Connect with us

BiH

Ajanović: Ukrajinska kriza je šansa za BiH, Vučić je k***a

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Irfan Ajanovic, stručnjak za ustavno pravo i bivši parlamentarac.

Kaže da u potpunosti možemo govoriti o nezavisnosti BiH od onog momenta kad smo proglasili referendumski rezultat.

“Referendum je bio 29. februara i 1. marta. Skupština BiH ga je 6. marta prihvatila i svojom odlukom proglasila kao rezultat koji je veoma bio povoljan i za Evropsku ekonomsku zajednicu, a već mjesec dana poslije Evropska ekonomska zajednica nas je primila i zakazala za 22. maj prijem u UN. Ja sam bio jedan od onih koji su bili u delegaciji BiH za prijem BiH u članstvo UN-a. Dakle mi smo tada već nezavisni. Samo problem je u tome što ta naša nezavisnost u praksi ne ide onako kako to ide u nekim drugim državama. Moramo se boriti, za slobodu se uvijek mora boriti, za državu se uvijek mora boriti. Ne smijemo nikada kazati je li mi država išta dala, trebamo uvijek kazati šta smo mi dali državi. Država je nama dala samu sebe i mi joj onda moramo dati sve ono što ona od nas očekuje.”

Ističe da je u to vrijeme bio u mogućnosti da prati šta se sve događa u Jugoslaviji i Evropi.

“Dešava se nešto što se mora upamtiti. Od Urala do Jadrana jedvna velika demokratizacija, pada Sovjetski savez, potpuno se raspada. Nadmoć između SAD-a i Rusije se iskazala u pravom smislu riječi. Sve se to reflektira na cijelu Evropu, pa i na sam Balkan, na Zapadni Balkan, na Jugoslaviju. I dešavaju se oni trendovi koji su se priželjkivali, koje je neko želio da bi u okviru njih u tom vremenu, saglasno onim mogućnostima, ostvario prije svega velikodržavne aspiracije i Srbije i Hrvatske. I dvije agresije. Dešava se da Slovenija izlazi, ima svoj referendum. Hrvatska takođe ima svoj referendum, Makedonija na svoj način pravi disoluciju, dolazi do dekompozicije SFRJ. Prije svega Slovenija izlazi, nakon nje i Hrvatska sa jednim teškim ratom i mi smo svi mogli znati i znali smo da će se desiti ono što se desilo na prostorima BiH. I u Skupštini BiH smo pokušavali doći do rješenja koja bi bila u interesu svih građana BiH. Na osam pregovori o uspostavi tzv. eventualne treće Jugoslavije nastojali da se ona uspostavi. Posebno je rahmetli Izetbegović činio da se postigne dogovor. Ni Tuđman ni Milošević nisu htjeli da se dođe do dogovora. Sudjelovali su na sjednicama, ali nakon 22. februara, 25. marta u Karađorđevu se sastaju i dogovaraju se kako doći do dispolucije BiH.”

Rat u BiH je bio neizbježan, ali ne onako strašan, razarajući rat

Smatra da rat nije mogao biti izbjegnut.

“Mi ne bismo dozvolili da se bez rata desi ono što su i Milošević i Tuđman željeli. Jednostavno razbijala se Jugoslavija, Evropska ekonomska zajednica se nije mnogo uplitala u sve ovo iako je djelovala da dođe do referenduma. Prepustila je BiH vremenu i svim događanjima koja su mogla biti predviđena. Rat je u onom vremenu bio neizbježan, ali ne onakav kakav je bio. Ne onakav strašan, razarajući rat. Ne onakav rat sa jako puno žrtava, sa jako puno materijalnih, ekonomskih gubitaka. To se nije moglo pretpostaviti, međutim desilo se i mi smo i ovaj rat i sve druge prevazišli na najbolji mogući način. Prije svega srcem, odbranom i ljubavlju prema BiH.”

O odnosu Hrvata prema BiH tada i sada Ajanović kaže: “Odnos Hrvata kao naroda nije bio nikada loš prema BiH. Ja posebno uvažavam narode. I hrvatski i sprski narod. Kad govorim o politikama ne govorim o narodima nego o onima koji se nametnu kao vođe i učine ono što su učinili. Velikohrvatske aspiracije su bile aktuelne puno ranije. Hrvatska nije bila u mogućnosti pod Austro-Ugarskom da kao Hrvatska čini ono što je mogla Srbija puno ranije. Ako je u pitanju rušenje BiH, posebno njene supstance, njene kičme, one kične koja počinje sa slovom B, posebno Bošnjaka i pravih, istinskih Bosanaca i Hercegovaca, tu se slažu izvanredno. Zoran Milanović se sad malo ispravlja, onaj izmet koji je uzeo u usta sad pokušava da izvadi jer on predlaže nas da po nekoj jednostavnijoj proceduri, pored Ukrajine, uđemo u EU. Siguran sam da on zna nešto što mi ne znamo jer je poziciji da zna. Hrvatska je članica EU i prema onome što se sada događa na ratištu, on je, ubijeđen sam, kroz kontakte sa faktorima koji su takođe oko svega toga došao do zaključka kako će se otprilike to završiti. I sad pokušava da se ispravi, da sve ono što je činio u nekom velikodržavnom zanosu, nešto što niko kao prvi čovjek jedne države ne bi smio kazati, on je to višestruko i više puta kazao na svoju štetu i štetu dobrih odnosa između dviju susjednih zemalja.”

Svijet i EU su progledali

Naglašava da će događanja u Ukrajini otvoriti oči mnogima koji su bili slijepi ili koji nisu htjeli progledati, širom Evrope a posebno u našem neposrednom okruženju.

“Koliko god je ovo tegobno za Ukrajinu, ovo je šansa za nas i za ukupan odnos EU. Ovo je šansa da i mi prođemo mimo nekih klasičnih, vrlo teških procedura ka evropskim integracijama, ne samo NATO paktu nego i EU. Ako su Bugarska i Rumunija bez procedura mogle ući u EU, što mi sad ne možemo? To je šansa za nas jer svijet i EU su progledali.”

Kada je riječ o Srbiji kaže da im želi sve najbolje, ali i da se raduje što se sada sve odvija na ovaj način.

“Radujem se zbog Vučića koji će morati da se opredijeli. Ne može se igrati na dvije stolice. Ne može se biti politička kurva na način kako je to Aleksandar Vučić. Mora se opredijeliti i on će na kraju krajeva, upravo zbog svega što se sada dešava biti ona strana koja gubi. A želim srpskom narodu, građanima Srbije da budu u poziciji da se opredijele za najbolju stranu, a to je evropska ekonomska struktura,. Ne mora NATO pakt ali neka uđu u evropske strukture, neka sa nama zajedno uđu i možda bi bilo najbolje rješenje da svi skupa u Zapadnom Balkanu uđemo u EU, kao što svakako ide ubrzanim putem, nadam se, i Ukrajina.”

Ajanović smatra da je veoma značajno što je EUFOR poslao novi kontigent vojnika u BiH.

“To nije nama puno bitno, to nisu snage koje su u smislu odvraćanja sa nekom posebnom ubitačnom vojnom snagom. Politički je to veoma dobar potez i to nama puno znači. Pratit ćemo šta se događa u Crnog Gori, i njima je kao i nama povoljno ovo što se događa u Ukrajini.”

BiH je do sada morala biti normalna država

Navodi da je Dejtonski mirovni sporazum podvala.

“Mi često govorimo o etnonacionalističkim snagama koje trebaju biti suspregnute, koje trebaju biti sa snagom u puno manjem obimu. A sam Dejtonski sporazum sa svojom nacionalnom konstitutivnošću nameće etnonacionalizam. Ono građansko mora dobiti svoje mjesto. I dobit će. Nadamo se da će pregovori koji su aktuelni biti u korist građanskog.”

Na pitanje koliko drastične promjene moraju biti da bi se maknuli iz matrice u kojoj svako malo imamo blokirane parlamente i prijetnje, odgovara: “Drastična promjena ne bi bila moguća u ovom vremenu u kojem živimo. Mi moramo dogovorima, korak po korak mijenjati Ustav i doći do onih rješenja koja odgovaraju svima. Drastično mijenjati Ustav znači ponovo suprotstavljati strane jedne naspram drugih i ne bismo postigli efekte koje građani očekuju od svih onih koji vode državu. Nikad se u BiH ništa nije moglo brzo razriješiti.”

Kaže da je BiH do sada morala biti normalna država.

“U ovoj državi postoje oni koji se bore da država bude što normalnija, što funkcionalnija i naspram njih su oni koji se bore da se razruši ova država. I to građani znaju. Okrećemo se od onoga što je bitno, a bavimo se visokim politikama.”

federalna.ba

BiH

Dodik nazvao američkog ambasadora “smradom”: Ljudi će pljuvati na bombardere

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas predsjednika Nove srpske demokratije i poslanika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, Ordenom časti sa zlatnim zracima za priznat javni rad i dostignuća, kao i za zasluge u razvijanju i učvrćivanju saradnje i političkih odnosa između Republike Crne Gore i Republike Srpske.

Poželio je sreću Mandiću na predstojećim izborima u Crnoj Gori, uz poštovanje integriteta države, ali i naroda.

“Zaslužuje da ga RS primijeti i da ga odlikuje na ovaj način”, kaže.

Mandić se zahvalio na odličju te naglasio da je srpski političar, predsjednik nacionalne stranke, ali i integrativne.

“I mi Srbi iz Crne Gore smo zagledani i u RS i u Srbiju. Bitno nam da imamo snažne oslonce i u Beogradu i u Banjaluci i svuda gdje živi srpski narod”, rekao je Mandić.

Razgovarano je i o teškom položaju Srba na Kosovu. Mandić i Milan Knežević najavili su protest u Nikšiću u četvrtak, kao podrška Srbima na Kosovu.

Dodik je ocijenio da ponašanje KFOR-a na Kosovu ne garantuje bezbjednost Srbima.

U narednim danima Narodna skupština Srpske donijeće deklaraciju o podršci srpskom narodu na Kosovu i teritorijalnom integritetu Srbije, dodaje.

On je naglasio da RS daje punu podršku srpskom narodu u zahtjevima da im se obezbijedi normalan i miran život na Kosovu.

“Neprihvatljivo da se Srbi ovako tretiraju i da se narušava teritorijalni integritet Srbije. Situacija je veoma kompleksna. Podržavamo borbu ljudi, razumijemo i ponašanje rukovodstva Srbije i predsjednika Vučića…da neće dozvoliti pogrom. Srbi na najvišem nivou će morati da organizuju svesrpski sabor koji bi okupio i političare i naučnike, vjerske lidere, a u vezi rješenja pitanja Kosova”, najavljuje Dodik.

Licemjerna je po njemu najava američkog ambasadora o preketu B 1B bombardera nad BiH.

“Ministar odbrane BiH ne može da donese odluku bez saglasnosti dva zamjenika. Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku. Mi smo u nekom obliku kolonijalne uprave. Amerikanci manifestuju silu. Oni doživljavaju BiH kao zamorče, glasan je predsjednik RS koji vjeruje da se ovim pokazuje da BiH nije suverena”.

Ističe da je informaciju o preletu američkih supersoničnih bombardera saznao od N1, koji ju je prvi objavio.

Američkog ambasadora Majkla Marfija nimalo diplomatski nazvao je “s*radom”.

“Nepriznati Visoki predstavnik nametne odluku o imovini, potpisali su samostalnost RS. To će naletiti, preletiti, mislim da će visoko preletiti preko RS. A i oni koji ih vide da će pljuvati na njih”,  zaključio je Dodik.

N1

Nastavi čitati

BiH

Čović o muzeju HVO-a na Heliodromu: Učesnik sam tog vremena, u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro

Izgradnja vojnog muzeja HVO-a na mjestu nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru je izazvala brojne reakcije, te će sutra na inicijativu SDP-a Gradsko vijeće Mostara glasati za izmjenu te lokacije, a cijelu situaciju je komentarisao i lider HDZ Dragan Čović.

Čović je danas Mostaru rekao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da je licemjerno od toga praviti politički događaj.

“Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime nekad znalo spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro. Ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor, ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava. Naše povijesti se nažalost na različite načine doživljaju“, kazao je Čović.

Što se tiče same lokacije muzeja, Čović ističe da je mnogo mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

“Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosudna BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo, kako ja sad kažem, da istim očima gledam na patnju predstavnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i svakog drugog, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo, šta je sa muzejom u Jablanici, je li moguće da to prešute? To ćemo morati staviti u istu ravan”, podvukao je lider HDZ.

Naglasio je da je to povijest bošnjačkog i hrvatskog naroda i da to treba što prije razumjeti.

“Jer upravo u to vrijeme 1992. godine ta dva naroda su se držala za ruku i zajedno trebamo pokušati zaštiti taj prostor kroz HVO. Učesnik sam tog vremena, pa mogu govoriti ako treba, vrlo konkretno i sa argmentacijom. Tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše“, rekao je Čović u Mostaru ispred spomenika Hrvatskih velikana na Rondou, gdje je obilježen Dan HVIRA-e Mostar.

Želi, kako je rekao da kao ,”Spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidim i spomenik koji baštini bilo koju žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru ili bilo gdje drugo i ne vidim nikakvu razliku između tih spomenika”.

“Povijest, kažem vidimo drugačije, različitim imenom nazivao ‘Domovinski rat’, hrvatski narod je doživio to kao jedno vrijeme kad su ostvarili svoju, ja bih rekao mogućnost da žive u BiH i da mogu kazati da su Hrvati”, zaključio je lider HDZ-a BiH.

Nastavi čitati

BiH

Konaković: Dodik je politička realnost bez koje se u BiH ne može

Ministar vanjskih poslova BiH Elemedin Konaković učestvovao je na panelu posvećenom proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, a koji je održan u okviru ovogodišnjeg Globsec Foruma koji se održava u Bratislavi.

Govoreći o aktuelnom trenutku u Bosni i Hercegovini, Konaković je kazao kako je neophodno da se uradi više kako bi EU i integracije postale opipljivije za građane i kako bi mogli vidjeti rezultate istih.

Odgovarajući na pitanje američkog profesora Edwarda Josepha o posljednjim potezima Milorada Dodika, Konaković je kazao kako je Dodik politička realnost bez koje se u BiH ne može, ali da je spreman podržati ideju, ako je neko ima, kako Dodika odvesti ili izbaciti iz Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju posljednja dešavanja na Kosovu i u Srbiji, Konaković smatra da odgovore moraju dati Albin Kurti i Aleksandar Vučić, da bi lično odmah priznao Kosovo, ali da je svjestan da se to ne može desiti zbog kompleksnosti u Bosni i Hercegovini.

Pored Konakovića na panelu su učestvovali i ministri vanjskih poslova Austrije i Sjeverne Makedonije te zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije, a u publici je bio i učestvovao u raspravi i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Video na N1

 

Nastavi čitati

Najčitanije