Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Paklena zasjeda Hamasa u Gazi: Vojnike IDF-a “namamili” da uđu u tunel pa ga raznijeli

Published

on

Brigade Izz ad-Din al-Qassam, vojno krilo Hamasa, objavile su u četvrtak snimke eksplozije tunela u koji su namamili izraelsku inženjersku jedinicu u području Al-Rayan, istočno od grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

Ovo je bila druga zasjeda iste vrste unutar pet dana – nakon zasjede “Al-Sabereen 1” 10. oktobra, al-Qassam Brigade su ponovile istu taktiku, postavljajući bačve sa snažnim eksplozivima unutar otvora tunela gdje su namamili izraelske vojnike.

Otvor tunela je kasnije detoniran dok su izraelski vojnici ulazili, što je rezultiralo direktnim pogotkom i značajnim gubicima neprijatelja.

Također su potvrdili da su napali dva izraelska oklopna transportera raketama “Al-Yassin 105” u području Al-Falujah, zapadno od izbjegličkog kampa Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze. U istom području, snage Al-Qassam gađale su izraelske vojnike koji su bili u pješačkom kretanju projektilom “TBG”, tvrdeći da su ih eliminisali iz neposredne blizine.

Na istoj lokaciji, Brigade Shahid al-Aqsa izvele su napad minobacačkim granatama na izraelske vojnike i vojna vozila. S druge strane, snage Shahida Omara al-Qassama napale su izraelske pozicije oko prelaza Rafah raketama kratkog dometa kalibra 107 mm, te naveli da su njihove izviđačke jedinice potvrdile direktne pogotke i nanijele teške gubitke neprijatelju.U srijedu su snage Al-Qassama detonirale prethodno postavljenu eksplozivnu napravu u zgradi na izraelsku pješačku jedinicu zapadno od grada Jabalia.

Tokom iste operacije, aktivirana je i protivpješadijska mina prilikom dolaska izraelske jedinice za hitne intervencije, što je rezultiralo brojnim stradalim i ranjenim vojnicima.

Al-Qassam je također izveo napad na izraelski vojni buldožer tipa “D9” u naselju Al-Qassasib, zapadno od grada Jabalia.

Svijet / Zanimljivosti

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu, objavio da je pobijedio rak limfnih čvorova

Published

on

By

Zastupnik u njemačkom Bundestagu (SPD) porijeklom iz Bosne i Hercegovine Adis Ahmetović objavio je da je pobijedio rak limfnih čvorova koji mu je otkriven u maju 2024. godine.

“Dana 11. oktobar 2024. – drugi rođendan! Kao što znate, od početka maja 2024. morao sam napraviti korak unatrag zbog dijagnoze ‘rak limfnih žlijezda’ i bio sam podvrgnut liječenju posljednjih nekoliko mjeseci. Sada mogu objaviti: pobijedio sam rak. Želio bih zahvaliti timu liječnika i medicinskih sestara na Klinici za hematologiju pod vodstvom prof. Floriana Heidela na Medicinskom univerzitetu na velikom poslu koji su obavili. Od 11. oktobra 2024. sada mi je kao drugi rođendan”, napisao je Ahmetović.

Kazao je da je velik olakšanje i radost među porodicom, prijateljima, uredskim timom te da je pun snage i samopouzdanja.

View this post on Instagram

A post shared by Adis Ahmetovic (@adis.a93)

“Činjenica da ovo mogu objaviti danas također ima veze s činjenicom da sam osjećao podršku svih vas tokom ovog vremena. Pročitao sam svaku vašu poruku, svi su pridonijeli tom ozdravljenju. Htio bih vam puno zahvaliti na tome. Sljedeći korak je postupni povratak u vrlo turbulentnu i ponekad ludu svakodnevicu. To je povratak malim koracima”, naveo je Ahmetović.Naglasio je da je jako strastven prema članstvu i stranci u Bundestagu i da voli biti snažan glas grada i da bi volio ponovo direktno pobijediti u svojoj izbornoj jedinici sjeverno od Hannovera.

“U ovim teškim vremenima potrebna nam je socijaldemokratija koja prava politiku za sve ljude koji su privrženi našoj zemlji i zalažu se za miran društveni suživot. Radujem se nastavku rada na ovim ciljevima zajedno s vama. Sada uživajmo u vikendu!”, zaključio je Ahmetović.

Klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Oštro upozorenje iz Kremlja za Izrael: Ne napadajte iranska nuklearna postrojenja

Published

on

By

Rusija je uputila upozorenje Izraelu protiv izvođenja napada na iranska nuklearna postrojenja. Ovo upozorenje je izdato u trenucima dok se očekuje izraelski odgovor Iranu.

Kako prenosi državna novinska agencija TASS, Rusija je izdala izjavu upozorenja Izraelu u vezi s potencijalnim napadima na iranska nuklearna postrojenja. Nije jasno na koji je način Moskva prenijela ovo upozorenje.

Upozorenje dolazi nakon pojačanih tenzija koje su nastale kada je Iran 1. oktobra izveo raketni napad na Izrael. To je dovelo do spekulacija da bi Izrael mogao uzvratiti napadom na iranska nuklearna postrojenja, što je ranije već prijetio.

Ured premijera Benjamina Netanyahua naglasio je da, iako Izrael uzima u obzir savjete Sjedinjenih Američkih Država, na kraju će djelovati u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

U međuvremenu, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da Moskva održava stalnu komunikaciju s Iranom, bez obzira na napetu atmosferu u regionu.

Klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Kakve veze ima vozač kamiona iz BiH sa 1,4 tone kokaina?

Published

on

By

Ukradeni kokain pripadama dvjema kriminalnim grupama, koje su stacionirane u Dubaiju, a čine ih Srbi, Albanci i Brazilci

Nizozemska policija posljednja dva mjeseca istražuje seriju napada, eksplozija i otmica za koje vjeruje da su povezani sa krađom 1,4 tone kokaina.

Naime, riječ je je krađi koja se desila 29. augusta kada su lažni policajci presresli kamion iz kojeg su uzeli 1,4 tone kokaina. Ono što se nije znalo jeste da je za volanom kamiona bio državljanin Bosne i Hercegovine, prenose Nezavisne novine.

Navodno, kada je došao na odredište, oni koji su trebali da preuzmu kokain, pretukli su ga i unakazili. Neki mediji prenose da je šofer, zapravo, radio za obje strane. Mediji prenose da je on kontejner preuzeo u luci Antverpen te ga je vozio na dogovorenu lokaciju.

Ukradeni kokain pripadama dvjema kriminalnim grupama, koje su stacionirane u Dubaiju, a čine ih Srbi, Albanci i Brazilci.

Kokain su, navodno, ukrali nizozemski kriminalci, koji su ga, u međuvremenu, već počeli da rasturaju po Nizozemskoj i Belgiji.

Ovo je dovelo do osvete i svojevrsnog rata među kriminalcima zbog čega je policija suočena sa skoro svakodnevnim napadima, eksplozijama i otmicama.

Navodno, zajedno sa nizozemskim kriminalcima u krađi kokaina su učestvovali i belgijski državljani. Neki od njih su uhapšeni, a kod jednog je pronađena uniforma nizozemskog policajca u koju je bio maskiran tokom zaustavljanja kamiona.

Nastavi čitati

Najčitanije