Connect with us

Magazin

Aerodrom Željava, nekad dragulj jugoslavenske vojske, danas poligon za (avan)turiste (FOTO)

Published

on

STVORENA da bude otporna na sve pa i na nuklearni napad, podzemna zrakoplovna baza u Željavi kod Bihaća ipak je izdahnula kad i Jugoslavija. A nekoliko desetljeća kasnije, njeni su čađavi hodnici poligon za (avan)turiste.

U svoje zlatno doba ta je baza u kilometrima dugim tunelima mogla primiti desetke MiG-ova 21 sovjetske proizvodnje. U svakom je trenutku imala dovoljne rezerve vode, zraka i struje, osigurane četvorima betonskim vratima teškima 100 tona. Oko nje, pet pista za slijetanje protezalo se i u Hrvatsku.

“Bio je to pravi doseg“, prisjeća se bivši pilot koji je osamdesetih gotovo deset godina radio u toj vojnoj bazi. “Bila je opremljena najboljom vojnom i civilnom tehnologijom“.

Kad je Jugoslavija iščezla u ratu početkom devedesetih vojna je baza uništena. “Sve je spaljeno“, pripovijeda pilot. “Ostali su samo tuneli i zidovi“. U narednim je godinama baza bila zaboravljena, privlačeći tek pokojeg turista u potrazi za jugoslavenskom ostavštinom.

Advertisement

Snimanje filma

A onda je 2016. godine jedan film sve promijenio. Vojna baza u Željavi poslužila je za snimanje filma “Houston, We Have a Problem!“, slovenskog redatelja Žige Virca i (ponovno) postala poznata.

Procjenjuje se da otad njene mračne hodnike, goleme prostorije i opremu nagrizenu hrđom posjeti 150 tisuća turista godišnje.

Lokalni dužnosnici ulažu napore da bi barem dio od više stotina tisuća turista koji hrle u obližnji nacionalni park Plitvička jezera uz dobar marketing privukli k sebi. U Željavi se već održavaju automobilske utrke, a smatraju i da bi bila savršeno mjesto za festivale, serverske sobe ili čak Muzej hladnog rata.

Dok se to ne ostvari, turisti sa svjetiljkom u ruci lutaju vlažnim hodnicima, vodeći računa o tomu kamo će zakoračiti, javlja HINA.

“Radi se o inženjerskom čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu”, sa zanosom govori zagrebački fotograf Angelo Virag. Njegov rođak iz Pertha u Australiji divi se toj “divljoj infrastrukturi, autentičnoj, netaknutoj već 30 godina“.

Advertisement

Obnoviti ili ne?

Hamdija Mesić iz obližnjeg Bihaća vezan je za to golemo zdanje, “ostavljeno na milost i nemilost vremenu. Takvo nešto ne postoji nigdje drugdje“. Entuzijast za avione, nada se da će se ovo mjesto ponovno zaživjeti kao pista. Zagovara da se dvije piste na području Bosne obnove, a san mu je ondje vidjeti aerodrom za pilote amatere.

Obnoviti ili ne, pitanje je raskola među turistima.

“Sviđa mi se baš kakvo jest jer nisu posvuda table koje vam govore kamo ići i što vidjeti“, objašnjava Maria Moreno, 33-godišnja španjolska dizajnerica interijera, dodajući da bi ovo mjesto “izgubilo svoj šarm kad bi postalo turistička atrakcija“.

Magazin

Tri čaja koja trebamo češće piti ujutro za bolju probavu i energiju

Published

on

By

JUTRO je ključno za pripremu tijela na sve izazove koje donosi dan, a važno je započeti ga na pravi način – s čajem koji će poboljšati probavu. Pravilna probava utječe na energiju, imunološki sustav i opće zdravlje, a postoji nekoliko vrsta čajeva koji mogu pomoći u usmjeravanju probavnog sustava (poboljšanju rada probavnog sustava) za bolji početak dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusan napitak, već je i poznat po svojim antioksidativnim svojstvima (antioksidacijskim svojstvima) i blagotvornom učinku na probavni sustav. Sadrži katehine, prirodne tvari koje pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje crijeva. Ima blagi diuretički učinak, što može pomoći u eliminaciji toksina iz tijela.

Potiče protok žuči, što pomaže u lakšoj probavi i može smanjiti osjećaj težine nakon obroka. Također, ima blagi antibakterijski učinak, koji može pomoći u smanjenju bakterijskih infekcija koje ponekad mogu utjecati na probavni sustav. Za najbolji učinak, pripremite zeleni čaj s vrućom, a ne kipućom vodom i pustite da odstoji dvije do tri minute. Previše vruća voda može uništiti antioksidanse.

Čaj od mente

Čaj od mente jedan je od najpoznatijih čajeva za ublažavanje probavnih smetnji. Mentol u ovoj biljci ima smirujući učinak na probavni sustav i može pomoći u ublažavanju grčeva i nadutosti. Menta je poznata po svojim antispazmodičkim svojstvima (svojstvima protiv grčeva), koja mogu opustiti mišiće crijeva i pomoći u regulaciji probave.

Advertisement

Menta poboljšava protok žuči i olakšava probavu, osobito kada se konzumira ujutro, prije obroka. Također može smanjiti osjećaj nadutosti i plinova te ubrzati probavu. Pripremite svježe lišće mente tako da ga prelijete vrućom vodom (ne kipućom) i pustite da odstoji pet do sedam minuta. Svježe ili sušeno lišće mente daje najbolji okus.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je izuzetno učinkovit za poticanje probave. Đumbir je prirodni protuupalno sredstvo koji pomaže u smanjenju upala i iritacija u probavnom sustavu. Osim toga, ima snažan učinak na povećanje prokrvljenosti probavnih organa i može ubrzati probavni proces.

Đumbir je poznat po svojim svojstvima protiv mučnine, što znači da pomaže kod mučnine i lošeg osjećaja u želucu. Stimulira proizvodnju žuči i enzima, što može pomoći u razgradnji hrane i ubrzavanju probave. Za čaj od đumbira, nasjeckajte komadić svježeg đumbira i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite da odstoji pet do deset minuta. Ako želite pojačati okus, možete dodati malo meda ili limuna.

Index.hr

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Aldin Isak stao na ludi kamen s izabranicom Ajlin, njegov brat Arnel objavio: Oženismo i trećeg Isaka

Published

on

By

Aldin Isak, sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, oženio je svoju izabranicu Ajlin.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Arnel Isak objavio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj pozira sa svojom braćom i ocem te napisao: “Oženismo i trećeg Isaka – sa srećom i hairli bilo, brate”.

View this post on Instagram

A post shared by Arnel Isak (@arnel_isak)

Osim građanskog, obavili su i šerijatsko vjenčanje. Dosad nisu eksponirali svoju vezu. Pratitelji su im uputili čestitke na novom životnom poglavlju.

Foto: Instagram

“Sretno i hairli, sve najljepše”, “Sretno i berićetno da bude, ako Bog da”, neki su od komentara na Instagramu.

Naravno, ceremoniji su prisustvovale i Ramina žena Amela, Arnelova supruga Anela, Rusmirova žena Semra te ostali članovi porodice Isak.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Doktori hitne pomoći: Nikada nemojte ignorisati ovih pet bolova

Published

on

By

Odlazak na hitnu može biti stresan, ali ignoriranje simptoma može imati ozbiljne posljedice.

Liječnici hitne medicine svakodnevno se susreću s potencijalno opasnim situacijama, a jedno od najčešćih pitanja je – kada je bol zaista alarmantna?

Odgovor nije jednostavan jer ista vrsta boli ne mora nužno značiti isto za svakog pacijenta. Međutim, liječnici ističu da određeni simptomi zahtijevaju hitnu liječničku provjeru, bez odgađanja, prenosi nova.rs.

Bolovi koji liječnici smatraju alarmantnima:

Advertisement

1. Iznenadna, jaka i uporna bol

Bilo da se radi o glavi, trbuhu, prsima ili leđima – ako se bol pojavi iznenada, vrlo je jaka i ne prolazi, to može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

“Radije bismo da pacijent dođe i ustanovi da nije ništa, nego da zanemarimo bol koja bi mogla ukazivati na opasno stanje,” kaže dr. Turturro.

2. Bol u prsima

Advertisement

Bol u prsima jedan je od najozbiljnijih simptoma jer može ukazivati na srčani udar, plućnu emboliju ili puknuće krvne žile.

“Ako netko osjeti iznenadnu bol u prsima – osobito ako već ima kardiovaskularne probleme – potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć,” upozorava dr. Mark Conroy, specijalist hitne medicine.

3. Bol u listovima s crvenilom i oteklinom

Bol u potkoljenici u kombinaciji s oteklinom i crvenilom može ukazivati na duboku vensku trombozu (DVT) – krvni ugrušak koji, ako se pomakne, može izazvati plućnu emboliju.

Advertisement

“Posebno smo zabrinuti za pacijente koji su nedavno imali operaciju, ozljedu ili dugo nisu bili fizički aktivni – primjerice, nakon dugog leta avionom,” objašnjava dr. Conroy.

4. Bol u gornjem dijelu leđa

Iako je bol u leđima česta pojava, osjećaj trganja u gornjem dijelu leđa može biti simptom disekcije aorte – ozbiljnog i potencijalno smrtonosnog stanja, piše N1.

“Ako pacijent bol opisuje kao da ga netko para iznutra, hitna intervencija je nužna,” naglašava dr. Conroy.

Advertisement

5. Specifični bolovi u donjem dijelu trbuha

Bol u desnom donjem dijelu trbuha s mučninom i povraćanjem može ukazivati na upalu slijepog crijeva.

Bol u donjem dijelu leđa ili trbuha uz povišenu temperaturu može biti znak infekcije bubrega.

Iznenadna, oštra bol u boku može ukazivati na bubrežni kamenac.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Kada sadite krompir dodajte i ovaj sastojak: Buba zlatica neće smjeti da mu priđe

Published

on

By

Krompirova zlatica najveća je štetočina koja napada krompir. Javlja se svake godine i toliko je opasna da može u potpunosti uništiti nasad. Kod nas može razviti jednu do tri generacije.

Obično do 600m nadmorske visine razvije dve generacije godišnje, ako su povoljni uslovi razvije se i treća generacija. Ženke krompirove zlatice su veoma plodne i mogu položiti i do 2000 jaja. Jaja su narandžasto obojena i odložena u skupinama sa donje strane lista.

 

Krompirova zlatica ima tek mali broj prirodnih neprijatelja. Za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan. Grabežljive stjenice za ishranu koriste jaja zlatice, a efikasna u borbi protiv zlatice je i gljivica Bauveria bassiana. Prave se preparati sa sporama gljivice koji služe za suzbijanje zlatice, piše Agroklub.

Advertisement

Postoje različite metode suzbijanja krompirove zlatice, a uništavanje tih štetočina treba da počne već u proljeće. Svakako je preporučljivo da se poštuje plodored, odnosno da se krompir ne gaji na istom mjestu 4-5 godina.

 

Kada smo posadili krompir u čašice od jogurta treba staviti svježe oguljenu koru krompira, ali tako da bude ispunjena 1/3 čašice. Ovako pripremljene čašice potom treba zakopati između redova krompira i to tako da je ivica čašice u ravni s površinom zemljišta. Nakon 3-4 dana trebalo bi obići čašice i pokupiti insekte koji su u njih upali. Redovno treba mijenjati kore krompira kada se osuše.

Advertisement

Krompirove zlatice ne mogu da podnesu miris trule lukovine crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će da truli i mirisom će tjerati zlatice. Biljne vrste kao što su ren, kamilica i pasulj svojim mirisom odbijaju zlatice. One ne podnose ni miris četinara, a naročito bora.

Usitnjena borova kora može se rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krompira takođe se mogu otjerati koprivom. Ta biljka, svojim žarećim dlačicama, sprječava zlatice da se uvuku u zemljište tokom najtoplijeg dijela dana.

Nastavi čitati

Magazin

Zmije ne podnose ove tri biljke: Posadite ovo u dvorištu i više ih nikad nećete vidjeti

Published

on

By

Zmije su često nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Većina zmija bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari.

Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrijev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Takođe, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Advertisement

 

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Redovno se bavite baštom kako biste uklonili sve privlačne zmije kao što su ostaci, rupe i rast.

 

Skratite travu da biste eliminisali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, osigurajte se da je u ravni sa zemljom i pod uglom ka spolja i da je visoka najmanje 100ak cm i duboka oko 120 cm.

Advertisement

Koristite materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka.

Možda bi bilo dobro i da razmislite o sadnji biljaka koje odbijaju zmije koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primeri uključuju neven, limunsku travu i pelin, piše Krstarica.

Nastavi čitati

Magazin

Lepi: Spavao sam na klupama i nisam imao šta da jedem, postao sam “Lepi” kad sam počeo raiditi

Published

on

By

Cijeli region bruji o posljednjoj epizodi podcasta Opet Laka i priči “Iza oblaka”…

Redžep Redžepović – Lepi, u razgovoru s Lakom otvorio je dušu i podijelio priču koja je rasplakala hiljade ljudi širom regiona.

Govorio je, između ostalog, o svom životu u Njemačkoj. Između ostalog, o bračnom životu.

Advertisement

– Vjenčao sam se sa Nijemicom. Bilo je iz ljubavi. Svojoj prvoj kćerki sam dao ime Saliha,  po mojoj nani. Kako je supruga htjela? Kada ima ljubavi, i jedna i druga strana su spremne na neke ustupke. Tako je i bilo. Sada ona ima 24 godine, živi u Berlinu, sada pokušava nešto u medicini. Moja druga supruga je ova trenutna – i treća isto. Razveo sam se i oženio opet. Šest godina smo bili razvedeni, ali ljubav pobjeđuje. Imali smo nekih nesuglasica, 2017. godine sam se rastao sa njom i vratio se u Novi Pazar, priča nam Lepi.

Lepi je u Njemačkoj živio 20 godina i kasnije je imao svoju građevinsku firmu.

– Deset godina sam radio kao zidar. Tri godine kao nadzornik, imao sam ljude ispod sebe, a zadnjih sedam godina sam imao svoju firmu. dodao je.

Ispričao je i to kako je nastala pjesma “Iza oblaka”:

Advertisement

– Radio sam na najvećoj željezničkoj stanici u Evropi, tada sam bio poslovođa. Tada sam bio u vezi sa jednom Nijemicom. Bila je lijepa ali je bila “zijanćer”. Ja taj dan se nešto bio pokačio sa njom, a u tom momentu je za njemačke uslove bilo prevruće, tipa 38 stepeni. Ja se sjećam, gore nisam imao ništa, samo dole neki šorc. Duga je ploča bila tu, a na sredini onaj plastični WC. Svaki dan se to čistilo jer to smrdi od vrućine. I ja sad uđem unutra, tu imaju rešetke, na vrhu WC-a, iznad mene. Gledam kroz rešetke, nigdje ničega, sve sunce. I pojavio se jedan mali oblačić i ide prema suncu. I tačno ga sunce počinje da potrpava i to ide brzo. Ja se iznervirao na sve, rekoh: “Iza oblaka sunce sija…” I nešto kontam: “Čija si noćas, čija.”

Pričao je i kako je izgledao njegov početak života u Njemačkoj.

– Ja sam prvo dva i po mjeseca proveo spavajući napolju, po klupama. Nisam imao šta da jedem. I to sam stigao u februaru, na zimu. Februar, mart i polovina aprila. Onda sam otišao u njihov crveni krst, našli su mi smještaj sa onim pijancima, alkoholičarima i beskućnicima. Tu sam završio u početku. “Lepi” sam dobio nadimak kada sam počeo da radim. Meni je u početku bilo teško, na građevini počeo da radim kao pomoćnik. I to je bila ta ili sreća ili nesreća, bilo je nekih 150 ljudi, neka se hotelčina velika pravila u Berlinu. Ja nisam pamtio imena, već sam svakoga zvao “lepi”. “Lepi, je li ti treba nešto?”, tako sam ja pitao, jer nisam pamtio imena. I onda, kasnije šta se dešava, ja poslije tri i po mjeseca postajem majstor, što je bilo nemoguće. U Pazaru se nikada nisam bavio građevinom. Vidio sam da imam za to šlifa i dara, priča nam Lepi, pa nastavlja:

– Onda sam postao zidar. Znam kako su se iživljavali nada mnom ovi ljudi, majstori. Onda kada sam ja imao pomoćnike, uvijek sam to žellio na jedan lijep, kulturan i fin način da im objasnim šta mi treba. Ako je neki problem, da se to sve lijepo riješi. Onda sam ih nazivao “lepi”. Odem u Novi Pazar na odmor, i sa ovim jednim drugarom sjedim, on isto radi u Njemačkoj. Kaže: “Čuo sam, ima u Berlinu, moj šef ga traži, ne može da mu nađe broj telefona. Ti ako možeš, taj čovjek je u Novom Pazaru. “Lepi” ga zovu, kaže on meni. A ja ne znam da on govori o meni. Ja prvi put čujem, a u Berlinu sam stalno, znam sve zidare. I on sad zove preko onog Vibera u Njemačku, da pita toga, kaže on: “Pa to je jedan Lepi, on stanuje kod autobuske stanice, ima dužu kosu.” Kako on njemu objašnjava, ja kažem: “Kakav ja Lepi, kakve veze to ima sa mnom.” I na kraju me taj čovjek i zvao.

Advertisement

Cijelu epizodu podcasta Opet Laka pogledajte u nastavku:

Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije