Connect with us

Sport

SPONZORIRANO Za dvije godine predstoji revolucija europskog nogometa: Detaljno objašnjavamo novi format Lige prvaka

Published

on

UEFA je prije nekoliko tjedana potvrdila kako će Liga prvaka, elitno klupsko nogometno natjecanje u Europi, izgledati od sezone 2024./25., kada će se povećati broj ekipa s 32 na 36 u grupnoj fazi turnira. Bit će to dramatičan odmak od onoga na što su navijači navikli posljednja dva desetljeća. Doći će do veće koncentracije vrhunskih ekipa te će, stoga, fanovima, ali kladionicama poput 22Bet, biti teže predvidjeti konačnog pobjednika. U nastavku donosimo sve pojedinosti u vezi novog formata Lige prvaka.
Povećanje za 64 utakmice
Možda se pitate zašto je došlo do težnje za promjenom postojećeg formata natjecanja. Više utakmica znači više novca, a najveći klubovi uvijek uzimaju veći dio prihoda od TV prava. Vrhunske momčadi također žele igrati sadržajnije utakmice protiv suparnika koji im više mogu parirati.
Prema izvornom planu predloženom još prošle godine, natjecanje se treba gotovo udvostručiti po pitanju broja dvoboja, s ukupno 125 utakmica na čak 225, pri čemu će svaka momčad igrati deset susreta u grupnoj fazi. Međutim, UEFA je prema posljednjem planu smanjila skupine na osam utakmica svake momčadi, što znači ukupno 189 utakmica u jednoj sezoni Lige prvaka. To znači da će biti potrebna dva dodatna kola za grupnu fazu. Povećanje broja utakmica svakako će pomoći nositeljima TV prava, ali kladionicama, kao što su Bet365. Između ostaloga, više će biti kvalitetnog sadržaja kojeg će pratiti zaljubljenici u nogomet.
Umjesto da su momčadi izvučene u osam skupina po četiri, kao što je do sada to bio slučaj, svi klubovi bit će smješteni na jednu tablicu, po uzoru na NBA ligu ili košarkašku Euroligu. Takav sustav temeljit će se po uzoru na „švicarski sustav“ koji se koristi u šahu, pri čemu svaka momčad neće igrati protiv svih ostalih. Ključna razlika je u tome što šahovski format odlučuje o sljedećim protivnicima nakon svake partije, dok će u Ligi prvaka svi susreti u grupnim fazama biti poznati na početku sezone.
Kome će pripasti četiri nova mjesta?
Broj klubova povećat će se s 32 na 36. Novi format znači da momčadi imaju zajamčeno minimalno osam utakmica. No, pitanje je odakle će dolaziti četiri novo „dodane“ ekipe:
1. Trećeplasirana momčad lige koju je UEFA rangirala na petome mjestu ići će izravno u grupnu fazu (trenutačno taj klub mora odigrati dva kvalifikacijska kola po postojećem sustavu). Povijesno gledano, to je gotovo uvijek bila Francuska.
2. Grupnoj fazi također bi se priključio i jedan tim iz posljednjeg pretkola Lige prvaka, a da se nalazi u „putu prvaka“ koja uključuje lige rangirane izvan prvih deset u UEFA-inom državnom koeficijentu. U prijašnjim planovima, ovo mjesto trebalo je biti dodijeljeno prvacima najbolje rangirane zemlje (prema UEFA koeficijentu) koja ne bi imala automatsko mjesto u grupnoj fazi. Međutim, UEFA je promijenila taj plan kako bi tu poziciju učinila kvalifikacijskim mjestom, što bi koristilo, primjerice, prvaku Ukrajine (prvenstveno, Šahtaru) zbog njihovog visokog klupskog koeficijenta, a s druge strane, koeficijent njihove zemlje nije tako visok.
3. / 4. Dva preostala mjesta bila bi rezervirana za dvije zemlje s najvećim koeficijentom u tekućoj sezoni koje nisu zadovoljile druge kriterije za ulaskom u elitno nogometno klupsko natjecanje u Europi.
Više jakih utakmica među najboljim ekipama
Što se tiče ždrijeba, očekuje se da će UEFA stvoriti četiri pota od devet momčadi, gotovo sigurno na temelju petogodišnjega klupskoga koeficijenta. Svaka momčad igrat će s dvije ekipe iz svakog pota (jedna utakmica kod kuće, jedna u gostima) kako bi se stvorili uvjeti da nitko ne ispašta zbog eventualno težeg ždrijeba. Više „velikih utakmica” stvara se među timovima u gornjim jakosnim skupinama, što nije bilo moguće u sadašnjem sustavu. Također, ranije nisu mogle igrati ekipe iz istog „šešira“, a to za dvije godine neće biti slučaj, što je svakako svojevrsna revolucija igranja u Ligi prvaka. Na primjer, momčadi iz pota 1 izvukla bi dva druga kluba iz potova 1, 2, 3 i 4. Momčadi iz iste države i dalje neće moći igrati međusobno u grupnoj fazi.
Nadalje, nokaut faza ovako bi izgledala. Osam najboljih prošlo bi izravno u osminu finala i bili bi nositelji u daljnjem ždrijebu. Klubovi koji se nalaze od devetog do 24. mjesta ušli bi u doigravanje (dvije utakmice, doma i u gostima), pri čemu će pobjednici ostati bez statusa nositelja u osmini finala, a poraženi će ispasti. Što se tiče premijerne sezone, 2024./25., neće biti ispadanja momčadi u nokaut rundu Europske lige. Klubovi između 25. i 36. mjesta odmah će biti eliminirani iz Europe za tu sezonu. Natjecanje se potom vraća u tradicionalni format od osmine finala nadalje.
Isto vrijedi i za preostala europska natjecanja
Što se tiče Europske lige i Konferencijske lige, oba natjecanja također će se prebaciti na „švicarski model“ od 2024. te će se povećati format s 32 na 36 momčadi. U Europskoj ligi igrat će se osam utakmica po skupinama, ali „samo“ šest u Konferencijskoj ligi. Opet će biti doigravanja za plasman u osminu finala, ali nema ispadanja poraženih iz Europske lige u Konferencijsku ligu.
Cjelokupan model donijet će dodatno uzbuđenje pratiteljima nogometne igre, a veći broj utakmica potaknut će i kladioničare na veći broj uplata te bi se zbog toga i sistemski listić mogao vratiti u modu. Dakle, još će se dvije sezone igrati po starom formatu Liga prvaka, nakon čega slijedi nova era najpopularnijega klupskoga nogometnoga natjecanja na svijetu.

Cazin.ba

Sport

VIDEO Skandal u Bihaću: Domaći nisu poštovali fair play, nastao je haos, a gosti zatim sjeli na teren

Published

on

By

Bizarne scene viđene su na prvenstvenoj fudbalskoj utakmici u Bosni i Hercegovini.

U Bihaću su igrali Jedinstvo i Mladost Doboj Kakanj u 24. kolu Prve lige FBiH, rezultat je bio 2:0 za Jedinstvo, a utakmicu je obilježila situacija iz 70. minuta.

Jedan fudbaler domaćeg tima je pao na teren i požalio se na povredu pred kaznenim prostorom rivala.

Gosti, koji su u tom trenutku stigli do lopte, stali su kako bi se povrijeđenom fudbaleru ukazala pomoć, što su prihvatili svi osim jednog fudbalera Jedinstva.

Ensar Imamagić se, dok su svi stajali, prišunjao, uzeo loptu i potom postigao gol.

Naravno, to je izazvalo burne reakcije gostiju, a moglo je da dođe i do ozbiljnijeg incidenta kada su domaći skočili u odbranu svog saigrača.

Gosti su potom, u znak revolta, sjeli na travu i na kratko prekinuli utakmicu.

Tu situaciju možete da pogledate na sljedećem snimku, na vremenu 2:28.

Nastavi čitati

Sport

VIDEO Enis Bešlagić i Emir Spahić u Dubrovniku: Sad ćemo vam krasti igrače, dali smo vam 70 posto reprezentacije

Published

on

By

Enis Bešlagić je u Dubrovniku izveo svoju autorsku predstavu “Da sam ja neko”, a u jednom momentu na sceni mu se pridružio i novoizabrani direktor reprezentacije BiH Emir Spahić nakon čega je nastao pravi “urnebes”.

Bešlagić je publici objasnio da se Spahić vratio u reprezentaciju BiH u novoj ulozi, nakon čega je u svom stilu kazao:

“Sad ćemo vam malo krasti ove igrače što imate. Pa aneks 7 Dejtonskog sporazuma, svi na svoje. Pa dosta, dali smo vam vala 70 posto reprezentacije, vratite nam nešto, ono osnovno. Dajte nam jednog ili dvojicu da i mi doživimo to Evropsko i Svjetsko prvenstvo ponovo”, rekao je Bešlagić što je izazvalo salve smijeha prisutne publike.

@enisbeslagic

Enisov NAJSMIJEH za Emira Spahića u Dubrovniku #nikoganemrzimsamonekogaboljevolim #ljubav #movie #film #lifestyle #friends #instagram #insta #instagood #instamood #instalove #love #loveyourlife #travelphotography #travel #photography #instaphoto #europe #happy #happiness #smile #alwayssmile #e #beauty #fashion #fashionista #travelling #actor #nemamdvasrcajednozaljubavdrugozamržnju

♬ original sound – Enis Bešlagić jedini pravi

Podsjetimo, Izvršni odbor Nogomometnog saveza BiH potvrdio je Emira Spahića za direktora nakon što je izabrao Sergeja Barbareza za novog selektora Zmajeva, a popularni Spaha trebao bi biti konekcija između stručnog štaba i selektora, svojim neupitnim znanjem i autoritetom.Spahić je rođen u Dubrovniku gdje je jedno vrijeme nastupao za tamošnji GOŠK, a u karijeri je nosio dresove Čelika, Zagreba, Shinnika, Torpeda i Lokomotiva iz Moskve, Montpelliera, Seville, Anzhija, Bayer Leverkusena i HSV-a.

U dresu reprezentacije BiH legendarni defanzivac je skupio 94 nastupa.

Spahić je karijeru završio 2017. godine i od tada ga nema u nogometu, a poznato je da je s Barbarezom u sjajnim odnosima i da su njih dvojica bili neprikosnoveni lideri naše reprezentacije.

klix

Nastavi čitati

Cazin

Selekcije Mini Rukometa RK “Cepelin” Cazin osvojila važne nagrade na Međunarodnom turniru u Virovitici

Published

on

By

Nastavi čitati

Najčitanije