Connect with us

Magazin

Mislite da vam auto guta previše goriva? Ovo su razlozi

Published

on

CIJENE goriva su visoke pa se pokušava uštedjeti na svakom koraku, a jedan je preispitivanje potrošnje samog vozila. Utjecaji na potrošnju goriva mogu biti potpuno drugačiji od slučaja do slučaja, objašnjava Marin Morava, tehnički savjetnik u Hrvatskom autoklubu.

Jesu li to stil vožnje, neispravnost na vozilu, koja je usko povezana s potrošnjom goriva, neadekvatno redovito održavanje vozila ili otežani uvjeti u kojima se vozilo nalazi? Koje neispravnosti na vozilu mogu utjecati na povećanu potrošnju goriva, odnosno što morate pregledati?

  • Zbog neispravnih kočionih čeljusti ili parkirne kočnice, koja u potpunosti neće otpustiti kočionu silu kao i kočione čeljusti, kočiona sila može ostati prisutna na nekom kotaču u trenutku pokretanja vozila, a da vozač nije aktivirao kočnicu. Posljedice su povećana potrošnja goriva i kočionih obloga.
  • Neispravna geometrija kotača može podići potrošnju goriva i uzrokovati nepravilno trošenje guma kao i smanjeni tlak u gumama.
  • Usisni sustavi s turbo punjačima ili atmosferskim motorima mogu imati niz neispravnosti. Neki od najčešćih su oštećeni vodovi zraka na visokotlačnoj strani turbo punjača, pa zbog toga dolazi do propuštanja stlačenog zraka ili uvlačenja sekundarnog zraka kod oštećenja vodova zraka na strani niskog tlaka usisa. Tu su i prljavština ili nastala neispravnost na senzorima u usisu ili nepravilan rad određenih aktuatora u usisu i još niz mogućih drugih problema
  • Neispravan ispušni sustav može podići potrošnju goriva zbog slabe propusnosti ispušnih plinova ili propusnosti ispuha u okolinu na određenom dijelu ispušnog sustava tamo gdje to nije poželjno. Na primjer, to se može dogoditi na ispušnoj grani motora pa dolazi do uvlačenja sekundarnog zraka iz okoline što može imati loš utjecaj na smjesu goriva i zraka jer senzori u ispuhu imaju utjecaj na smjesu. Također, ugradnja neadekvatnih dijelova u ispuh može utjecati na povišenu potrošnju goriva.
  • Sustav ubrizgavanja goriva može također može biti uzrokom niza problema od onih s neispravnim dobavljanjem  goriva kao i pripremom goriva za ubrizgavanje. Istrošene i začepljenje brizgaljke mogu imati loš učinak na potrošnju goriva, kao i niz drugih dijelova u sustavu ubrizgavanja.
  • Rashladni sustav motora može imati probleme s podizanjem radne temperature motora, a uzrok može biti neispravan termostat. Pothlađeni motor ima veću potrošnju goriva. Neispravan senzor temperature motora također može imati utjecaj na povišenu potrošnju goriva zbog netočnih vrijednosti za sustav paljenja i ubrizgavanja.
  • Istrošena mehanika motora, nizak stupanj kompresije motora, istrošeni vrhovi bregaste osovine, neispravna zračnost ventila, razne naslage prljavštine u usisnim kanalima i ventilima te sjedištima ventila mogu utjecati na potrošnju goriva.

Niz je čimbenika koji još mogu uzrokovati povišenu potrošnju goriva vozila i dobro bi bilo se konzultirati s servisom oko drugih problema koji mogu nastati na našem vozilu. Prije ozbiljnije analize nastalih problema trebalo bi provesti kontrolu jesu li sve servisne radnje redovno provedene jer i neredovito održavanje može utjecati na potrošnju goriva pa je poželjno na vrijeme promijeniti:

  • motorno ulje i filtar ulja
  • filtar zraka motora
  • filtar goriva
  • svjećice ili neispravne grijače motora kod dizelskih motora
  • ulje automatskog prijenosnika
  • tu su i druge potrebne radnje koje je proizvođač planski predvidio za tu marku i model vozila.

Povišena potrošnja goriva može nastati i zbog uvjeta vožnje:

  • Vožnje kreni-stani, gradska vožnja…
  • Kratke vožnje do 5 km s vremenskim odmakom do idućeg pokretanja od 3 do 8 sati (uvijek hladan motor) mogu i do 50% podići potrošnju od specificiranih podataka.
  • Teško prohodni putevi makadam i uzbrdice, loša infrastruktura
  • Hladnija okolina u kojoj se vozilo nalazi
  • Dodatna masa, puno vozilo putnika i prtljaga, plus priključno vozilo
  • Povećanje otpora zraka kod kretanja vozila zbog krovnih nosača s kutijama ili biciklima – svi ti dodaci će podizati potrošnju goriva.

Neadekvatan stil vožnje najviše utječe na povećanu potrošnju

Neadekvatan stil vožnje može najviše utjecati na povećanu potrošnju goriva, a od pomoći su nam kod novijih vozila različite asistencije koje signaliziraju kada je idealno promijeniti stupanj prijenosa u odnosu na brzinu vozila i broj okretaja motora.

Uglavnom se na instrumentnoj ploči pojave ikonice za prebacivanje u viši ili niži stupanj prijenosa. Također kod novijih generacija vozila moguće je koristiti tipku Eco nakon koje se osjeti da motor sporije ubrzava i ovisno o opremi kod zaustavljanja vozila može samostalno i isključiti motor s funkcijom Start/Stop. Naravno, tu je i eko vožnja s kojom sami, vozačkim stilom, možete utjecati ne potrošnju.

Proizvođačke specifikacije potrošnje goriva za vozilo često je teško postići u praksi po NEDC ili malo realnijem WLTP ciklusu mjerenja i najčešće je dobar rezultat ako od istih odstupamo od 15-30% od specificirane potrošnje.

Otvorena vožnja i odlazak na duži put te potrošnja koju ćete tamo ostvariti najbolji su pokazatelj je li s vozilom sve u redu. Ako je potrošnja u prosjeku koji ste mjerili i prije, s vozilom je sve u redu. Ako nije, vjerojatnost problema koji morate istražiti se povećava.

Magazin

Šejla otkrila da njena pjesma ima neobičan naziv: Ta riječ će biti najguglanija do kraja godine

Published

on

By

Bosanskohercegovačka pjevačica i pobjednica ovogodišnjeg izdanja showa Zvezde Granda Šejla Zonić otkrila je svojim pratiteljima kada će njena prva pjesma ugledati svjetlo dana.

“Snimila sam novu pjesmu, ne izlazi mi iz glave, a neće ni vama kada je čujete. Autor muzike i teksta sam ja, glavom i bradom. Za spot je zadužen moj Armin. Naziv pjesme je riječ za koju većina od vas nikada nije ni čula. Tako da sam ubjeđena da će ta riječ biti najguglanija do kraja ove godine, pa vidjet ćemo”, kazala je Šejla u videu kojim najavljuje svoju novu pjesmu.

“Dragi moji, 21. septembra vam poklanjam zvuk koji spaja elemente savremenog i tradicionalnog. Moja prva pjesma je spremna za vas”, dodala je.Brojni fanovi su joj u komentarim pisali kako s nestrpljenjem čekaju novu pjesmu.

Podsjećamo, Šejla je nedavno otkrila kako je njena pobjeda u spomenutom muzičkom takmičenju promijenila živote i njoj i njenom suprugu Arminu koji je dao otkaz u tuzlanskom MUP-u kako bi se mogao posvetiti njenoj karijeri.

Nastavi čitati

Magazin

Simptom raka koji možete uočiti samo noću, prema znanstvenicima i doktorima

Published

on

By

PREMA podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je 2022. bilo 20 milijuna novih slučajeva raka i 9.7 milijuna smrtnih slučajeva.

Nažalost, samo polovica ljudi s rakom živi deset godina ili duže nakon dijagnoze, što rano otkrivanje čini izuzetno važnim. Stoga stručnjaci stalno naglašavaju važnost praćenja znakova i simptoma raka koji se lako mogu previdjeti ili pogrešno shvatiti – rano otkrivanje i intervencija daju najbolju priliku za preživljavanje.

Znanstvenici i doktori iz dobrotvorne organizacije protiv raka, Cancer Research UK, objavili su popis od 17 uobičajenih i lako previdljivih simptoma koji mogu ukazivati na rak. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), jedna od dvije osobe razvit će rak. Najčešće vrste raka su rak dojke, rak pluća, rak prostate i rak debelog crijeva. No, rizik od raka ne prijeti samo pušačima i osobama koje konzumiraju crveno meso (iako su ti faktori povezani s povećanim rizikom), već se rak može razviti na razne načine i kod zdravih osoba.

Jedan simptom koji možemo primijetiti samo noću jest intenzivno znojenje.

Nije jasno zašto neki oblici raka uzrokuju noćno znojenje. Prema stručnjacima, možda se to događa jer tijelo pokušava boriti protiv raka ili zbog promjena u razini hormona. Kada rak uzrokuje groznicu, tijelo se može pretjerano znojiti kako bi se ohladilo.

Naravno, noćno znojenje može biti uzrokovano i nečim drugim, poput vježbanja prije spavanja, pijenja vrućih napitaka u krevetu, prekomjernog konzumiranja alkohola ili grijanja.

Međutim, ako je znojenje počelo iznenada, može biti jedan od 17 ključnih simptoma raka na koje treba obratiti pažnju, prema Cancer Research UK.

Evo 17 uobičajenih simptoma raka na koje treba paziti:

  1. Intenzivno noćno znojenje
  2. Umor
  3. Neobjašnjivo krvarenje ili modrice
  4. Neobjašnjiva bol u bilo kojem dijelu tijela
  5. Neobjašnjiv gubitak težine
  6. Neobično oticanje bilo gdje na tijelu
  7. Novi madež ili promjena na madežu
  8. Promjene na koži ili rana koja se ne zacjeljuje
  9. Iskašljavanje krvi
  10. Nedostatak daha
  11. Uporna žgaravica ili probavne smetnje
  12. Neobične promjene u veličini ili osjećaju dojke
  13. Gubitak apetita
  14. Krv u stolici
  15. Neočekivano vaginalno krvarenje
  16. Krv u urinu
  17. Problemi s mokrenjem.

NHS naglašava: “Važno je biti svjestan bilo kakvih novih ili zabrinjavajućih simptoma. Iako je mala vjerojatnost da je riječ o raku, važno je razgovarati s liječnikom kako bi se provele daljnje pretrage. Rana dijagnoza znači i lakše liječenje.”

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Električar otkrio kako prepoloviti račun za struju

Published

on

By

Električar je otkrio rješenje koje će radikalno smanjiti račune za struju, ali ako netko planira štedjeti na struji, prvo mora investirati u bijelu tehniku ​​koja ima odgovarajući energetski razred.

“Najpametnije je ulagati u uređaje energetskog razreda A jer oni spadaju u skupinu najmanjih potrošača.”

Štednjak jedan od najvećih potrošača

“Hladnjaci s oznakom A+++ troše do 80% manje električne energije od nižih razreda, prema procjenama. Štednjak je jedan od najvećih potrošača, pogotovo kada je ukućana više, ali opet birajte A klasu.

Na isti način birajte perilice rublja ili posuđa. Po mom iskustvu, bojleri se uvijek postavljaju na najvišu temperaturu i bez obzira na kvalitetu grijača, prije ili kasnije se pokvare zbog tvrde vode i kamenca”, govori električar, a piše Nova.rs.

“Najbolje bi bilo da je postavljena na temperaturu od oko 50 stupnjeva. Ako na bojleru nema opcije odabira temperature, onda je na termostatu obično označena s 2 ili 3, ovisno o tome ima li 6 ili 5 opcija. Prvo morate potrošiti da biste štedjeli, ali moguće je razumnijim trošenjem prepoloviti račun“, kaže električar.

Osim kućanskih aparata, moraju se provoditi i druge mjere kako bi se smanjio račun za struju. Naravno, u nekim slučajevima potrebno je ponovno ulaganje kako bi se ušteda dugoročno isplatila.

Kako bi se uštedjela električna energija u kućanstvu, važno je obratiti pažnju na korištenje određenih uređaja i primijeniti nekoliko praktičnih mjera:

Rasvjeta

– Koristite LED žarulje umjesto tradicionalnih žarulja jer one troše do 80% manje energije.
– Ugasite svjetlo kada izlazite iz sobe.

– Koristite prirodno svjetlo tijekom dana što je više moguće.

Grijanje i hlađenje

– Postavite termostat na optimalnu temperaturu (oko 20°C zimi i 25°C ljeti).

– Izolirajte prozore i vrata kako biste smanjili gubitak topline.
– Redovito održavajte klima uređaje i grijače kako bi radili učinkovitije.

Kuhinja

– Koristite poklopce na loncima tijekom kuhanja kako bi voda brže proključala.

– Isključite pećnicu ili štednjak nekoliko minuta prije kraja pečenja jer će zadržati toplinu.

– Smrznutu hranu odmrzavajte u hladnjaku, što će pomoći hladnjaku da troši manje energije.

Elektronički uređaji

– Isključite uređaje kada ih ne koristite jer i u stanju mirovanja troše struju.
– Koristite produžne kabele s prekidačima kako biste lakše isključili više uređaja odjednom.

– Pri kupnji novih kućanskih aparata birajte one s energetskim razredom A++ ili višim.

Perilica i sušilica rublja

– Odjeću perite na nižim temperaturama (30°C ili 40°C).
– Perilica punog kapaciteta troši manje energije po kilogramu rublja.
– Ako je moguće, sušite rublje prirodnim putem umjesto u sušilici.

Hladnjak i zamrzivač

– Hladnjak držite na temperaturi između 3°C i 5°C, a zamrzivač na -18°C.
– Redovito čistite stražnji dio hladnjaka od prašine.

– Nemojte često otvarati vrata hladnjaka i držite ih otvorena što je kraće moguće.
– Primjenom ovih mjera može se značajno smanjiti potrošnja električne energije i smanjiti računi za struju.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije