godine zatvora (jedan dan oko 100 KM), pretpostavlja se da je bh. glumac to i učinio zbog čega nikada nije otišao iza rešetaka. Raportu iz Općinskog i Kantonalnog suda nisu željeli govoriti o ovom slučaju.

Nastavi čitati

Najčitanije