Connect with us

USK

Najšaroliki kanton: U Krajini (grado)načelnike imaju četiri stranke, a jedan je i nezavisni, evo kakva je situacija kod vijeća

Published

on

Unsko-sanski kanton je jedan od rijetkih gdje niti jedna stranka ne preovladava.

 

Tako je u Velikoj Kladuši pobijedio nezavisni kandidat za načelnika, u Bihaću kandidat POMAK-a, u Cazinu NES, u Ključu SDA, u Bosanskoj Krupi SDP.

Što se tiče Bihaća novi-stari gradonačelnik bit će Elvedin Sedić, koji je imao i podršku stranaka trojke. On je dobio 11.670 glasova, a protukandidat iz SDA Rusmir Musa 6.302.

Pomak dominira u Bihaću

 

POMAK je dobio najviše glasova i za Gradsko vijeće, njih 27,61 posto, a prati ih SDA s 26,82 posto.

 

SDP je treća politička opcija u Bihaću s 12,34 posto glasova, a NES ima podršku 9,78 posto birača koji su izašli na izbore.

Parlamentarni su još NiP (6,51 posto), SBiH (4,99 posto) i lista Možemo bolje (4,44 posto). Interesantno je da DF i Naša stranka nisu prošli cenzus. U ovoj općini je izgledna koalicija POMAK-a, SDP-a i NiP-a.

Nezavisni kandidat Boris Horvat, koji je imao podršku probosanskih stranaka, novi je načelnik Velike Kladuše.

Ipak, Laburistička stranka je i dalje prva stranka za Općinsko vijeće s 34,34 posto podrške. No, ukoliko preostale stranke se udruže ne bi trebalo imati problema s pravljenjem većine. SDA je dobila podršku 19,09 posto glasova, SDP 14,48, NES 10,29, Naša stranka 6,24 i NiP 3,52 posto.

DNZ BiH imao je podršku 6,85 posto birača, Stranka krajiškog jedinstva BiH 4,01 posto.

U Cazinu je Nermin Ogrešević novi-stari gradonačelnik, a NES i dalje prva stranka u Gradskom vijeću i mogu da formiraju samostalno većinu.

NES je dobio 52,77 posto glasova za Gradsko vijeće, a na drugoj poziciji je SDA s 30,95 posto glasova. SDP ima 5,37 posto podrške birača, DF 4,57, a parlamentaran je i DF s 3,43 posto.

Interesantno je da u Bosanskoj Krupi je SDP dobio uvjerljivo načelničku poziciju, a što se tiče Općinskog vijeća tek su na trećoj poziciji.

Armin Halitović, novi-stari načelnik, imao je i podršku NES-a za ovu poziciju.

Što se tiče Općinskog vijeća SDA je uvjerljivo na prvoj poziciji s 39,18 posto glasova, a NES ima podršku 22,94 birača.

Za SDP je glasalo 17,74 posto birača, a NiP 9 posto. Parlamentarni su i DF (7,59 posto) i POMAK (3,55 posto).

U Bužimu se pobjednik znao već prije nekoliko mjeseci s obzirom da je Mersudin Nanić (SDA) bio jedini kandidat za načelnika. U ovoj općini SDA dominira i što se tiče općinskog vijeća s 40,18 posto podrške birača. Daleko iza njih na drugoj poziciji je NES s 18,22 posto, a za SBiH je glasalo 12,51 posto birača.

SDP je imao podršku 9,88 birača, a Narodna lista Bužim 8,94 posto. Parlamentarni su i POMAK (4,21 posto) i SPU BiH (3,10).

U Bosanskom Petrovcu borba još uvijek nije okončana. Mahmut Jukić (SDA) ima 29 glasova prednosti u odnosu na kandidatkinju Bobanu Velagu Lipić (SNSD), a još uvijek nisu prebrojani glasovi putem mobilnih timova, pošte i iz DKP-a

SDA došla na vlast u Ključu

Što se tiče Općinskog vijeća SNSD je prva stranka s 36,04 posto podrške, a SDA ih prati s 34,40 posto.

Lista Za bolji Bosanski Petrovac ima podršku 19,78 posto birača, a parlamentarna je i Socijalistička partija s 3,14 posto podrške. Ipak, postoji šansa da nakon glasova pošte Socijalistička partija završi ispod cenzusa, piše Avaz.

SDA je uspjela da sačuva načelničku poziciju u Sanskom Mostu, iako su mijenjali aktuelnog načelnika. Mensur Seferović je dobio podršku čak 50,23 posto građana u konkurenciji dva protukandidata.

Što se tiče Općinskog vijeća, i tu je SDA uvjerljivo prva s 47,51 posto podrške, dok SDP BiH ima 22,35 posto.

Na trećoj poziciji bio je NES s 16,27 posto, a jedino je prag prešao još NiP s 4,41 posto. U ovoj općini će, sasvim sigurno SDA moći sama imati većinu, a da li će koalirati s nekim od stranaka ostaje da se vidi.

SDP je doživio veliki pad u Ključu, koji je dugo važio za njihovu utvrdu. Aktuelni načelnik Nedžad Zukanović je završio tek na trećoj poziciji iza Azhara Sejarića iz NiP, a novi načelnik je postao SDA-ov Jasmin Musić s 46,24 posto podrške birača.

USK

Politički krah porodice Abdić i 20 godina nazadovanja Velike Kladuše

Published

on

By

Nakon 20 godina direktne i posredničke kontrole nad Velikom Kladušom, politička ideologija ratnog zločinca Abdića doživjela je svoj slom. Probosanske stranke u Velikoj Kladuši su stvorile snažnu platformu za privredni razvoj i ekonomski oporavak.
Teško da postoji kontroverznija ličnost u političkoj povijesti Bosne i Hercegovine od presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Cjelokupni politički opus Abdića bi se mogao linearno predstaviti kao od kontroverznog industrijalca preko ratnog zločinca do poraženog političkog ideologa Laburističke stranke.Međutim, ovom linearnom slijedu na kraj su stali rezultati lokalnih izbora prema kojima je kandidat Laburističke stranke, Amir Đogić ubjedljivo poražen. Kao poruka suživota i vjere u zajednički progres najsjeverozapadnijeg grada BiH, ujedinjena opozicija okupljena oko SDA, SDP, DNZ, NiP, DF i Naše stranke, poslala je Abdića i njegove pulene u političku prošlost.

Politička ideologija Fikreta Abdića tokom 30 godina izuzev oporutunog pristupanja SDA uoči agresije na RBiH, uglavnom nije imala značajnije ideološke zaokrete. Tako je i nakon rata stvarajući Demokratsku narodnu zajednicu oko sebe okupio krug najlojalnijih i najodanijih, pri čemu je žudnja za odanošću bila i ostala glavna Abdićeva opsesija unutarstranačkih odnosa.

U jednom od svojih sastanaka Abdić će prisutnima kazati “da mu ne trebaju pametni i školovani već poslušni”. Po ovom modelu od 2004. godine jedno vrijeme iz egzila pa i zatvora, Abdić je gospodario Velikom Kladušom ili preko političkih pulena ili posredstvom najbliže porodice.

Abdić kao recidivist u činjenju različitih krivičnih djela, njega i njegove saradnike, porodicu su u pravilu redovno pratili brojni sudski procesi. Naviknut na vlast i dominaciju najčešće u sukobu interesa i zloupotrebi ovlasti.

Vječno opsjednut kompanijom Agrokomerc, zloupotrebljavajući socijalni status građana Velike Kladuše, kao glavni lajtmotiv ideologije Laburističke stranke korišteno je masovno zapošljavanje. Tim modelom neiscrpno je hranjen mit o tome “kako je i da Babo jedini koji hrani i zapošljava”.

Po tom modelu Abdićevi saradnici u općinsko komunalno preduzeće investirali višemilionska sredstva uz redovne i obilne novčane dotacije tom preduzeću. Financijski model poslovanja za Abdića je bio i ostao isti, mitomanija na temelju nerentabilnog poslovanja, piše KLix.

U međuvremenu, općina Velika Kladuša je ostala politički odsječena od ostatka Federacije BiH ali i samog Unsko-sanskog kantona.

Odlazak mladih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine odavno nije trend već neumitni društveni proces koji je plod 20 godina nazadujuće politike Abdića i njegovih saradnika. Nakon brojnih političkih opstrukcija i gašenja sportskog i kulturnog života, opšte je uvjerenje da dašak novih promjena i nove energije može donijeti novi načelnike općine Boris Horvat.

S druge strane nema sumnje da će se teško moći nadoknaditi izgubljenih 20 godina, ali jedinstvena politička platforma probosanskih stranaka može poroditi uspjehe. Rezultati i ishod izbora su najbolji primjer za to.

Nastavi čitati

USK

Laburisti su prvi po broju glasova u Velikoj Kladuši, opet će imati svog Fikreta Abdića u Općinskom vijeću

Published

on

By

Kao jedna od najvažnijih pobjeda na lokalnim izborima u BiH izdvaja se ona Borisa Horvata u Velikoj Kladuši nad kandidatom Laburističke stranke Amirom Đogićem.

Time je faktički Velika Kladuša oslobođena vladavine ratnog zločinca Fikreta Abdića koji je bio načelnik, a za novi mandat se nije mogao kanidirati zbog Schmidtovih izmjena Izbornog zakona kojima je zabranio kandidature presuđenim ratnim zločincima.

Horvat je imao 7.827 glasova, dok je Abdićev kandidat imao 5.791 glas.

S obzirom na Horvatovu prošlost i bliskost s Abdićem, koju je i sam priznao u razgovoru za Raport, pitanje je koliko će Laburisti biti marginalizirani u Velikoj Kladuši, a još jedan podatak govori o tome da se stranka ratnog zločinca ne treba potcjenjivati.

Naime, Laburisti su u Velikoj Kladuši pobijedili kada su u pitanju glasovi za općinsko vijeće.

Laburisti su ubjedljivo prva stranka sa 5.312 glasova, na prebrojanih 98,55 posto, a slijede SDA sa 2.953 i SDP sa 2.239 glasova.

Zanimljiva je i sama lista Laburista. Najveći broj glasova dobila je kećerka Fikreta Abdića – Edina Abdić Pleho, piše Raport.

Zanimljivo je međutim da je na listi bio i imenjak i prezimanjak Fikreta Abdića – Fikret Abdić.

Laburisti su ga stavili na redni broj dva liste, vjerujući da će ljudi za njega glasati misleći da se radi o ‘pravom’ Fikretu Abdiću. No, prema preliminarnim rezultatima on je tek peti po broju glasova. Ipak, prema svemu sudeći i on će ući u Općinsko vijeće, tako da će Velika Kladuša opet imati svog Fikreta Abdića.

Nastavi čitati

USK

Pomak vodi u Gradskom vijeću Bihaća, sedam stranaka prešlo izborni prag

Published

on

By

Stranka Pomak je u prednosti i osvojit će najviše mandata u Gradskom vijeću Bihaća – pokazuju nepotpuni preliminarni rezultati lokalnih izbora održanih u BiH.

Dosad su prebrojani rezultati s 95 posto biračkih mjesta, a Pomak će, prema trenutnim podacima, imati devet vijećnika, što je jedan više od Stranke demokratske akcije (SDA). Ostalo je da se prebroje glasovi s preostala četiri biračka mjesta, ali se, prema procjenama, ne očekuje značajna promjena u trenutnom poretku.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, izborni prag prešlo je ukupno sedam političkih subjekata u Bihaću.

Nakon Pomaka, SDA slijedi sa 26,82 posto glasova, dok je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) na trećem mjestu s 12,34 posto.

NES Zajedno je osvojio 9,78 posto glasova, Narod i pravda 6,51 posto, Stranka za BiH 4,99 posto, a nova stranka “Možemo bolje” je sa svojih 4,44 posto prešla izborni prag i osigurala jednog vijećnika u Gradskom vijeću.

Nastavi čitati

Najčitanije