Connect with us

USK

VIDEO Novi dom Nigerijac Emeka pronašao u Bihaću, ovo je njegova priča

Published

on

U moru negativnih vijesti  u posljednje vrijeme, vezanih za migrantsku populaciju u našoj zemlji, poput ubistava, pljački i otmica, danas vam donosimo jedan pozitivan primjer. Naime, 38-ošnji migrant Emeka Arinze Uzočukvu iz Nigerije živi i radi u Bihaću.

Zbog problema s porodicom i loše političke situacije Emeka je bio primoram napustiti rodnu kuću i zaputiti se u nepoznato. Preko Turske i Grčke, odakle je došao pješice, odlučio je da životno putovanje završi upravo ovdje.

Kako kaže, nije ni sanjao nije da će pored svih evropskih metropola, mali grad Bihać postati njegov dom, i da će poželjeti da ostane zauvijek u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja „Vaša prava BiH“, ističu kako je ovo primjer dobre prakse za tražitelje azila u našoj zemlji, te svakako jedan svijetli primjer kako pripadnici migrantske populacije ipak, na legalan način žele i mogu  ostvariti prava u BiH.

Rtvusk

USK

Tragedija u USK: Radnik mijenjao gumu, kamion pao na njega i priklještio ga, preminuo je

Published

on

By

Na lokalitetu površinskog kopa u Naprelju danas se dogodio tragičan događaj kojom prilikom je stradao 56-godišnji radnik K. M., rođen u Hašanima, OpĆina Dubovik.

Kako je kazao Adnan Beganović, portparol MUP-a USK, u ovome trenutku se istražuju uzroci ove nesreće te je formirana uviđajna ekipa koja se nalazi na terenu.

– Tek treba da se obavi uviđaj i da se ustanove sve okolnosti koje su dovele do ove teške nesreće, kazao je Beganović.

Prema informacijama Nezavisnih, radnik je stradao prilikom mijenjanja gume na teškom kamionu. Tom prilikom je vozilo palo na njega i priklještilo ga.

Smrt je konstatovana u Domu zdravlja Sanski Most, gdje je bio prevezen.

Nastavi čitati

USK

Stanić želi potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom, već ponudio kupovinu preostalih dionica

Published

on

By

Iz Sarajevske berze (SASE) su obavijestili da Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik uprave grupacije “Stanić”, namjerava preuzeti potpuno vlasništvo nad Bihaćkom pivovarom.
Stanić je ovo učinio nakon što je sredinom jula ove godine kupio 50 posto dionica, tj. kontrolni paket dionica Bihaćke pivovare. Sada je ponudio kupovinu više od 1,2 miliona dionica ili 49,8 posto osnovnog kapitala, a ponuđena cijena iznosi 0,86 KM po dionici.Ukoliko svi dioničari prihvate ponudu, Stanić će za preostale dionice ukupno platiti skoro 1,1 milion KM, što je skoro jednako koliko je platio kontrolni paket dionica. Osim Stanića, među deset najvećih dioničara je nekoliko pravnih i fizičkih lica.

Bihaćka pivovara je prošle godine imala prihod od 6,1 milion KM, što je za dva miliona KM manje nego godinu ranije. Prošlogodišnji gubitak joj je iznosio 1,7 miliona KM, a godinu ranije je bio manji za 100.000 KM.

Grupacija “Stanić” je zastupnik nekoliko svjetskih brendova, a dio grupacije je i “Stanić Beverages” koji se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića.

Nastavi čitati

USK

USK – Komunalci stavili kandžu na automobil 79-godišnjaka, on skinuo točak, stavio rezervni i otišao

Published

on

By

U neobičnom incidentu koji se odigrao u ulici Ibrahima Mržljaka u Velikoj Kladuši, 79-godišnjak je uspio izvesti iznenađujući manever nakon što su komunalni radnici stavili lisice na točkove njegovog automobila marke VW Golf zbog nepropisnog parkiranja.

Prema informacijama, komunalni radnici su primijetili nepropisno parkirani automobil i stavili lisice na točkove kako bi onemogućili vozača da ga pomjeri. Međutim, kada su se vratili da provjere situaciju, ostali su u šoku – vozač je uspio skinuti “zaključani točak, postaviti rezervni i napustiti parking.

Ova neobična situacija odmah je prijavljena policiji, koja je pokrenula istragu kako bi utvrdila sve okolnosti događaja. Policijski službenici će provjeriti da li je vozač imao neku vrstu dozvole za ovakvo ponašanje ili je bio pod uticajem nečega.

Incident je izazvao pažnju prolaznika i pokazao koliko nepredvidive situacije mogu nastati u svakodnevnom životu. Policija podsjeća sve vozače na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i pravila parkiranja kako bi se izbjegli slični problemi u budućnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije