Connect with us

BiH

Vlaisavljević dozvolila: Na zidu u zgradi ministarstva osvanuo veliki križ! (FOTO)

Published

on

Ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Sanja Vlaisavljević (HDZ) najnovijom odlukom je ponovo šokirala bh. javnost.

Naime, ona dopustila je službeniku Ministarstva i konceptualnom umjetniku Marku Frančeševiću da postavi jednu, u najmanje ruku, čudnu instalaciju i to u prostorijama Ministarstva

Instalacija se sastoji od niza limenki Coca Cole i soka Cappy, a između kojih se nalazi križ?!

Nije poznato kakva je stvarna simbolika ove “instalacije”, kojoj svakako nije mjesto niti u jednoj državnoj instituciji.

Podsjećanja radi, kontroverzna ministrica Vlaisavljević je i u prošlosti donosila neke čudne odluke.

Prošlog je mjeseca Federalno ministarstvo kulture i sporta na čijem je čelu upravo Vlaisavljević odlučila je institucijama kulture u ovom bh. entitetu raspodijeliti 687 hiljada KM.

Ubjedljivo najviše sredstava pripalo je institucijama sa sjedištem u Mostaru, a zašto je to tako do danas nije pojašnjeno.

Osim toga, Vlaisavljević je svojevremeno pružala otvorenu podršku onima koji veličaju ratnog zločinca Darija Kordića, javlja Politički.ba

BiH

Košarac: Odluke krnjeg Ustavnog suda BiH ne primjenjuju se na teritoriji RS-a

Published

on

By

Zamjenik predsjedavajuće VIjeća ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac reagovao je na jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je poništio Izborni zakon Republike Srpske jer preuzima državne nadležnosti.
Košarac je poručio da će tako biti i sa odlukom ovog političkog, a ne pravnog tijela, da van snage stavi Izborni zakon Republike Srpske.”Ova odluka je neustavna i isključivo je u funkciji otimanja nadležnosti Republike Srpske, urušavanja njenog izbornog suvereniteta i prekrajanja izborne volje naših građana. To nećemo dopustiti”, ocijenio je Košarac.

On je istakao da RS ima jake institucije koje će nastaviti da na zakonit i legalan način štite ustavni kapacitet i nadležnosti ovog entiteta od antiustavnih i antidjetonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH.

Košarac je kazao da je Izborni zakon RS-a ustavan, usvojen na temelju Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, kao i da će biti primjenjivan u narednim izbornim ciklusima.

“Odluke Ustavnog suda BiH biće ništavne za RS-a sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, dok stranci ne odu iz ove institucije i ona ne izađe iz ralja malignog dvojca Christiana Schmidta i Michaela Murphya, promotera antiustavnog, antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH”, kazao je Košarac.

Dodao je kako bi Sud trebao štiti Ustav a ne “odlučivati bez srpskih sudija u svom sastavu po nalogu Schmidta i Murphya”, piše Klix.

“To je nedopustiva i neprihvatljiva praksa”, smatra Košarac.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Nastavi čitati

BiH

(VIDEO) Ugledao se na Dodika: Poslušajte kako Stevandić izvodi Balaševićevu pjesmu

Published

on

By

Od predsjednika RS-a Milorada Dodika smo već navikli da se u svakoj prilici voli “dohvatiti mikrofona” i zaurlati kakav “hit”. Valjda po uzoru na njega, svoje vokalne (ne)sposobnosti je pokušao pokazati i predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider US-a Nenad Stevandić.

Nakon predizbornog skupa u Banjoj Luci veselo društvo se preselilo u jedan lokal gdje je zavladala prilično opuštena atmosfera, tako da se i Stevandić latio mikrofona. Za repertoar je odabrao pjesmu pokojnog Đorđa Balaševića Život je more.

Sudeći prema izvedbi, jer je fulio i melodiju i tekst, za njega je i Dodik Julio Iglesias, a poštovaocima “panonskog mornara” se vjerovatno diže kosa na glavi. Uostalom, poslušajte sami kako ova predivna pjesma zvuči u Stevandićevoj izvedbi.

Nastavi čitati

BiH

Med poskupljuje zbog jedne od najtežih sezona u zadnjih 20 godina: Kilogram je koštao 25 KM, evo koliko će biti sada

Published

on

By

Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice

 

Na klimatske promjene nije ostala imuna ni oblast pčelarstva. Iznimno visoke temperature i duga sušna razdoblja tijekom ljeta brojna pčelarska društva potpuno su ostavili bez prinosa meda. Pčelari ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od najtežih u prethodna dva desetljeća.

– Loše vremenske prilike tijekom proljeća, a potom i veliki broj dana s ekstremno visokim temperaturama te duga sušna razdoblja ove sezone ostavili su prazne košnice. Zbog preuranjene vegetacije u nekim predjelima medonošenje je potpuno izostalo – rekao je, gostujući u radijskom programu, predsjednik Saveza udruga pčelara RS-a Damir Barašin.

 

Cijena ove i prošle godine za kilogram meda bila je 25 maraka. Pojedini pčelari već podižu cijene na 30 maraka.

– Takve vremenske prilike probleme prave i pčelama, koje ne mogu biti aktivne kao u normalnim uvjetima. Najveći problem predstavljaju visoke temperature i vjetar, koji ne dopuštaju ni biljkama lučiti nektar, zbog čega su i pčele u oskudici s hranom. Loša pčelarska sezona mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram bit će potrebno izdvojiti 30 KM – najavio je Obrad Ninković iz trebinjskog Društva pčelara “Leotar”.

– Kako bi pčelari lakše prebrodili lošu sezonu i sačuvali pčelarska društva, resorno ministarstvo pomoći će izravnim premijama i kapitalnim ulaganjima – rekao je Milan Puzigaća, načelnik Odjela za stočarstvo.

– Htjeli smo svojim politikama što više pčelara integrirati u sustav poticaja. Ove godine Ministarstvo će izdvojiti oko dva milijuna maraka za kapitalne investicije i ostale predviđene mjere – dodao je Puzigaća.

Loša sezona tijekom ljeta otežat će i prezimljavanje pčela, zbog čega stručnjaci pčelarima savjetuju posebnu brigu o pčelarskim društvima tijekom predstojećih mjeseci, prenosi Večernji.ba.

Nastavi čitati

Najčitanije